Elektrische auto laden
Elektrische auto opladen met zonnepanelen, kan dat?
Waarom een laadpaal thuis?
Je elektrische auto laad je het beste op aan je eigen laadpaal. Dit is de meest voordelige manier van laden, omdat je geen extra kosten betaalt aan de laadexploitanten zoals bij openbare laadpalen. Sommigen zien de meerwaarde van een laadpaal niet in. Je kan ten slotte ook je auto in het stopcontact stoppen, toch? In theorie, ja, maar in de praktijk blijkt dit een onveilige manier van laden en het wordt daarom ook afgeraden. Elektrische auto's laden ook stukken langzamer aan een regulier stopcontact. Het advies is dus: als het kan, neem een laadpaal thuis. Op deze manier kan je extra profiteren van de voordelen die elektrisch rijden met zich meebrengt. Hieronder valt ook opladen met zonne-energie.
Opladen met zonnepanelen
Om langdurig te besparen op laadkosten, laat je bij de installatie van je laadpaal ook zonnepanelen installeren. Dit is iets wat in de praktijk steeds vaker terugkomt doordat mensen meer behoefte hebben aan zelfvoorzienend zijn. Wanneer je extra zonne-energie hebt, kan je jouw elektrische auto opladen met zonnepanelen. Dit is voordeliger dan het 'terugleveren' van de energie. De salderingsregeling wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd, dus je krijgt steeds minder terug voor het terugleveren van energie aan het stroomnetwerk. Op extra zonnige dagen kan je de overtollige energie mooi kwijt in jouw elektrische auto waardoor je in sommige gevallen (bijna) gratis laadt.
Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?
Stel, jouw zonnepanelen hebben 3400 Wp (Wattpiek) en hebben rond de Euro5.800 gekost. De zonnepanelen genereren dan rond de 3000 kWh per jaar. Dit kost normaal gesproken rond de Euro690 euro. Dit is een investering die je dus in 8,5 jaar terug kan verdienen. De levensduur van zonnepanelen verschilt per merk, maar ze gaan gemiddeld rond de 20 jaar mee. Dat betekent in totaal 60.000 kWh aan opgewekte stroom. In totaal was je Euro13.800 kwijt geweest zonder zonnepanelen, wat uitkomt op een besparing van Euro8.000 over een periode van 20 jaar. Per jaar bespaar je dus Euro400.
Een elektrische auto rijdt gemiddeld rond de 15.000 km per jaar. Deze verbruikt ongeveer 15 kWh aan stroom per 100 km. Dit komt neer op totaal verbruik van 2.250 kWh per jaar. Zonder zonnepanelen kost je dit rond de Euro517,50 per jaar. Haal daar de Euro400 af en je laadt je auto op voor Euro117,50 per jaar. Ter vergelijking, het voltanken van een benzineauto kost ongeveer Euro1.600 per jaar (uitgaande van verbruik van 1 op 17 en een literprijs van Euro1,82).
Slimme laadpaal voor goedkoop laden
Met een slimme laadpaal kan je kiezen waar de stroom vandaan moet komen. Als je aangeeft dat de laadpaal altijd eerst stroom moet halen uit de voorraad zonne-energie, dan checkt deze of er zonnestroom aanwezig is om mee te laden. Tijdens de daluren zoals midden in de nacht zijn de elektriciteitstarieven lager. Laden met zonne-energie is dus extra interessant tijdens de piekuren. Stel in dat er voornamelijk overdag moet worden geladen met jouw zelf opgewekte energie en je zal zien dat je laadkosten dalen.
Gebruik een laadpaal van Zappi om te laden met zelf opgewekte energie
Een van de laadpalen die geschikt is voor laden met zonne-energie is die van Zappi. De Zappi lader biedt verschillende laadopties, namelijk Fast, Eco en Eco+. De Eco+ laadoptie is hier het duurzaamst, want dan laadt de laadpaal alleen met zonne-energie. Is deze energie op, dan stopt de laadpaal tijdelijk met laden tot er weer genoeg beschikbaar is om de accu mee vol te krijgen. Heb je op bewolkte dagen niet genoeg zon kunnen vangen? Kies dan voor de Eco laadoptie en de auto wordt volgeladen met zowel zonne- als normale energie.
Ga slim om met je stroom en neem Dynamic Load Balancing
Soms zijn er dagen waarop het niet mogelijk is te laden met je zonnepanelen en ben je aangewezen op het reguliere stroomnetwerk. Wanneer er te veel elektrische apparaten in gebruik zijn, kan dit leiden tot stroomuitval. Laadpalen gebruiken veel stroom, dus wanneer deze in combinatie met de vaatwasser en wasmachine wordt gebruikt, kan dit voor problemen zorgen. Voor optimale energieverdeling neem je Dynamic Load Balancing. Met Dynamic Load Balancing krijgt het huis altijd voorrang op elektriciteit. Er gaat tijdelijk minder stroom naar de laadpaal waardoor je zonder problemen gebruik kan maken van de elektrische apparaten in huis.