3 maart 2015
Mercedes-Benz V-Klasse
Nieuws

Mercedes-Benz Concept Vision e

Mercedes-Benz toont Concept Vision e

3 maart 2015 - De Concept Vision e van Mercedes-Benz geeft een inkijkje in het enorme ontwikkelingspotentieel van de Mercedes-Benz V-Klasse. De PLUG-IN HYBRID-technologie verzekert krachtige voortstuwing, aangezien het  aandrijfsysteem met benzinekrachtbron en elektromotor een totaal aandrijfvermogen genereert van 245 kW (333 pk) en een gecombineerd koppel tot 600 Nm. Toch blijft brandstofverbruik beperkt blijft tot minder dan 3.0-liter per 100 km. Het voertuig kan 50 kilometer rijden in alleen de elektrische modus, waarmee een korte dagtrip zonder enige emissie afgelegd kan worden.

"De Concept Vision e demonstreert het potentieel dat Mercedes in de toekomst biedt binnen de MPVs wanneer het gaat over de wensen van onze klanten door meer exclusiviteit te bieden en meer opties tot personalisering", aldus Volker Mornhinweg, hoofd Mercedes-Benz Vans. "Onze Mercedes-Benz PLUG-IN HYBRID-technologie heeft ons in staat gesteld de prestaties van de meest krachtige VKlasse met 105 kW te vermeerderen, ook al hebben we het brandstofverbruik omlaag gebracht naar het niveau van een kleine auto. Dat is wat ik toekomstgerichte prestatieverbetering noem".

Mercedes-Benz V-Klasse

De Concept Vision e maakt gebruik van hetzelfde aandrijfsysteem, dat in de nieuwe Mercedes-Benz C350 e zorgt voor de efficiency. De viercilinder benzinemotor heeft een vermogen van 155 kW (210 pk) en ontwikkelt een maximaal koppel van 350 Nm, terwijl de elektrische motor een vermogen levert van 90 kW en een koppel van 340 Nm. Dit resulteert in een totaal vermogen van 245 kW (333 pk) en een koppel van maximaal 600 Nm. De Concept Vision e sprint van 0–100 km/u in 6.1 seconden, waarmee deze hybride zelfs sneller van start gaat dan de huidige V250 BlueTEC sterkste motorvariant. De topsnelheid van het model is 206 km/u. Het brandstofverbruik volgens NEDC bedraagt 3.0 liter per 100 km en dat komt overeen met een CO2 -emissie van 71 g per km. De MPV concept kan tot 50 km rijden in de puur elektrische modus, wanneer de topsnelheid beperkt wordt tot 80 km/u. Dat betekent dat korte dagtrips naar en van het werk bijvoorbeeld compleet emissievrij kunnen zijn en dat zorgt voor enorme milieuvoordelen, in het bijzonder in de stad.

De energie voor de elektromotor wordt opgeslagen in een lithium-ion hoogspanningsbatterij met een totale capaciteit van 13.5 kWh. De accu is gemonteerd in een dubbele stalen behuizing in de kofferruimte. Vanwege de ruimtelijkheid van de V-Klasse heeft de batterij slechts een miniem effect op het laadvolume en de veelzijdigheid van het interieur van het voertuig. De hoogspanningsbatterij kan worden geladen vanuit een externe stroombron en levert op die manier een effectieve bijdrage aan het lage brandstofverbruik en de geringe emissies van dit model. Een intelligent onboard laadsysteem stelt de batterij in staat in minder dan twee uur volledig geladen te worden door gebruik te maken van een laadpaal. De accu kan ook geladen worden via het stopcontact thuis. Dan duurt het opladen ongeveer vijf uur, afhankelijk van het verbindingstype.

Het managementprogramma van het aandrijfsysteem van het voertuig selecteert automatisch de meest ideale combinatie van verbrandingsmotor of elektrische krachtbron. Het scala aan mogelijke opties behelst een praktisch stille elektrische start (silent start), gebruik van de elektromotor ter ondersteuning van de benzinemotor bijvoorbeeld tijdens accelereren (boost), en energieterugwinning (recuperation) tijdens afremmen en wanneer de auto op kruissnelheid rijdt. Alle teruggewonnen energie wordt opgeslagen in de accu en kan later weer gebruikt worden voor elektrisch rijden of voor de boostfunctie.

Mercedes-Benz V-Klasse

Bestuurders kunnen de hybride interactie ook met de hand regelen, waarbij ze met een schakelaar uit vier verschillende instellingen kunnen kiezen. Dat zijn: Hybrid (alle hybride functies zijn beschikbaar), E-Mode (volledig elektrisch rijden), E-Save (het laadniveau van de accu wordt gehandhaafd) en Charge (de accu wordt tijdens het rijden opgeladen). Een display midden in het instrumentencluster laat de ingestelde modus zien.

Het hybride voertuig is ook uitgerust met een elektrisch opererende airconditioningcompressor en elektrische verwarmingselementen die zorgen voor een plezierig koel interieur tijdens de zomermaanden en gerieflijke warmte in de winter. Het gewenste klimaat in het interieur kan vooraf geprogrammeerd worden, tegelijk met de tijd van vertrek, via knoppen aan het stuur of via een menu in het instrumentenpaneel.

Het interieur van de Concept Vision e schittert met wit nappaleder en witte DINAMICA microvezel materialen, die zich uitstrekken tot stoelen, portieren, zijpanelen, instrumentencluster en het plafond. Een frisse indruk ontstaat door de kleurrijke biezen en naden, en afwerking met ultramoderne stoffen van microvezel, net als een groot afwerkingselement van geborsteld aluminium in het instrumentencluster.

