21 november 2019
Mercedes-Benz GLE

Mercedes-AMG GLE

Mercedes-AMG introduceert GLE 63 en GLE 63 S

Autozine
21 november 2019 | Met de nieuwe Performance-modellen op basis van de GLE zet Mercedes-AMG een twintig jaar oude traditie voort: in 1999 was de ML 55 met zijn 255 kW (347 pk) V8-motor het topmodel in het modellengamma van de toenmalige M-Klasse. Hetzelfde geldt voor de huidige opvolger, de Mercedes-AMG GLE 63 4MATIC+. De topuitvoering van de modelserie verschijnt aan de startlijn met nieuwe motortechnologie: de 4,0 liter AMG-V8-biturbomotor met 420 kW (571 pk) vermogen in de reguliere uitvoering en 450 kW (612 pk) vermogen in het S-model wordt voor het eerst gecombineerd met de EQ Boost startdynamo, een extra elektrisch vermogen van 16 kW (22 pk), een 48V-boordsysteem, cilinderuitschakeling en een benzinepartikelfilter voor een optimaal rendement. Bovendien worden de grenzen van de rijdynamiek verlegd door de volledig variabele vierwielaandrijving, de luchtvering met adaptief verstelbare demping, actieve rolstabilisatie en de extreem snel schakelende TCT 9G-transmissie.
AutoCoach

De 4,0 liter V8-biturbomotor in de nieuwe GLE 63 wordt voor het eerst in beide vermogensvarianten (420 kW/571 pk en 450 kW/612 pk) gecombineerd met een geïntegreerde EQ Boost startdynamo. Deze combineert een startmotor en een dynamo in één krachtige elektromotor en is geïntegreerd tussen de motor en de transmissie om ruimte te besparen. Het extra vermogen van 16 kW (22 pk) plus 250 Nm koppel dat tijdelijk kan worden gebruikt, maakt niet alleen krachtiger wegrijden mogelijk; dit innovatieve systeem levert namelijk ook de energie voor het 48V-boordnet, doet dienst als stroomgenerator voor onder meer de verschillende hybride functies. Hiertoe behoren boost, recuperatie, verschuiving van het belastingpunt, 'zeilen' (uitrollen) en het vrijwel onmerkbaar herstarten van de motor met behulp van het ECO start-stopsysteem. Voor het eerst is de EQ Boost startdynamo ook verantwoordelijk voor de regeling van het stationair toerental. Dit maakt een brandstofbesparing mogelijk die voorheen voorbehouden was aan hoogvoltage hybride technologie.

Mercedes-Benz GLE

De 4,0 liter AMG-V8-motor beschikt over dubbele turbotechniek, waarbij de twee uitlaatgasturbo's niet aan de buitenkant, maar tussen de cilinderbanken zijn geplaatst. De voordelen van de 'hot inside V'-opstelling zijn het compacte motorontwerp en de directe reactie van de uitlaatgasturboladers. Deze beschikken over twinscroll-technologie om optimaal gebruik te maken van de uitlaatgasstroom en de respons nog verder te verbeteren. Directe benzine-injectie met piëzo-injectoren, het volledig aluminium carter, de vier kleppen per cilinder met nokkenasverstelling, de lucht-waterkoeling, het dynamomanagement, het ECO-start-stopsysteem en de 'zeil'-modus zijn allemaal aanwezig.

Om de efficiëntie te verhogen, heeft Mercedes-AMG de V8-motoren ook voorzien van cilinderuitschakeling. In het deellastbereik zijn de cilinders twee, drie, vijf en acht gedeactiveerd, wat het brandstofverbruik vermindert. Wanneer de bestuurder het rijprogramma 'Comfort' heeft geselecteerd, is de cilinderuitschakeling beschikbaar in het toerentalbereik van 1.000 tot 3.250 t/min. Een speciaal display in het combi-instrument geeft aan of de cilinderuitschakeling actief is en of de motor in vier- of achtcilindermodus draait.

