Publicatiedatum: 19 maart 2023
Kia EV6 GT
Autotest

Kia EV6 GT

Elektrische rijders-auto

Autotest - Met de komst van elektrische auto's is er veel veranderd. Ze zijn stiller, schoner en... paardenkrachten zijn veel goedkoper geworden. Daarom zijn er inmiddels diverse elektrische auto's die het prijskaartje van een luxe reisauto hebben, maar het motorvermogen van een supersportwagen. Ondanks het feit dat de EV6 geen recordvermogen levert, belooft Kia dat de GT nog verder gaat. Hoe dan?

Kia begint met een testauto in het zwart, voor een spannende en illustere uitstraling. Echter: dat werkt niet bij de EV6! Het uiterlijk van een auto wordt namelijk door twee zaken bepaald: de basisvorm en het lijnenspel. De basisvorm van de EV6 is te hoog voor een gewone personenauto en te laag voor een SUV. Daarbij is de verhouding tussen de wielen, het metaal en het glas overduidelijk gekozen om de functionaliteit en niet om de schoonheid.

Kia EV6 GT

Bij een lichte kleur wordt dit allemaal goedgemaakt met strakke lijnen, dik aangezette wielkasten, een spannende boog in de c-stijl, een scherpe neus en achterlichten die in een sierlijke boog om de achterzijde lopen. Bij de zwarte demo valt dit vrijwel allemaal weg, waardoor een vreemdsoortig en weinig harmonieus geheel overblijft. De huisfotograaf van Autozine heeft daarom in jaren niet zoveel moeite gehad om een testauto goed voor de dag te laten komen als deze EV6 GT. Kortom: neem geen zwarte!

Ruimte

Dat gezegd hebbende is de GT te herkennen aan accenten in het geel/groen. Aan de buitenkant zijn dat de remklauwen. Aan de binnenkant zijn de stiksels en de GT-knop op het stuurwiel uitgevoerd in dezelfde fluorescerende kleur. Veel belangrijker: de GT heeft standaard kuipstoelen. Die bieden niet alleen de nodige zijdelingse steun in het heetst van de strijd, maar ook een betere zithouding. De standaard EV6 heeft namelijk veel hogere stoelen, waardoor het dashboard onwennig laag zit en de bestuurder met de armen naar beneden stuurt. Dit probleem is met de GT niet alleen opgelost, als bonus ligt het zwaartepunt ook iets lager!

Kia EV6 GT
Kia EV6 GT

Dankzij de slimme vorm van de achterzijde van de kuipstoelen, is de ruimte achterin nog altijd uitmuntend. En dat is regelmatig anders bij sportieve gezinsauto's van andere merken! De bagageruimte is gemiddeld groot en te bereiken via een elektrisch bedienbare achterklep. Heel prettig: onder de motorkap is een kleine tweede kofferruimte te vinden.

Iets wat tijdens de eerste proefrit met de EV6 helemaal niet opviel is deze keer als uiterst hinderlijk werd ervaren: de roosters van de luidsprekers en de behuizing van de head-up display reflecteren duidelijk in de voorruit. Daar komt bij dat de weergave van de head-up display prominent midden in het blikveld staat en niet eronder als bij ondertiteling op televisie. Dit rommelige en verstoorde beeld werd door de testrijder als zeer vermoeiend ervaren.

Uitrusting

De opzet van het dashboard van iedere EV6 is bijzonder, of het nu een GT is of niet. De rechte lijnen met zachte overgangen die het exterieur kenmerken, komen terug in het interieur. De middentunnel heeft twee niveaus die boven elkaar lijken te zweven. Ook het dashboard heeft twee niveaus: bovenop een beeldscherm dat van achter het stuurwiel doorloopt tot midden op het dashboard. Daaronder (gescheiden door luchtroosters) is de bediening van het audio- en het klimaatcontrolesysteem te vinden. Dit lijken fysieke knoppen, maar in feite is het een bijzonder scherp en contrastrijk beeldscherm.

„Dit is de eerste snelle elektrische auto die volbloed sportwagens het leven niet alleen zuur maakt in een rechte lijn, maar ze ook kan uitdagen op een bochtig parcours“

De uitrusting is compleet en modern, zoals mag worden verwacht van een auto als deze. Helaas reageert het infotainment-systeem vaak traag op commando's, waardoor de gebruiker is geneigd opties meer dan eens aan te tikken. Ook niet handig: het navigatiesysteem ziet veel gewone laders aan als snelladers en lijkt FastNed stelselmatig uit te sluiten. Daarom is tijdens de test vooral de eigen smartphone gebruikt met Apple CarPlay (Android Auto is ook beschikbaar). Het audiosysteem van Meridian geeft met ingeschakelde filters en "geluidsverbeteraars" vaak een kunstmatig geluid. Zonder hulpsystemen heeft het een helder en rustig geluid voor urenlang aangenaam luisteren.

