Publicatiedatum: 25 november 2019
 

Parkos

Vliegensvlug besparen

Special | Een goedkoop vliegticket is tegenwoordig zo gevonden. Er zijn diverse websites en app die daarbij helpen. Maar wie terugkomt van een voordelige vliegreis wacht soms een onaangename verrassing. Parkeren bij het vliegveld kan duurder zijn dan de vliegreis zelf! Wat zijn de alternatieven?
 
Info

Vliegvelden hebben grofweg drie inkomstenbronnen: het faciliteren van het vliegen zelf, de winkels op het vliegveld en de parkeerplaats van het vliegveld. Met de eerste twee valt niet de concurreren: die zijn verbonden aan het vliegveld. Maar iedereen met voldoende ruimte in de buurt van het vliegveld kan een eigen parkeerplaats beginnen! Alleen... waar zijn ze?

Parkos

Autozine begon de zoektocht naar alternatieve parkeerplaatsen op de website Parkos.nl. Daar worden voor alle grote vliegvelden in Nederland en de direct omliggende landen de alternatieve parkeerplaatsen aangeboden. Naast de tarieven worden ook aanvullende diensten en voorwaarden getoond.

Dan blijkt dat er diverse opties zijn. Parkeren op de officiële parkeerplaats van de luchthaven zelf is vrijwel altijd het duurste omdat het het dichtste bij is. Rondom luchthaven Schiphol zijn niet minder dan 29 alternatieve parkeerplaatsen beschikbaar, bij het veel kleinere Eindhoven Airport zijn dat er nog altijd 8.

Alle alternatieve parkeerplaatsen zijn weliswaar vlakbij het vliegveld, maar zelden op loopafstand (er zijn uitzonderingen!). Dan is het nodig een shuttlebus te gebruiken. Let daarbij goed op de frequentie van die busjes. Een goedkope parkeerplaats die slechts eens per uur van en naar het vliegveld rijdt kan zo onhandig zijn dat iets meer betalen uiteindelijk toch loont. Een alternatief is dat een medewerker van de parkeerplaats de reiziger met de eigen auto haalt en brengt ("valet parking"), maar dat heeft als nadeel dat een vreemde met de auto rijdt.

Niet alleen de bereikbaarheid is van belang, ook de manier waarop de auto wordt gestald. Staat deze buiten of binnen? Is er bewaking? Zijn er camera's? Het beïnvloedt allemaal de prijs en het blijkt ook buiten het vliegveld allemaal te worden aangeboden.

Onderzoek leert ook dat verschillende parkeerplaatsen aanvullende diensten aanbieden. Zo is het mogelijk elektrische auto's te laden tijdens het parkeren en zijn er zelfs parkeerplaatsen die een autopoetser in dienst hebben zodat de auto bij het afhalen weer spik en span is.

Het tarief hangt uiteindelijk af van de afstand tot het vliegveld, de veiligheid tijdens het parkeren en de extra diensten. En op die manier biedt parkeren buiten het vliegveld niet alleen financieel voordeel: er is keuze! Wie op zoek is naar nog meer parkeergemak kan via Parkos.nl niet alleen een parkeerplaats kiezen maar ook nog eens online reserveren en betalen.