In de krachtigste GLE 63 S 4MATIC+-variant beschikt de achtcilinder over actieve motorsteunen. Deze spelen in op de tegenstrijdige doelstellingen van een zo zacht mogelijke verbinding met de aandrijflijn voor een hoog comfort en een zo stijf mogelijke verbinding voor een optimale rijdynamiek door hun stijfheid traploos en snel aan te passen aan de rijomstandigheden.

De standaard luchtvering AMG RIDE CONTROL+ combineert met de speciaal op de SUV-eigenschappen afgestemde set-up en de adaptief verstelbare demping ADS+ (adaptief dempingssysteem) een uitstekende rijdynamiek met maximale tractie en een hoog comfort. De demperkarakteristiek kan worden ingesteld in de drie standen 'Comfort', 'Sport' en 'Sport+' waarmee een onderscheid wordt gemaakt tussen langeafstandscomfort en sportieve rijdynamiek.

Door de pneumatische niveauregeling rondom behoudt de GLE 63 4MATIC+ een constant voertuigniveau, ongeacht de belading. Dit kan afhankelijk van het rijprogramma of handmatig worden aangepast met behulp van een tuimelschakelaar in de middenconsole. Het voertuigniveau wordt in de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma's 'Sport', 'Sport' en 'RACE' (alleen beschikbaar voor het S-model) over het algemeen met 10 mm verlaagd. In het rijprogramma 'Comfort' wordt de auto bij een snelheid van 120 km/h met 10 mm verlaagd en bij een snelheid van minder dan 70 km/h weer op een normaal niveau gebracht. Hierdoor worden de luchtweerstand en daarmee het brandstofverbruik verminderd. Bovendien wordt de rijstabiliteit beter dankzij het lagere zwaartepunt. In de rijprogramma's 'Trail' en 'Sand' wordt het onderstel met 55 mm verhoogd om de bodemvrijheid op slechte ondergrond te vergroten en automatisch tot een normaal niveau verlaagd wanneer de snelheid 70 km/h bereikt. Deze functie kan ook handmatig worden bediend met de tuimelschakelaar.

De AMG-specifieke configuratie voor een hoge mate van dynamiek wordt ondersteund door de actieve rolstabilisatie ACTIVE RIDE CONTROL op 48V-basis. Dit systeem compenseert de bewegingen van de carrosserie. Het systeem maakt gebruik van twee onafhankelijk werkende, elektromechanische actuatoren op de voor- en achteras, elk met een geïntegreerde planetaire aandrijving. Het systeem vermindert niet alleen overhelbewegingen bij het nemen van bochten, maar maakt het ook mogelijk om het gedrag bij insturen en lastwisselingen nauwkeuriger te bepalen. Bovendien zorgt het voor meer rijcomfort bij rechtuit rijden, omdat bijvoorbeeld oneffenheden in het wegdek aan één kant worden gecompenseerd. Carrosseriebewegingen kunnen actief en optimaal worden aangepast aan de rijomstandigheden, wat de rijbeleving moet versterken.

Bijkomend voordeel in vergelijking met conventionele hydraulische systemen is de aanzienlijk snellere respons. De AMG-regeling kan de rijsituatie in milliseconden aanpassen. Ook is het gewicht van de componenten lager in vergelijking met hydraulische oplossingen.

De op maximale prestaties gerichte vierwielaandrijving zorgt continu voor een optimale verhouding tussen dynamiek, tractie en efficiëntie. Een elektromechanisch geregelde koppeling verbindt de vast aangedreven achteras op variabele wijze met de vooras. De optimale koppelverdeling wordt continu berekend op basis van de rijsituatie en de input van de bestuurder. De overgang van achterwiel- naar vierwielaandrijving en omgekeerd is naadloos, omdat de regeling is geïntegreerd in de totale systeemarchitectuur van de auto. Naast tractie en dwarsdynamiek verbetert de vierwielaandrijving ook de langsdynamiek voor een nog krachtigere acceleratie. De factoren die de koppelverdeling beïnvloeden, zijn niet alleen de rijsnelheid, de langs- en dwarsversnelling en de stuurhoek, maar ook het verschil in draaisnelheid tussen de afzonderlijke wielen en de gekozen versnelling.