Prestaties en bereik

De EV6 GT kost grofweg hetzelfde als een luxe reisauto, maar levert een vermogen van niet minder dan 585 pk / 740 Nm. Afhankelijk van de gekozen rijmodus is daar meer of minder van beschikbaar. In de economische stand is de EV6 GT vlot en daadkrachtig, maar tegelijkertijd onwillig. De reactie op het stroompedaal is terughoudend, alhoewel in de praktijk ook in eco-modus al regelmatig onbedoeld te hard werd gereden. Dankzij de uitstekende geluidsisolatie is het gevoel van snelheid namelijk gering.

Kia EV6 GT

In de standaardmodus is de EV6 GT vlot en gewillig, alhoewel iedere vorm van spektakel uitblijft. Dat verandert zodra de sportstand wordt gekozen! Nu kleurt de dashboardverlichting rood en reageert de EV6 gretig op het stroompedaal. Bijna ongeacht de snelheid kan er altijd meer bij en is het motorvermogen zo overweldigend, dat iedere acceleratie met de subtiliteit van een moker gepaard gaat. Bij een sprint vanuit stilstand is merkbaar dat de elektronica alle zeilen moet bijzetten om het overweldigende motorvermogen effectief om te zetten in versnelling en niet in wielspin.

En dan is er nog de groen/gele GT-knop op het stuurwiel! Hiermee komt het gehele vermogen los en staan alle systemen op scherp. De verdeling van het vermogen over de voor- en achterwielen en opbouw van het koppel is niet langer geoptimaliseerd voor spektakel, maar voor prestaties. In plaats van spectaculair en bot, is de EV6 GT nu venijnig en scherp. Een sprint van 0 naar 100 km/u kost nu 3.5 seconden en de topsnelheid van 260 km/u wordt bedrieglijk vlug gerealiseerd.

Kia EV6 GT

Weggedrag

Met de komst van elektrische auto's zijn paardenkrachten nu zo goedkoop, dat de EV6 GT niet uniek is met deze verpletterende prestaties. Sterker nog: de Tesla Model 3 en Ford Mustang MACH-E in hun snelste uitvoeringen zijn nog agressiever en voelen daardoor sneller. Het grote verschil zit echter in het weggedrag!

Voor de GT heeft Kia het onderstel van de EV6 verlaagd, de veren aangepast, een elektrisch sperdifferentieel toegevoegd, de remschijven vergroot en speciale racebanden gemonteerd. Tevens kan de bestuurder heel veel zaken fijnregelen om de auto naar eigen hand te zetten. Dat maakt de EV6 GT in de praktijk tot veel meer dan alleen een stoplichtsprinter; dit is een echte stuurmansauto! Ondanks het feit dat dit een grotendeels computergestuurde auto is, communiceert de GT net als een traditionele mechanische sportwagen. De coureur (bestuurder is niet langer van toepassing) voelt daarom precies aan waartoe de auto in staat is en kan daar vervolgens optimaal gebruik van maken. Dit is de eerste snelle elektrische auto die volbloed sportwagens het leven niet alleen zuur maakt in een rechte lijn, maar ze ook kan uitdagen op een bochtig parcours.

Kia EV6 GT

Luxeproblemen

Het sportwagengevoel is zelfs zo compleet, dat de GT ook de luxeproblemen van een sportwagen heeft. De speciale wielen geven de EV6 een onhandig grote draaicirkel en bij manoeuvreren "dribbelen" de banden over de eigen zijwand. De remmen zijn lekker bijterig, maar daardoor verraadt de EV6 zijn hoge gewicht ook gemakkelijk.

En net als een sportwagen heeft de GT een hoog verbruik. Kalm rijden in het dagelijks verkeer kostte 22 kWh per 100 km. Bij sportief rijden neemt dat toe tot 27 kWh per 100 km. Ondanks de grote batterij is de actieradius daarom toch beperkt: 424 km in theorie en 300 km tijdens deze test bij onguur weer (koud, regenachtig, sterke wind). Gelukkig laadt de EV6 snel. Onder dezelfde ongunstige weersomstandigheden kon tot zo'n 80% met 130 kW worden geladen. En dus was de EV6 GT snel klaar voor een volgende snelle rit!

Kia EV6 GT

Conclusie

Ooit was het ondenkbaar, maar inmiddels zijn er diverse auto's te koop die meer dan 500 pk leveren en toch niet meer kosten dan een luxe reisauto. Elektrische aandrijving is eenvoudiger en doeltreffender dan een verbrandingsmotor en mede dankzij belastingvoordeel zijn elektrische paardenkrachten ook nog eens voordeliger. Daarom is de Kia EV6 er nu als GT met niet minder dan 585 pk / 740 Nm aan vermogen.

Zoals eerder aangegeven is dat heel spectaculair, maar niet uniek. Daarom gaat Kia een stapje verder dan de concurrentie door de nadruk niet te leggen op de paardenkrachten, maar op de rijeigenschappen. Nog meer dan bij andere snelle elektrische auto's zijn het onderstel, de banden, de bediening en zelfs de zithouding aangepast. Dat resulteert in veel meer dan alleen sprintvermogen en maakt de EV6 GT de rijdersauto onder de elektrische gezinsauto's.

plus
  • Zeer snel
  • Uitmuntende wegligging
  • Heel veel paardenkrachten per euro
min
  • Zeer hoog energieverbruik
  • Onhandig grote draaicirkel
  • Hinderlijke reflecties dashboard in voorruit