Laadpaal kiezen voor thuis
Thuis een elektrische auto opladen
Laadvermogen en laadsnelheid
Belangrijk bij het uitkiezen van een laadpaal voor de elektrische auto is het laadvermogen van de laadpaal. Deze moet passen bij de laadsnelheid van de auto, in de zin dat het laadvermogen van de laadpaal bij voorkeur zo hoog moet zijn als de maximale laadsnelheid van de elektrische auto. Anders duurt het opladen van de accu van de auto langer dan nodig is. Een laadpaal die meer laadvermogen heeft dan de auto is geen probleem en zelfs een verstandige keuze. De kans bestaat immers dat de volgende auto sneller kan opladen en dan is het wel zo prettig als de laadpaal ook daarvoor geschikt is. Dat geeft langer plezier van de laadpaal.
1 fase of 3 fasen laadstation?
Ook een belangrijke keuze om te maken: wordt het een 1-fase of 3-fasen laadstation? Hiervoor is de aansluiting waar de laadpaal op wordt aangesloten van belang. Dit kan dus een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting zijn. Het is mogelijk om een 1-faseaansluiting laten aanpassen tot een 3-fasenaansluiting voordat de laadpaal wordt aangesloten. Met een 3-fasen laadstation kan de auto sneller worden opladen, als deze dat tenminste ondersteunt.
Slimme laadpaal
Het kan ook een verstandige keuze zijn om meteen te investeren in een zogenaamde 'slimme' laadpaal. Deze kunnen ingesteld worden op welke stroombron ze gebruiken om de auto op te laden. Zo kan bijvoorbeeld worden ingesteld dat de auto alleen wordt opgeladen met de stroom die zonnepanelen genereren. Dat spaart geld uit. Dat is ook mogelijk door een slimme laadpaal alleen tijdens het daltarief te laten opladen. Hij wacht dan netjes tot het daltarief ingaat. Uiteraard kost een slimme laadpaal meer in de aanschaf, maar hij betaalt zichzelf dus ook terug.
Laadpaal of wallbox?
Dan resteert nog een praktische keuze: valt de keuze op een laadpaal in de letterlijke zin of een zogenaamde wallbox, oftewel een laadstation dat aan de muur hangt? Dat is afhankelijk van de mogelijkheden bij de woning. Kan de auto in een garage, dan is een wallbox de beste keuze. Is er geen garage beschikbaar, maar wel een carport, dan is het een persoonlijke keuze om een laadstation aan de muur te bevestigen of een laadpaal te plaatsen. Is een laadstation alleen in de openlucht in de tuin bij de oprit te realiseren, dan is een klassieke laadpaal de aangewezen keuze.
Koop dus niet zomaar een laadpaal omdat hij goedkoop is of er leuk uitziet. Kies er een waarbij de maximale laadsnelheid van de auto kan worden benut. Maar denk aan ook de toekomst door een laadpaal te kopen waarvan ook een toekomstige elektrische auto nog profijt kan hebben. Overweeg ook wat extra uit te geven voor een slimme laadpaal die de stroomkosten flink kan beperken om echt goedkoop (en natuurlijk duurzaam) elektrisch te rijden.