De vierwielaandrijving wordt afhankelijk van de gekozen fase van het drietraps elektronisch stabiliteitsprogramma ESP geregeld; van veiligheidsgericht tot dynamisch. Het rijdynamiekregelsysteem 4ETS verbetert de veiligheid en wendbaarheid, vooral op een gladde of rulle ondergrond. Het systeem maakt gebruik van eenzijdige remingrepen om te voorkomen dat aangedreven wielen bij het wegrijden of accelereren doordraaien. Tegelijkertijd maakt de sperrende werking het mogelijk om het aandrijfkoppel te verschuiven naar de wielen die niet doordraaien.

Om de tractie en dynamiek verder te verbeteren, beschikken de GLE 63 en GLE 63 S standaard over een elektronisch geregeld sperdifferentieel op de achteras. Zo wordt het doordraaien van het wiel aan de binnenzijde in bochten onderdrukt, wat zorgt voor een optimale grip en maximale rijveiligheid. Zo kan de bestuurder dankzij de verbeterde tractie eerder en met meer vermogen uit de bochten accelereren. De auto blijft stabieler bij het remmen vanaf hoge snelheid, terwijl het sperdifferentieel ook de tractie bij het optrekken vanuit stilstand verbetert.

De elektromechanische sportparameterstuurbekrachtiging beschikt over een variabele verhouding. De stuurbekrachtiging is gekoppeld aan de verschillende niveaus van het AMG DYNAMICS-systeem. De configuratie in 'Basic' en 'Advanced' is gericht op comfort. In 'Pro' en 'Master' is een configuratie geprogrammeerd die een sportieve rijstijl ondersteunt en meer feedback van het wegdek geeft.

In lijn met de hoge vermogens en de bijbehorende performance hebben de nieuwe GLE 63-modellen een groot gedimensioneerd remsysteem met vaste remklauwen met zes zuigers en 400 x 38 mm remschijven voor, plus zwevende remklauwen met één zuiger en 370 x 32 mm remschijven achter. Het S-model heeft rode remklauwen, de basisvariant grijze remklauwen.

Als optie kan een keramisch remsysteem met bronskleurige vaste remklauwen met zes zuigers voor en zwevende remklauwen met één zuiger achter worden besteld. Dit systeem levert niet alleen een lager gewicht op, maar ook een hoge mate van stabiliteit en fadingbestendigheid bij hoge belasting. Het remsysteem belooft een lange levensduur en snelle reacties.

De AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie is speciaal afgestemd op de eigenschappen van de achtcilindermotor van de GLE 63. De systematische doorontwikkeling van hardware en software heeft het mogelijk gemaakt om de reactietijden te optimaliseren. Dit betekent dat automatische en handmatige schakelcommando's sneller dan voorheen kunnen worden uitgevoerd. Er wordt een natte startkoppeling gebruikt in plaats van een koppelomvormer. Dit bespaart gewicht, vermindert de massatraagheid en optimaliseert zo de reactiesnelheid.

De specifiek op dit model afgestemde software maakt korte schakeltijden en snel meervoudig terugschakelen mogelijk. Het schakelen vindt plaats zonder onderbreking van de trekkracht. Dynamische acceleratie en zeer korte schakeltijden zijn evenzeer mogelijk als een zuinige rijstijl, afhankelijk van het gekozen rijprogramma.

De rijprogramma's zijn gekoppeld aan de dynamiekregeling AMG DYNAMICS, waardoor de handling beter kan worden afgestemd op de verschillende wensen en rijomstandigheden. Achter de overkoepelende term AMG DYNAMICS gaan de dynamiekfuncties 'Basic', 'Advanced', 'Pro' en 'Master' schuil, waarvan de functies automatisch door het betreffende rijprogramma worden geselecteerd. Bovendien zijn de niveaus 'Traction' en 'Slide' beschikbaar in de offroad-rijprogramma's 'Trail' en 'Sand' wanneer het ESP is gedeactiveerd.

