4 maart 2014
Toyota Aygo

Toyota Aygo

Toyota onthult nieuwe Aygo

Autozine
4 maart 2014 | Toyota onthult de geheel nieuwe Aygo. De nieuwe Aygo heeft een eigenwijs ontwerp gekregen dat naar hartenlust aan de eigen smaak kan worden aangepast. Zowel vanbinnen als vanbuiten. Het werelddebuut van de Aygo is op de Autosalon van Genève 2014.
 

Het meest opvallende aan de nieuwe Aygo is de duidelijke X-vorm die het vooraanzicht bepaalt. Zowel de dubbele grille als de projectorkoplampen en de LED dagrijverlichting maken hiervan deel uit, net als de buitenspiegels en zelfs de zijruiten. Deze X kan worden besteld in een hele serie kleuren: van rood en blauw tot zwart, grijs, zilver of wit. Door een contrasterende kleur te kiezen, bepaalt de klant zelf het karakter van de auto. En dat geldt ook voor de onderste rand van de grille, die net als de diffusor in een afwijkende kleur kan worden geleverd.

Toyota Aygo

Net als de buitenkant, kan ook het interieur van de nieuwe Aygo helemaal naar eigen smaak worden aangekleed. Onder meer de panelen rondom het stuurwiel, versnellingspook, de luchtopeningen en het middenconsole zijn wisselbaar.

De trapeziumvormige middenconsole springt direct in het oog. Daarin schittert een multimediasysteem van de nieuwste generatie: x-touch. De x-touch heeft een 7-inch kleurenscherm met onder meer een achteruitrijcamera, Bluetooth, een radio, en een AUX- en USB-aansluiting. Vanzelfsprekend kan de Aygo ook met een in de x-touch geïntegreerde navigatie worden besteld. Bovendien kan de x-touch overweg met MirrorLinktm, een app die het scherm van de mobiele telefoon (alleen Samsung en Nokia)  kopieert op het multimediascreen in de Aygo.

De A-stijlen zijn dusdanig ontworpen dat de bestuurder ook in de stad een uitstekend zicht heeft op het verkeer. De auto zelf groeide 25 millimeter en is nu 3.455 millimeter lang. Voor een betere stroomlijn werd het dak 5 millimeter lager gelegd, zonder de hoofdruimte te verminderen. Het passagierscompartiment groeide met bijna 1 centimeter in de lengte én de breedte. In de bagageruimte kan nu 29 liter meer mee: 168 liter tot aan de hoedenplank of 196 liter tot aan het duidelijk gewelfde dak. Bovendien is de laadopening 7,5 centimeter breder, waardoor het inladen van bijvoorbeeld de boodschappen makkelijker gaat.

Toyota Aygo

De nieuwe Aygo zal in Nederland direct leverbaar zijn in vijf verschillende uitvoeringen, te beginnen met de Aygo x. Toyota geeft elke Aygo een pakket veiligheidsvoorzieningen mee, met (vanzelfsprekend) onder meer zes airbags, ABS, VSC, TRC, EBD en Brake Assist. Maar ook Isofix bevestiging voor kinderstoelen is standaard, net als Hill Start Assist.

De Aygo x-play vormt het hart van de nieuwe Aygo reeks, en is de basis voor special editions als de x-cite en de x-clusive. Alle uitvoeringen, op de x-clusive na, hebben als kenmerk een zwarte X, die de berijder naar eigen smaak kan laten wisselen voor een andere kleur. De x-clusive heeft een zilveren X. De x-wave is de eyecatcher van de serie, met een groot canvas dak, 15 inch lichtmetalen velgen en deels lederen interieur.

Toyota rust de nieuwe Aygo uit met een nieuwe versie van de 1.0 liter driecilinder VVT-i benzinemotor. De motor levert een vermogen van 51 kW (69 pk) bij 6.000 toeren per minuut en heeft bij 2.000 toeren per minuut 85 Nm koppel.

Toyota Aygo

In Nederland is de handgeschakelde Toyota Aygo altijd uitgerust met een Stop & Start systeem. Daardoor heeft de Aygo een bescheiden norm brandstofverbruik van minder dan 3,9 l/100 km. Goed voor een CO2-uitstoot van(af) 88 gram en een bijtelling vanaf 14%.

Voor wie extra comfort zoekt, is de nieuw Aygo leverbaar als x-shift. Deze automaat kan door de bestuurder met schakelflippers achter het stuur worden bediend.

De nieuwe Aygo staat medio juli in de Nederlandse showroom. De uitrustingsspecificaties en prijzen worden op een later moment bekend gemaakt.

Toyota Aygo