4 november 2020
Volkswagen Golf

Volkswagen Golf R

Volkswagen introduceert Golf 8 R

Autozine
4 november 2020 | Volkswagen introduceert de nieuwe Golf R. De nieuwe Golf R heeft een aandrijflijn met een 235 kW / 320 pk sterke 2.0 TSI turbo-benzinemotor, een zeventraps DSG-transmissie en 4MOTION vierwielaandrijving met R-Performance Torque Vectoring. De Golf R accelereert in 4,7 seconden van 0-100 km/u en met het optionele R-Performance pakket klokt hij een topsnelheid van 270 km/u. Dankzij de speciale Drift- en 'Nürburgring'-rijstanden is dynamiek bovendien op afroep beschikbaar.

Het front is helemaal 'R', met de R-voorbumper met splitter, grote luchtinlaten en zijdelingse luchtgeleiders. Een ander bekend kenmerk is de blauwe strip bovenin de grille. Zodra de motor wordt gestart, fungeert deze dankzij LED-technologie als dagrijverlichting. En profil vallen de specifieke dorpels en matchromen buitenspiegels op. Bij het openen en sluiten van de deuren projecteren de spiegels het R-logo op de grond. 18 inch 'Jerez' lichtmetalen velgen zijn standaard, optioneel zijn 19 inch exemplaren leverbaar. Er is een speciale bandenset met semi-slicks voor circuitgebruik beschikbaar. In de achterbumper is een diffuser in hoogglans zwart geïntegreerd waarin dubbele verchroomde uitlaatpijpen zijn opgenomen. Optioneel is een titanium AkrapoviÄ-uitlaatsysteem beschikbaar. Dit zorgt voor een intenser geluid en een gewichtsbesparing van 7 kg.

Volkswagen Golf

De Golf R heeft een 2.0 TSI van de vierde generatie, die goed is voor 235 kW / 320 pk en een koppel van 420 Nm (beschikbaar tussen 2.100-5.350 tpm). De direct ingespoten motor met variabele kleptiming is dankzij warmtemanagement snel op temperatuur. Dit vermindert de interne weerstand en draagt bij aan relatief gunstige verbruikscijfers. De aandrijfkracht wordt via een zeventraps DSG-transmissie met dubbele koppeling overgebracht op de vier aangedreven wielen van het 4MOTION-systeem. De verdeling van de aandrijfkracht tussen de voor- en achteras is variabel en dankzij R-Performance Torque Vectoring geldt dat ook voor de aandrijfkrachtverdeling tussen de twee wielen op de achteras. Hierdoor zou bijvoorbeeld onderstuur zijn te onderdrukken.

De Golf R heeft een 20 mm verlaagd sportonderstel met een multilink achteras. De afstemming ervan is speciaal voor de Golf R ontwikkeld. Zo laat het extra negatieve camber op de vooras hogere bochtsnelheden toe. Door de variabele overbrenging zorgt Progressive steering bij lage snelheden voor licht sturen bij parkeren/manoeuvreren. Naarmate de snelheid en de stuuruitslag toenemen, wordt het gevoel juist directer.

De Vehicle Dynamics Manager coördineert met het oog op maximale dynamiek en stabiliteit de samenwerking van het XDS (elektronisch sperdifferentieel), de optionele, elektronisch geregelde schokdemping (DCC; individuele aansturing van de schokdempers) en de 4MOTION vierwielaandrijving. Door gerichte ingrepen van deze systemen wordt de neiging tot onderstuur en 'rollen' van de carrosserie volgens de makers in de kiem gesmoord.

Met het optionele R-Performance-pakket is de Golf R goed voor een topsnelheid van 270 km/u (standaard: 250 km/u). In dit pakket zijn naast de rijstanden Comfort, Sport en Race ook de profielen Drift en Special inbegrepen. 'Special' staat ook bekend als de Nürburgring-stand. De relatief zachte onderstel-setup hiervan is namelijk bedoeld om het golvende de wegdek van de Nürburgring Nordschleife te kunnen volgen en het automatische terugschakelen van de DSG-transmissie gebeurt op basis van de remdruk. Afhankelijk van de zijdelingse acceleratie en de snelheid waarmee het gaspedaal wordt losgelaten (fast-off) houdt de DSG-transmissie bovendien de ingeschakelde versnelling vast. In de Special-modus rondt de Golf R de 20,8 kilometer lange Nordschleife zo'n 17 seconden sneller dan de vorige generatie. De Drift-modus maakt met een specifieke aandrijfkrachtverdeling drifts op circuits mogelijk. Om ervoor te zorgen dat deze modus alleen op een afgesloten circuit of terrein wordt ingeschakeld, vraagt het infotainmentsysteem om een bevestiging. Pas daarna wordt de driftmodus geactiveerd.