Mercedes-Benz GLE

De AMG- grille met verticale lamellen bevestigt enerzijds dat dit model deel uitmaakt van de AMG-modelfamilie, anderzijds benadrukt de dynamische pijlvorm van het front de kenmerkende verhoudingen. Een typisch kenmerk van de Performance-modellen is de voorskirt in dynamisch jetwingdesign, die in carrosseriekleur is gespoten en is voorzien van zwarte luchtinlaten. Imposante powerdomes in de motorkap en de frontsplitter in zilverchroom benadrukken het scherpere design.

De dorpelverbreders, buitenspiegels en verbrede wielkasten zijn in in carrosseriekleur gespoten en sluiten aan bij het krachtige totaalbeeld. Verschillende velg-/bandcombinaties voldoen aan alle eisen die op de weg en in het terrein worden gesteld. Het basismodel is standaard voorzien van 20 inch lichtmetalen velgen met opschrift 'AMG', terwijl het S-model af fabriek wordt geleverd met 21 inch velgen. Andere velgvarianten met een diameter van 21 tot 22 inch zijn optioneel leverbaar.

De nieuw ontworpen achterskirt met AMG-specifieke details, zoals de markante diffusor en de sierlijst in zilverchroom laten de auto breder lijken. De speciale AMG-uitlaat met twee rechthoekige dubbele uitlaatsierstukken (voor de GLE 63 S met karakteristieke golfvorm) en de dakspoiler ronden het sportieve uiterlijk af.

Verdere individualiseringsmogelijkheden biedt het optionele AMG-nightpakket. Dit pakket omvat warmtewerende, donkergetinte ruiten en in fraai zwart uitgevoerde frontsplitter, sierelementen in de voor- en achterskirt, inzetstukken in de dorpelverbreders, buitenspiegelsn en ruitframes. Het geheel wordt afgerond met dubbele uitlaatsierstukken in zwart chroom.

Het interieur wordt gekenmerkt door een sportieve ambiance met een dynamische, exclusieve uitstraling. De standaard AMG-stoelen zijn bekleed met nappaleder, bieden optimale zijdelingse ondersteuning en hebben een AMG-specifiek stoelpatroon met AMG-embleem in de rugleuning van de voorstoelen. Andere ledervarianten zijn optioneel leverbaar. Individueel instelbare sfeerverlichting behoort tot de standaarduitrusting. De tweede zitrij kan optioneel volledig elektrisch worden versteld.

AMG-specifieke interieuruitrustingen en bedieningselementen geven de cockpit de typische AMG-sfeer en ondersteunen een sportieve, precieze handling. In het basismodel is de stuurwielrand bekleed met zwart nappaleder en in het S-model met nappaleder/microvezel DINAMICA, in beide gevallen in combinatie met een zwarte 12-uur-markering.

Naast de AMG-sportpedalen van geborsteld rvs met rubbernoppen accentueren de instaplijsten en zwarte vloermatten met opschrift 'AMG' de sportieve uitstraling. Voor verdere individualisering van het interieur is een breed scala aan hoogwaardige sierdelen beschikbaar. Sierdelen van AMG-carbon verlenen het interieur een sportieve aanblik.

Het bedienings- en weergaveconcept MBUX in de nieuwe Performance-SUV's zorgt voor een nauwere band tussen de auto, de bestuurder en de passagiers. Tegelijkertijd draagt de nieuwste versie van het infotainmentsysteem bij aan het gebruiksgemak. Emotionele weergaven, zoals de bijzonder markante Supersport-modus met centrale toerenteller en 3D-look schaalverdeling, onderstrepen de exclusiviteit.