Mercedes-Benz V-Klasse

Deze designstijl wordt afgerond door discrete omgevingsverlichting in de flanken van het interieur. Het verlichtingssysteem heeft vijf dimstanden en drie kleuren, neutraal (wit), zon (amber) en polair (ijsblauw) waardoor een persoonlijke lichtvoorkeur ingesteld kan worden.

Het panoramische schuifdak van 1.92 x 1.12-m met MAGIC SKY CONTROL is verdeeld in twee secties: een elektrisch werkend glazen schuifdak aan de voorzijde en een vast glazen dak achterin. MAGIC SKY CONTROL (bekend uit de Maybach) maakt het mogelijk het complete glasoppervlak met een druk op de knop helder of donker te laten kleuren. In de heldere versie is het dak praktisch helemaal transparant en laat het licht ongehinderd binnen voor een gevoel van ongelimiteerde ruimte. In de donkere stand wordt slechts minder dan één procent licht binnen gelaten. Dat kan heel prettig zijn op hete, zonnige dagen, aangezien het de hitte die in het interieur opgebouwd wordt met tien graden Celsius kan reduceren. Het panoramische zonnedak is ook uitgerust met een tweedelige elektrische rollo, die de zon buiten houdt maar bovendien het interieur kan verduisteren. Dat is niet alleen om het interieur koel te houden; het geeft de passagiers ook de gelegenheid op zonnige dagen in alle rust te werken of te relaxen achterin het voertuig.

Als het dak open is en het begint te regenen wordt dat gedetecteerd door een sensor, die het panoramische zonnedak terugschuift, zodat voorkomen wordt dat water in het interieur doordringt. Het dak gaat ook automatisch dicht wanneer het voertuig een tunnel inrijdt, om zodoende te voorkomen dat vervuilende emissies en stank het passagierscompartiment binnendringen. Het panoramische zonnedak en de blindering kunnen worden bediend met een schakelaar in het controlepaneel in het plafond, maar ook met een centrale knop achterin in het plafond van de auto.

Mercedes-Benz V-Klasse

Net als in de S-Klasse zijn de achterstoelen bedoeld om geconcentreerd te werken of juist om te relaxen. Een druk op de knop is al genoeg om de rugleuning naar een ligpositie tot 49 graden te dirigeren. Met de geïntegreerde onderbeenondersteuning, gescheiden voetsteunen en extra kussens bieden de stoelen slaapcomfort en ontspanning wanneer ze in de uiterste ligstand staan. De voetsteunen zitten op de rails achter de stoelen voor de bestuurder en de voorste passagier en kunnen voor- en achteruit worden bewogen. Deze steunen bieden ook comfort voor de achterpassagiers wanneer hun stoelleuning overeind staat. De meest rechtopstaande stand is 21 graden.

De stoelen, been- en voetsteunen zijn alle bekleed met nappa leder. De Executive stoelen zijn ook voorzien van driefasen verwarmings- en ventilatiesysteem en een ontspannende massagefunctie. Dat alles wordt bediend met knoppen binnen in de armsteunen. Aangezien het interieur van de V-Klasse zo ruimtelijk is kunnen de Executive stoelen gecombineerd worden met standaard individuele zittingen of optioneel met banken.

De Concept Vision e zorgt voor een gerieflijke werkomgeving met twee handige tafeltjes, geïntegreerd in de rugleuning van de stoelen van bestuurder en voorste passagier; ze kunnen achterin gemakkelijk worden uitgeklapt. Elk tafelblad meet 35 x 35 cm, en dat zorgt voor meer dan genoeg ruimte voor documenten of laptop. Het tafeloppervlak is bekleed met nappa leder. De rugleuning van de voorstoelen is ook voorzien van een comfortabele iPad houder en een docking station met een geïntegreerde oplaad-interface en twee USB oplaadpunten. Het docking station kan gekanteld en 90 graden gedraaid worden. Alle contacten zijn te allen tijde vrij toegankelijk, ongeacht de positie van het docking station.

Mercedes-Benz V-Klasse

Comfort wordt ook gegarandeerd in de Concept Vision e wanneer het aankomt op de bediening van verschillende functies van het panoramische zonnedak en de Executive stoelen. Behalve de schakelaars in het voertuig kan een iPad app gebruikt worden voor het openen en sluiten van het schuifdak via het MAGIC SKY CONTROL systeem, maar ook voor de bediening van de blindering, het instellen van de stoelen of de leunposities, de massage, de verwarming en de stoelventilatie. De app biedt een inkijkje op toekomstige mogelijkheden om het bedieningscomfort te verhogen in de V-Klasse MPV.

Een andere nieuwe uitrusting die het comfort voor passagiers voor en achter verbetert is de grote centrale console. Het front van deze unit heeft een beklede armsteun, twee bekerhouders en een compartiment om mobiele telefoons op te bergen. Onder de armsteun zit een multimedia unit met twee USB poorten en een SD card-ingang, net als een grote opbergruimte en een koelruimte met een inhoud van vijf liter, die met een druk op de knop in- en uitgeschakeld kan worden. De koeler biedt genoeg ruimte voor twee halve liter flessen. Achter op de centrale console zitten twee verwarmde bekerhouders voor de passagiers achterin, maar ook een 220- volt en een 12-volt stopcontact en bovendien een opbergplek met omgevingsverlichting in drie kleuren.