Publicatiedatum: 11 maart 2000
Toyota Avensis (1997 - 2003)
Rij-impressie

Toyota Avensis (1997 - 2003)

Opvallend onopvallend

Rij-impressie - Voor sommige mensen is een auto puur een gebruiksvoorwerp. Voor hen is het kopen van een auto net zo emotioneel als de aanschaf van een koelkast of een gootsteenontstopper. Zij laten zich leiden door gezond verstand, en niet door emotie. De voorkeur gaat dan uit naar een veilige, betrouwbare en het liefst ruime auto tegen een vriendelijke prijs. De Toyota Avensis is dan een logische keuze.

Ook de leasemaatschappij houdt van verstandige auto's en staat daarom graag een exemplaar van hun meest nuchtere auto af voor een proefrit. "Hier zijn de sleutels, en daar staat de auto". Maar de auto die de vriendelijke heer met vertegenwoordigersuitstraling aanwijst is een Mazda 626! Het is hem niet kwalijk te nemen, want de Toyota Avensis is een dertien in een dozijn onopvallend gestileerde middenklasser. En de testauto is nog grijs ook!

Alhoewel de Avensis verre van lelijk is, springt de auto er op geen enkel punt uit. Een dag sturen leert dat dat ook geldt voor de rijeigenschappen: prima, maar het blinkt op geen enkel punt uit. Het onderstel is rustig op de snelweg en comfortabel in de binnenstad. De 2-liter turbodiesel komt prima mee met het overige verkeer en een turbogat is helemaal afwezig. Ook de besturing, versnellingsbak en remmen doen prima hun werk zonder op enig punt bijzonder positief of negatief op te vallen.

Toyota Avensis (1997 - 2003)

Gelukkig is het uitrustingsniveau van de Avensis bovengemiddeld. De Avensis biedt veel auto en veel luxe voor weinig geld. Toyota drukt het uitrustingsniveau uit in Terra, Luna en Sol; hoe verder van de aarde hoe luxer de auto is. Alle Avensis hebben standaard elektrisch bedienbare ruiten (bij Terra en Luna alleen voorin) en spiegels, airconditioning, ABS en twee airbags.

„De Avensis heeft zo goed als geen indruk achtergelaten“

De luxueuzere varianten hebben onder andere bredere banden en velgen, verwarmde buitenspiegels en extra chroom accenten. Wat alle uitvoeringen missen is een ruitenwisser op de achterruit. Bij regen vangt het raam veel druppels die hinderlijk in het blikveld in de binnenspiegel blijven liggen. Handig van de binnenspiegel is een geïntegreerde zonnebrilhouder. De hoeveelheid beenruimte op de achterbank is, afhankelijk van de stand van de voorstoelen, voldoende tot goed.

Conclusie

Na een dag toeren door West-Friesland is het vooral het landschap dat mij nog levendig voor ogen staat. De Avensis heeft zo goed als geen indruk achtergelaten. De auto doet alles naar behoren, gedraagt zich onder alle omstandigheden veilig en voorspelbaar en is gemakkelijk te rijden. En dat is precies zoals Toyota het met de Avensis wil: de auto is een betrouwbaar vervoermiddel dat probeert zijn werk zo probleemloos en onopvallend mogelijk te doen.

plus
  • Degelijk
  • Betrouwbaar
  • Goede investering
min
  • Oersaai
  • Geen achterruitenwisser