5 maart 2019
Mercedes-Benz V-Klasse
Nieuws

Mercedes-Benz V-Klasse

Mercedes-Benz toont Concept EQV

5 maart 2019 - Maak kennis met de eerste volledig elektrische MPV in het premiumsegment: Mercedes-Benz heeft met de Concept EQV lokaal emissievrij rijden gekoppeld aan prestaties, functionaliteit en een esthetisch design. De nieuwe concept car zal voor het eerst aan de wereld worden getoond tijdens de Autosalon van Genève, die plaatsvindt van 7 tot en met 17 maart 2019. Mercedes-Benz Vans wil de productieversie op basis van de Concept EQV gaan presenteren tijdens de IAA in Frankfurt, die later dit jaar in september plaatsvindt.

Tot de technische kenmerken van de auto behoren een actieradius van maximaal 400 kilometer en de mogelijkheid om snel bij te laden voor een actieradius van 100 kilometer in slechts vijftien minuten. Daarnaast belooft de auto maximaal comfort in het interieur en een maximale functionaliteit, bijvoorbeeld dankzij de veelheid aan mogelijke stoelopstellingen in het interieur. Het studiemodel kan breed worden ingezet.

Mercedes-Benz V-Klasse

"Mercedes-Benz Vans zet op consequente wijze stappen met betrekking tot de elektrificatie van zijn productportfolio. Met de Concept EQV zetten we nu de volgende stap. Dit studiemodel biedt alle merk typische aspecten die de klanten van Mercedes-Benz zo waarderen. Het is een gezinsvervoermiddel, een avonturier voor vrijetijdsactiviteiten en een shuttle-voertuig met lounge-ambiance, in combinatie met een elektrische aandrijflijn, waardoor de Concept EQV een concept car met een toekomst is. We kijken er erg naar uit binnenkort een productiemodel aan te bieden dat is gebaseerd op dit studiemodel", aldus Wilfried Porth, lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG en verantwoordelijk voor human resources en hoofd werkrelaties bij Mercedes-Benz Vans.

De Concept EQV is voorzien van een compacte elektrische motor (eATS) op de vooras met een vermogen van 150 kW. De elektromotor vormt samen met de transmissie met vaste overbrengingsverhoudingen, het koelsysteem en de vermogenselektronica een compacte unit. De energie wordt geleverd door een lithium-ion accu. Dankzij een capaciteit van 100 kWh is een maximale actieradius van 400 kilometer mogelijk. En met een topsnelheid van 160 km/h wordt ook op de snelweg gemakkelijk afstand afgelegd.

MPV's van Mercedes-Benz voldoen aan de hoogste eisen met betrekking tot functionaliteit en flexibiliteit. En op deze gebieden doet ook de volledig elektrische variant geen concessies. Door de accu onder de vloer van de auto te plaatsen, is de volledige interieurruimte nog beschikbaar, zonder beperkingen. Als het model bijvoorbeeld wordt voorzien van zes individuele stoelen, is de Concept EQV een representatieve shuttle-auto die aan alle vereisten van VIP-transport voldoet. Andere stoelopstellingen maken van deze auto een gezinsvervoermiddel, ook kunnen sport- en outdoorattributen eenvoudig worden meegenomen. Met de Concept EQV biedt Mercedes-Benz een veelzijdig, volledig elektrisch voertuigconcept dat eenvoudig kan worden veranderd in een 7- of zelfs een 8-zitter door de toevoeging van individuele stoelen of zitbanken.

Als lid van de EQ familie profiteert de Concept EQV van het brede aanbod van het elektromobiliteit-ecosysteem van het technologiemerk. Dit begint met een omvangrijk advies en een reeks diensten, tot de laadinfrastructuur en zelfs een gemodificeerd navigatiesysteem dat rekening houdt met het laadniveau van de accu. Er komen ook apps beschikbaar waarmee bijvoorbeeld de stand-klimaatregeling kan worden bediend of waarmee kan worden betaald met openbare laadstations.

Mercedes-Benz V-Klasse

Het exterieurdesign met zijn nieuwe elektrolook verwijst naar de krachtige elektrische aandrijflijn. In het middelpunt staat de grille, met verchroomde inzetstukken en een LED-band - typische kenmerken van de EQ designtaal. Het gehele exterieur is uitgevoerd in zilver, terwijl de bumper een unieke uitstraling heeft dankzij grote luchtinlaten met twee brede verchroomde inzetstukken die aansluiten op de buitenste randen. Led-koplampen onderstrepen de opvallende uitstraling en het sportieve design van het studiemodel. Deze indruk wordt versterkt door het strakke profiel en de 19-inch lichtmetalen wielen die zelfs bij stilstand dynamisch ogen.

Niet alleen het exterieur van het EQ studiemodel laat zien dat dit model uit het tijdperk van elektromobiliteit stamt. In het interieur wordt de coole esthetiek van het exterieur voortgezet. In het technisch ogende interieur ligt de nadruk op een ongecompliceerde en intuïtieve bediening. De basis van de interactie tussen mens en machine wordt gevormd door het MBUX infotainmentsysteem (Mercedes-Benz User Experience) dat een zelflerende spraakbesturing koppelt aan innovatieve connectiviteitsfeatures.

In lijn met het EQ merkdesign wordt de lederlook van het dashboard in de kleur 'Midnight Blue' aangevuld met de trendkleur roségoud, die doet denken aan koperen draden. Dit zorgt voor warme accenten en het onderstreept het 'welkom thuis'-effect van het interieur. Bijzonder in het oog springen de gekleurde stylingelementen van de framecomponenten. Op het bedieningspaneel van het infotainment- en audiosysteem zorgt de kleur roségoud voor elegantie en warmte, terwijl de touchpad en de lichtschakelaar zijn voorzien van sierlijsten in donker chroom. De luchtroosters zijn afgewerkt in de kleur 'silver shadow'. De armsteunen zijn afgewerkt met blauw nappaleder, terwijl stiksel in de kleur roségoud voor een contrast zorgt. Voor hetzelfde effect zorgt het stiksel op de stoelen. Daarnaast zorgt het gebruik van zwart nappaleder op de stoelen en donkerblauwe elementen op de rugleuningen voor een kleurrijk geheel. Blauw is de dominante designkleur op de bovenzijde van het dashboard, terwijl de onderzijde zwart van kleur is; dit oogt niet alleen elegant, het onderstreept ook het technische karakter van het interieur. In de gedeelten daarboven, langs de onderste raamlijn, vormt de blauwe kleur van de rugleuningen van de stoelen een ware eyecatcher.