Of de bediening nu plaatsvindt via het touchpad, de touch control-buttons op het stuurwiel, het touchscreen of de spraak- of gebarenbediening: het bedieningsconcept is veelzijdig en flexibel. Dankzij de innovatieve spraakbediening - die wordt geactiveerd met het trefwoord "Hey Mercedes" - herkent en begrijpt de software vrijwel alle commando's op het gebied van infotainment- en voertuigbediening - ook al worden de commando's indirect gegeven.

Met de vier AMG-specifieke weergavestijlen 'Modern klassiek, 'Sportief', 'Bescheiden' of 'Supersport' worden de voertuigfuncties direct zichtbaar aan de linkerkant van het combi-instrument en op het touchscreen aan de rechterkant. Visueel versmelten de twee displays onder één gemeenschappelijke glazen afdekking tot de widescreen cockpit en benadrukken zo de horizontale oriëntatie van het interieurdesign.

In de 'Supersport'-modus wordt er ook uitgebreide aanvullende informatie getoond die specifiek is voor AMG, zoals een symbool uit de autosport voor het opschakelen in de handmatige schakelmodus. Via het AMG-menu kan de bestuurder verschillende speciale aanduidingen oproepen:

  • Schakelaanduiding - met geel 'M'-symbool in de handmatige modus.
  • Warm-up menu - temperatuur van de motor en transmissieolie.
  • Set-up menu - AMG DYNAMIC SELECT-instellingen.
  • G-Force meter - langs- en dwarskrachten.
  • Race-Timer - stopwatch, rondetijden en sectortijden.
  • Motorgegevens - vermogen en koppel, temperatuur van de motorolie en transmissieolie.

De nieuw ontworpen visualisaties in het multimediadisplay maken het mogelijk om nog meer voertuigfuncties beter te ervaren, bijvoorbeeld door animated aanduidingen van de rijassistentie-, voertuig- en communicatiesystemen en de rijprogramma's. Wanneer de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma's 'Trail' en 'Sand' zijn geactiveerd, kunnen offroad-specifieke instellingen zoals hellingsgraad, hellingshoek en sperdifferentieel worden geselecteerd en op de mediadisplay worden weergegeven.

Voor comfort zorgt het optionele ENERGIZING-pakket plus. Het pakket omvat multicontourstoelen voor de bestuurder en voorpassagier, stoelventilatie/-verwarming voor de bestuurder en voorpassagier, warmtecomfortpakket, AIR BALANCE-pakket (parfum, ionisatie en luchtfiltering) en zes ENERGIZING-comfortprogramma's alsmede de ENERGIZING COACH voor een slimme selectie van ENERGIZING-comfortprogramma's die zijn afgestemd op de rijsituatie en de gemoedstoestand van de bestuurder. Ook aan boord: de sfeerverlichting met programmaspecifieke lichtsferen.

Het optionele rijassistentiepakket ondersteunt de bestuurder al naargelang de rijsituatie bij snelheidsaanpassing, besturing, rijbaanwissel en zelfs bij botsingsgevaar. Bestanddelen zijn de actieve afstandsassistent DISTRONIC; actieve snelheidslimietassistent, uitgebreid automatisch optrekken op snelwegen, routegebaseerde snelheidsaanpassing met filefunctie, actieve stuurassistent; actieve rijbaanwisselassistent, actieve noodstopassistent met SOS-functie, noodrijbaanfunctie, actieve remassistent, afslag- en kruisingsfunctie, file-noodstopfunctie, uitwijk-spoorassistent, actieve spoorassistent, actieve dodehoekassistent, uitstapwaarschuwingsfunctie; PRE-SAFE PLUS en verkeersbordenassistent.

XLLease
Mercedes prijst GLE 350 deMercedes prijst GLE 350 de
6 april 2020
Mercedes-AMG introduceert GLE 53 4MATICMercedes-AMG introduceert GLE 53 4MATIC
1 maart 2019
Nieuwe Mercedes GLE nu te bestellenNieuwe Mercedes GLE nu te bestellen
9 november 2018
Mercedes introduceert nieuwe GLEMercedes introduceert nieuwe GLE
12 september 2018
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum