Publicatiedatum: 21 februari 2024
Dacia Spring
Vooruitblik

Dacia Spring

Beter. Betaalbaar.

Vooruitblik - De Dacia Spring heeft een duidelijk doel: elektrisch rijden zo betaalbaar mogelijk maken. Behalve met de prijs wil de Spring ook met de kwaliteiten verleiden tot elektrisch rijden. Daarom is de Spring aangepast voor modeljaar 2024. Autozine maakte alvast kennis met de vernieuwde Spring in een fotostudio in Parijs.

Op het eerste gezicht is er echter zoveel vernieuwd, dat het wel een geheel nieuwe auto lijkt! Vrijwel het gehele koetswerk is opnieuw vormgegeven naar de nieuwe huisstijl van Dacia. Ondanks de bescheiden afmetingen oogt de Spring daarom beduidend moderner en zelfverzekerder dan voorheen. Terwijl het lijnenspel strakker is geworden, staan er juist frivole kleuren op de prijslijst. Bovendien is de auto uit te voeren met een originele "print" op de voor- en achterbumper voor extra bescherming en de vrolijke uitstraling.

Dacia Spring

Ruimte

Ook binnenin is bijna alles anders. De stoelen hebben een nieuwe bekleding die vegan is én milieuvriendelijker dan voorheen. De ruimte is logischerwijs gelijk gebleven. Voorin is nog altijd duidelijk merkbaar dat dit een smalle auto is, want de bestuurder en bijrijder zitten schouder aan schouder. De ruimte achterin is alleen voldoende als de bestuurder en bijrijder inschikken. De bergruimte in de cabine is wel verbeterd. Er zijn meer bergvakken gemaakt en optioneel is onder de motorkap een "bak" te plaatsen. Deze heeft een inhoud van 35 liter en dat is voldoende voor bijvoorbeeld een sporttas of de laadkabels.

Dacia Spring
Dacia Spring

Net als andere nieuwe modellen van Dacia is de Spring aan te kleden met accessoires die worden bevestigd met een zogenaamde "YouClip". Op bevestigingspunten in het dashboardkastje en op de middentunnel zijn bijvoorbeeld een bekerhouder, telefoonhouder en multi-houder (haakje, bakje en zaklamp) te bevestigen. Let op dat het "YouClip"-stekker geen elektrische aansluiting bevat. De beloofde zaklamp en inductielader voor de telefoon moeten daarom op 1 van de 2 USB-C aansluitingen op het dashboard worden aangesloten.

„ondanks alle verbeteringen is de prijs nauwelijks gewijzigd“

Dacia levert geen papieren instructieboekje meer. Dat scheelt ruimte in het dashboardkastje en scheelt papier bij de productie. In plaats daarvan levert Dacia een app voor de mobiele telefoon. Door de camera simpelweg op een onderdeel van de auto te richten, verschijnt uitleg over dat onderwerp. Kortom: beter voor het milieu, handiger in het gebruik.

Uitrusting

De klokken achter het stuurwiel zijn vervangen door een beeldscherm, zodat de bestuurder kan bepalen hoe de diverse gegevens (snelheid, batterijlading, etc.) worden weergegeven. Met een centraal beeldscherm wordt het infotainment-systeem bediend. Afhankelijk van de gekozen uitvoering vereist dit een smartphone als brein of is de Spring voorzien van een eigen audio-, communicatie- en navigatiesysteem. Volgens Dacia wordt de Spring voornamelijk voor korte afstanden gebruikt, daarom kan het navigatiesysteem geen laadstops plannen als de resterende actieradius onvoldoende is om de bestemming te bereiken. Wat Autozine betreft is dit een logische besparing, geheel in lijn met de filosofie van Dacia.

