Publicatiedatum: 1 januari 2009
500 Abarth
Autotest

500 Abarth

Een klasse aparth

Autotest - Alle Fiat-logo's zijn zorgvuldig weggewerkt. Ze hebben plaatsgemaakt voor een ware stortvloed van "Abarth"-logo's. Daarna is de auto verlaagd, verbreed, uitgeklopt en opgedirkt. Bovendien is dit voertuig, dat nog steeds verdacht veel op een Fiat 500 lijkt, alleen te koop bij exclusieve, gecertificeerde Abarth-dealers. Is het allemaal dikdoenerij om niks, of is de 500 Abarth echt een klasse apart?

Noem het voorpret, voorspel of een voorprogramma. Een feit is dat een goed begin het halve werk is. De belevenis die "500 Abarth" heet begint met de nodige smaakmakers waardoor deze auto al leuk is voordat er ook maar een meter is gereden.

Uiterlijk vertoon

De "500 Abarth" begon het leven als Fiat 500, maar is voorzien van een nieuw front met luchtroosters die extra lucht naar de motor leiden. De aerodynamica is verbeterd door de onderkant van de auto gladder te maken. Uiteraard is de 500 verlaagd en voorzien van een set kloeke lichtmetalen velgen (de testauto heeft maatje 205/40R17). Een niet te missen en weinig subtiele dakspoiler moet, behalve voor extra neerwaartse druk, voor een sportief tintje zorgen. Als twee vette uitsmijters wordt de 500 Abarth gesierd door een duo verchroomde uitlaatpijpen.

500 Abarth

Voor het geval de boodschap nog steeds niet duidelijk is, telt het exterieur niet minder dan elf Abarth-logo's. Wie een andere auto zo extravagant aankleedt wordt afgeschilderd als opschepper of heeft vast wat om voor te compenseren. Maar de 500 Abarth ontvangt louter goedkeurende blikken: jong of oud, rijk of arm, autogek of milieufanaat: iedereen valt voor deze wild uitgedoste 500.

Binnenin gaat het feest verder met nog meer Abarth-emblemen, 500-logo's en de nodige Italiaanse vlaggen. Naast de gebruikelijke snelheidsmeter en toerenteller is voor de gelegenheid een turbodrukmeter geplaatst. In het hart van deze meter is een schakelindicator te vinden. Afhankelijk van de rijstijl helpt deze zuiniger te rijden of juist het perfecte schakelmoment te kiezen om het uiterste uit de motor te halen.

500 Abarth
500 Abarth

Het stuurwiel is in leder gevat en heeft een afgeplatte onderkant. De coureur en navigator, pardon: bijrijder, zitten diep in de grote, stevige kuipstoelen (waardoor de toch al matige ruimte achterin de 500 nu definitief onbruikbaar is geworden).

Sport!

Het eerste wat merkbaar is van alle aanpassingen is het keiharde onderstel. Deze 500 stuitert over de weg als een vliegtuig dat continu in hevige turbulentie vliegt. Ieder hobbeltje en elke oneffenheid dringt genadeloos tot de inzittenden door. Dat maakt de Abarth voor de ene bestuurder levendiger en dus leuker, een ander zal het als vermoeiend ervaren.

Met een druk op de knop is de Abarth 500 extra sportief, of juist beschaafd als een Fiat 500. In de alledaagse modus rijdt de Abarth als een ietwat onrustige Fiat 500, maar verder is er niets bijzonders te melden.

Maar met een druk op de knop staat deze Abarth op scherp als een atleet die instant steroïden heeft geslikt. De besturing wordt merkbaar zwaarder en de reactie op het gaspedaal wordt alerter. Van braaf stadsautootje wordt de Abarth 500 een hitsig, uitdagend scheurijzer.

Het vraagt dan welhaast bovenmenselijke zelfbeheersing om nog kalm te rijden, want alle aanpassingen hebben hun uitwerking niet gemist. In vergelijking met een Fiat 500 is de besturing niet alleen scherper, maar is vooral de wegligging heel veel beter.

500 Abarth

Van alle kleine auto's wist deze Abarth de hoogste snelheid te halen in een bocht nabij de Autozine-redactie! Van alle kleine testauto's haalde de Abarth de snelste tijd tijdens een slalom op een afgesloten terrein! Wanneer de grens wordt bereikt, kondigt dit zich duidelijk aan en laat de Abarth zich eenvoudig corrigeren. Ook beginnende chauffeurs kunnen daarom het uiterste uit de 500 halen.

Een klein nadeel: de enorme wielen dragen weliswaar bij aan de sublieme grip, maar geven de Abarth ook een onhandig grote draaicirkel.

Prestaties

De motor van de Fiat 500 is ingrijpend aangepast om er een echte Abarth van te maken. De 1.4 liter krachtbron is voorzien van een turbo en levert nu 136 pk / 206 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u kost daarom slechts 7,8 seconden en daarna blijft de Abarth dapper accelereren tot 205 km/u. Dat zijn niet alleen imposante getallen voor een kleine auto, zelfs menig grote jongen zou hier trots op zijn!

500 Abarth

En daar zit precies de lol van deze Abarth. Het is heerlijk om met dit kleintje de grote auto's het leven zuur te maken. Stuk voor stuk verwachten ze niet hoe gemeen dit brave 500'tje uit de hoek kan komen. Na een initiële verrassingsaanval, kan de 500 Abarth genadeloos doorbijten en staan binnen een oogwenk hoogst illegale waarden op de snelheidsmeter.

Daarbij gromt en brult de kleine motor het lustig uit. Het lijkt allemaal nog spectaculairder omdat ook met ingeschakelde tractiecontrole de nodige wielspin wordt toegestaan, terwijl de veiligheid in feite altijd wordt gegarandeerd door een veelheid aan hulpmiddelen.

500 Abarth
500 Abarth

Welbeschouwd ...

Natuurlijk zijn er legio auto's die beter presteren dan de Abarth 500. Een beetje Jaguar, Mercedes of Lexus rijdt de Abarth er met gemak uit. Maar die auto's zijn zo comfortabel dat de sensatie verloren gaat. Dan zijn er de auto's die snel zijn en ook snel voelen. Denk daarbij aan een Ferrari of Lamborghini. Maar die auto's zijn onbetaalbaar en geven veel zorgen.

En dan is er deze Abarth 500. Deze auto is serieus snel en voelt ook snel, waardoor het rijplezier minstens zo groot is bij een "echte" sportwagen. Maar de Abarth 500 biedt een vorm van onschuldige pret. Deze auto is voor iedereen te betalen en is zonder zorgen dagelijks te gebruiken. Kortom: de 500 Abarth is een klasse apart(h).

500 Abarth

Conclusie

Is het dikdoenerij of is de Abarth 500 echt een andere auto dan de Fiat 500? Het antwoord: beide! Hoeveel Abarth-stickers er ook over de Fiat-logo's zijn geplakt, dit is en blijft een Fiat 500. Maar al die aankleding zorgt wel voor de nodige voorpret. Wie een Abarth 500 rijdt is zich dankzij al het uiterlijk vertoon iedere seconde van iedere rit bewust met een bijzondere auto onderweg te zijn. Daarbij zorgen alle technische aanpassingen ervoor dat de Abarth 500 ook nog eens serieus snel is.

plus
  • Serieus snel
  • Ijzersterk imago
  • Sublieme wegligging
min
  • Onhandig grote draaicirkel
  • Blue&Me ondersteunt geen iPod
  • Zeer onrustig (of is dat juist leuk?)