Publicatiedatum: 24 mei 2019
 

Autoverzekeringen

In gewone mensentaal

Special | Een ongeluk zit in een klein hoekje. En als het om auto's gaat dan kan zelfs een klein ongeval al grote gevolgen hebben. Daarom is een autoverzekering in Nederland verplicht. Autoverzekeringen zijn er in vele soorten en maten met uiteenlopende voorwaarden en tarieven. Wat is de beste verzekering? Autozine legt het uit in gewone mensentaal.
 
Info

De beste verzekering is er niet! Wel is er de beste verzekering voor een individuele situatie. Bij een hagelnieuwe auto past een andere verzekering dan bij een gebruikte auto. Ook hangt het type verzekering af van het gebruik van de auto. Wordt alleen het hoogst noodzakelijke verzekerd? Of is ook dekking tegen stormschade, inbraakschade en diefstal gewenst?

Autoverzekeringen

De belangrijkste keuze is: "beperkt casco" of "all risk"? In gewone mensentaal betekent dat: alleen de schade van de tegenpartij dekken of ook schade aan de eigen auto betalen? In de regel wordt voor auto's jonger dan 5 jaar gekozen voor "all risk". Auto's jonger dan 10 jaar zijn het beste af met een beperktere dekking. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij kunnen in dat laatste geval nog steeds extra opties zoals verzekering tegen diefstal worden toegevoegd.

De verzekeringspremie is op de eerste plaats afhankelijk van de waarde van de auto, maar er is meer. De woonplaats bepaalt of de auto dagelijks wordt geparkeerd in een veilige of minder veilige buurt en ook dat heeft invloed op de hoogte van de premie (vergeet een verhuizing daarom niet door te geven!). De leeftijd van de bestuurder (m/v) en het aantal schadevrije jaren hebben ook invloed op de verzekeringspremie.

Een laatste, logische, factor is het gemiddeld te rijden kilometers per jaar. Een kilometervreter loopt nu eenmaal meer risico dan een auto die alleen voor zon- en feestdagen de garage verlaat. En als het om die laatste gaat: voor exclusieve auto's en oldtimers zijn er speciale verzekeringen. Hierbij gelden strikte limieten aan het aantal kilometers en de stalling, maar de prijs is daar dan ook naar.

Het loont om "de kleine lettertjes" te lezen. Verzekeringsvoorwaarden zijn in de praktijk namelijk minstens zo belangrijk als de premie! Zo bieden verzekeraars soms extra's in geval van schadeherstel (leenauto of huurauto?) of worden kortingen gegeven bij bijvoorbeeld de installatie van een dashcam.

Kortom: het loont van vantevoren een lijstje van eisen en wensen op te stellen. Dan zal blijken dat de invloed van de diverse factoren enorm verschilt per verzekeringsmaatschappij. En de goekoopste verzekering is zeker niet de beste verzekering. Vergelijk daarom de premies én de voorwaarden om de best passende en daarmee de beste autoverzekering af te sluiten.