De facelift dient niet alleen om de Spring aantrekkelijker te maken, maar ook om te voldoen aan nieuwe Europese wetgeving. Daarom zijn de veiligheidsvoorzieningen flink uitgebreid. Zo leest een camera verkeersborden en wordt de bestuurder direct gewaarschuwd wanneer deze te hard rijdt. Ook bij overschrijden van de belijning op het wegdek zonder richting aan te geven waarschuwt de Spring. De persoonlijke voorkeuren van de bestuurder zijn op te slaan in een profiel en vervolgens volstaat een tik op het beeldscherm om veiligheidssystemen uit te schakelen (als dat in het profiel staat).

Dacia Spring

Elektrische auto

Voor modeljaar 2024 zijn de batterij en de elektromotor niet aangepast. Nog steeds beschikt de Spring over een 27 kWh batterij en naar keuze een 45 of 65 pk sterke elektromotor. Die eerste is vooral bedoeld voor gebruik in de stad. Met de sterkere motor leent de Spring zich ook voor langere afstanden op de snelweg.

Dankzij de bescheiden afmetingen, de eenvoudige uitrusting en de geringe afmetingen is de Spring licht en dat zorgt voor een laag verbruik. Het zorgt ook voor een bereik van zo'n 220 km, ondanks de beperkte accucapaciteit. De Spring kan met 3.7 kW laden aan een huishoudstopcontact en met 7 kW bij een publiek laadpunt. Afhankelijk van de gekozen uitvoering is snelladen ook mogelijk. Dan lijkt de maximale snelheid van 30 kW gering, maar ten opzichte van de even geringe accucapaciteit is dat ruim voldoende.

Dacia Spring

Nieuw voor modeljaar 2024 is "V2L" dit staat voor "vehicle to load" en geeft de mogelijkheid om elektrische apparaten te voeden met de Spring (alleen de "Extreme"-uitvoering). Een accessoire die in de laadpoort wordt gestoken heeft een 220 volt stopcontact waarop allerhande huishoudelijke apparaten kunnen worden aangesloten.

Weggedrag

Wat Autozine betreft was het weggedrag altijd het zwakste punt van de Spring. Het smalle en hoge koetswerk helt gemakkelijk over, ondanks het lage zwaartepunt van de batterij. Dacia heeft deze klacht ter harte genomen en de stuurinrichting geheel herzien. Bovendien zijn voor de uitvoeringen met 15 inch velgen nieuwe banden ontworpen die het weggedrag ook zouden verbeteren. Hoe dat in de praktijk uitpakt zal komende zomer blijken, want dan wordt de Spring in productie genomen en volgt de eerste proefrit.

Dacia Spring

Conclusie

De Dacia Spring wil het publiek verleiden tot elektrisch rijden met de prijs en de kwaliteiten. Daarom is de kleine Dacia vernieuwd voor modeljaar 2024. Het nieuwe uiterlijk geeft de Spring een minder aandoenlijke en veel zelfverzekerdere uitstraling, waardoor het gevoel van "budgetauto" ook sterk is verminderd. Datzelfde geldt voor het interieur, dat dankzij een nieuwe indeling en nieuwe materialen een veel volwassener uitstraling heeft gekregen.

De uitrusting is rijker geworden. Deels omdat Dacia profiteert van nieuwe technische ontwikkelingen van moederbedrijf Renault, deels omdat de Europese Unie dat vanaf 2024 verplicht. Het weggedrag zou zijn verbeterd met een nieuwe besturing en op maat gemaakte banden. Geheel terecht zijn de batterij en elektromotor ongewijzigd. De actieradius is en blijft voldoende. Met de 45 pk motor is de Spring vooral een stadsauto, met de 65 pk motor vormt ook de snelweg geen probleem.

Het belangrijkste is echter: ondanks alle verbeteringen is de prijs nauwelijks gewijzigd. Kortom: de Spring is beter en betaalbaarder geworden!

plus
  • Scherpe prijs
  • Doordachte ergonomie
  • Minder budget-gevoel vanaf modeljaar 2024
min
  • Smal interieur
  • Matige score EuroNCAP crashveiligheid