Publicatiedatum: 6 juli 2021

Sloopauto

Sloopauto verkopen? Uw kapotte auto kan nog steeds geld opleveren!

Special - Heb jij laatst een flinke botsing gehad met je auto, of is je oude bolide niet meer door de APK gekomen? Dat is even flink balen. Je auto is dat helaas rijp voor de sloop. Toch betekent het niet dat je vierwieler niets meer waard is. Je sloopauto is namelijk nog altijd geld waard, zelfs als hij economisch total loss is, zoals dat heet. Dit is het geval als de reparatiekosten van een auto hoger zijn dan de dagwaarde. Toch kun je ook je sloopauto verkopen en soms nog voor een mooi bedrag ook. Hoeveel geld je nog kunt krijgen voor je kapotte auto, hangt van bepaalde factoren af.

Wat is de staat van je sloopauto

Wanneer je auto als sloopauto wordt betiteld, is er vaak heel wat mis mee. Toch kan de optische staat van sloopauto's nog flink verschillen. Oudere auto's met een lagere dagwaarde zijn relatief sneller economisch total loss. Daar kan een klein mankement al voor zorgen. Toch betekent dit waarschijnlijk ook dat je nog meer geld kunt krijgen voor deze sloopauto. Hoe minder schade je auto heeft, hoe interessanter deze nog is voor opkopers. Op sommige websites, zoals bijvoorbeeld OSW.nl, kun je een ruwe inschatting maken van wat jouw sloopauto nog waard is en je auto vervolgens snel en makkelijk verkopen.

Sloopauto

Wat is het bouwjaar van je sloopauto

Het bouwjaar van de sloopauto speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde. Simpelweg geldt: hoe jonger de auto nog is, hoe meer geld hij nog kan opleveren. Nieuwere auto's bevatten vaak nog onderdelen die van pas kunnen komen bij het repareren van auto's uit hetzelfde bouwjaar. Oudere sloopauto's zijn gemaakt van onderdelen die vanzelfsprekend minder vaak gebruikt worden en zijn dus vaak iets minder waard.

Hoeveel weegt je sloopauto?

Hoe zwaarder de sloopauto, hoe meer metaal het waarschijnlijk nog bevat. Zo is bijvoorbeeld ijzer altijd interessant om te verkopen. Zwaardere auto's hebben meestal nog meer ijzer om te verpatsen. De prijs die je nog voor je bolide krijgt, hangt daarbij wel sterk af van de ijzerprijs die er op dat moment geldt. Het is dus lastig om hier vooraf een verwachte prijs op te plakken.

Wat is het merk en het model van je sloopauto

Opkopers hebben veel aan auto's waarvan de losse onderdelen schaars zijn. Daarom speelt het merk en model van je sloopauto ook een rol bij het bepalen van de waarde. Wanneer er in een bepaald bouwjaar veel dezelfde auto's zijn verkocht, is de kans groot dat garages en dealers nog veel onderdelen hebben liggen van deze modellen. Dit is niet gunstig voor de waarde van je sloopauto, aangezien er dus minder behoefte is aan de onderdelen van deze specifieke auto.

Het is altijd lastig om te bepalen welke factor het zwaarste weegt bij het bepalen van de dagwaarde van een sloopauto. Uiteindelijk is het ook simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Wanneer meerdere opkopers geïnteresseerd zijn in een sloopauto, zal de prijs automatisch hoger liggen dan wanneer maar één partij interesse toont.