Ook het stabiliteitssysteem draagt bij aan dynamiek op maat. ESC Sport zorgt voor minder heftige ingrepen en in ESC off is het systeem uitgeschakeld. Dat neemt niet weg dat Front Assist en de uitwijkassistent het ESC in noodsituaties weer kunnen activeren.

Volkswagen Golf

Vóór heeft de Golf R 18 inch remschijven. De elektromechanische bekrachtiging claimt een perfect gevoel onder alle omstandigheden: harmonieus bij lage snelheden en 'bijterig' bij hoge snelheden. Dit speciale R-remsysteem is te herkennen aan de blauwe remklauwen met R-logo.

De nieuwe Golf R wordt standaard geleverd met de Digital Cockpit Pro, het volledig digitale instrumentarium en het Discover Media infotainmentsysteem met 10 inch scherm, navigatie en voice control (stembediening). Als de auto wordt ontgrendeld, worden de inzittenden onthaald met een speciaal R-welkomstscherm. De Digital Cockpit Pro heeft diverse weergavemogelijkheden, waaronder de unieke 'Sport Skin', waarbij een grote ronde toerenteller met R-logo letterlijk centraal staat. Ook de R-View met digitale 3D-weergave is nieuw. Opvallend hierbij is de horizontale toerenteller aan de bovenste rand van het display. Deze geeft het toerental in vakken van 0-8 weer. Dit correspondeert met toerentallen van 0-8.000. Wanneer voor de DSG-transmissie de handmatige modus is geselecteerd, geeft dit display met 'shift-lights' overschakeladviezen. Deze bewijzen hun nut vooral bij circuitgebruik. In Special- en Drift-modus is de automatische opschakelfunctie namelijk altijd uitgeschakeld. De Digital Cockpit Pro kan ook belangrijke gegevens als de turbodruk, de versnellingsbaktemperatuur, het actuele vermogen en koppel, de G-krachten en de verdeling van de aandrijfkracht weergeven. Uiteraard is ook een laptimer voor circuitgebruik inbegrepen.

De bestuurder en voorpassagier zitten in de nieuwe Golf R in sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Het centrale gedeelte van het meubilair is bekleed met Sardegna-stof in zwart en blauw. De buitenzijde van de stoelen is bekleed met ArtVelours. Optioneel is zwarte nappalederen bekleding met carbonlook-elementen en blauwe accenten leverbaar. Een andere blikvanger is het speciale multifunctionele, met leer beklede sportstuur met extra grote schakelpaddles. Het met blauwe stiksels afgewerkte stuur heeft een R-knop, die direct toegang geeft tot de verschillende rijprofielen. Door die knop extra stevig in te drukken, wordt het Race-profiel geactiveerd. Andere features die wijzen op het speciale karakter zijn accenten in carbon-look op het dashboard, R-specifieke afwerkingsaccenten in de deuren, edelstalen pedalen, een zwarte dakhemel, achtergrondverlichting (30 kleuren) en vloermatten met R-logo.

De Golf R is er niet alleen in de R-kleur Lapiz Blauw Metallic, maar ook in Pure White of Deep Black pareleffect. Evenals andere Volkswagens wordt hij geleverd met 4 jaar garantie De nieuwe Volkswagen Golf R is vanaf december 2020 bestelbaar. De levering start begin 2021.

VW presenteert Golf GTI ClubsportVW presenteert Golf GTI Clubsport
14 oktober 2020
Volkswagen Golf 1.0 eTSI nu te bestellenVolkswagen Golf 1.0 eTSI nu te bestellen
9 oktober 2020
Volkswagen prijst nieuwe Golf GTEVolkswagen prijst nieuwe Golf GTE
25 september 2020
Golf 8 GTI kost 48.335 euroGolf 8 GTI kost 48.335 euro
24 september 2020
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum