Publicatiedatum: 14 september 2023
Hyundai Kona
Autotest

Hyundai Kona

De kunst van het luisteren

Autotest - Sommige bedrijven proberen het geheim achter hun succes zorgvuldig verborgen te houden. Hyundai daarentegen is heel open: het merk luistert naar de klant en bouwt vervolgens de auto die de klant wil. Een goed voorbeeld daarvan is de Kona, die leverbaar is met benzine-, hybride- én volledig elektrische aandrijving.

Wat de klant anno 2023 wil is een compacte SUV (Sports Utility Vehcile) die functioneel is en waar voor zijn geld biedt. Gelet op het beoogde gebruik en het budget zijn de binnenruimte en stroomlijn belangrijker dan prestaties in het terrein. Dus heeft de Kona weliswaar de basisvorm van een terreinwagen, het lijnenspel is strak en futuristisch. De Kona is zelfs zo vooruitstrevend gelijnd, dat de concurrentie er op slag ouderwets uitziet!

Hyundai Kona

Ruimte

Hoe modern het interieur is, is sterk afhankelijk van de gekozen uitvoering. Met een cabine in gebroken wit en beige lijkt de Kona welhaast een voertuig uit de toekomst. De testauto met een donkergrijs interieur ziet er juist heel vertrouwd uit. Dankzij de hoge bouw is de instap eenvoudig en de hoge zitpositie geeft een iets beter zicht op het verkeer dan een conventionele personenauto. De ruimte voorin is goed, die achterin gemiddeld voor een auto van deze omvang.

Hyundai Kona
Hyundai Kona

Uitrusting

Bovenop het dashboard staat een groot beeldscherm dat zich uitstrekt van achter het stuurwiel tot halverwege het dashboard. De linker luidspreker is in dit paneel geïntegreerd en dat zorgt voor een bijzondere uitstraling. De indeling van het beeldscherm is logisch, maar soms wil Hyundai te veel informatie tegelijk tonen, waardoor het toch onoverzichtelijk is.

„Die balans tussen functionaliteit en techniek, comfort en dynamiek, prijs en prestatie maken de Hyundai Kona tot de auto die de klant graag heeft“

Hyundai werkte tot voor kort samen met hifi-specialist Krell, maar omdat de klanten nooit van dit absolute topmerk hadden gehoord, wilde men er niet voor betalen. Op verzoek van de klant is het overbekende Bose daarom terug. Het betekent wel dat pure hifi is ingeruild voor een sterk gekleurd geluid met de nadruk op spektakel ten koste van helderheid en rust.

Hyundai is één van de eerste fabrikanten die nu al alle veiligheidssystemen implementeert die vanaf 2024 in de Europese Unie verplicht zijn. Het betekent dat Hyundai de regels als eerste interpreteert en bij twijfel kiest de Koreaanse fabrikant voor strikt. Een moment boven de maximumsnelheid wordt direct afgestraft. Ook voor allerlei kleinigheden wordt gewaardschuwd en het geluid voor "navigatiesysteem herberekent de route" en "rem nu om een fataal ongeluk te voorkomen" zijn hetzelfde. Daarom moet de bestuurder op het beeldscherm zoeken waarvoor wordt gewaarschuwd. Wie vervolgens te lang op het beeldscherm kijkt, krijgt de melding om de ogen op de weg te houden! Als de bestuurder tijdens het sturen de camera op de stuurkolom een moment blokkeert, wordt daar weer voor gewaarschuwd. Kortom: alle hulp is goed, maar dit moet duidelijker en met iets meer speelruimte.

Hyundai Kona

Elektrische auto

Om aan uiteenlopende wensen tegemoet te komen, is de Hyundai Kona leverbaar met een conventionele benzinemotor, als hybride en als elektrische auto (afhankelijk per land). Omdat de volledig elektrische variant veruit de populairste is, is de nieuwe Kona eerst als elektrische auto ontworpen en is daarna plaats gemaakt voor de benzine- en hybrideversie. Hyundai heeft ook een lijn van zogenaamde "IONIQ" modellen. Die zijn altijd elektrisch en gebruiken 800 volt techniek. Dat maakt betere prestaties, hogere laadsnelheden en een groter uithoudingsvermogen mogelijk. Het is echter veel duurder dan de meer gebruikelijke 400 volt techniek en die is daarom gekozen voor de Kona.

Hyundai Kona

Het accupakket is fysiek ongeveer even groot als dat in de vorige Kona. Echter, dankzij andere chemie is de capaciteit groter. De maximale laadsnelheid is grofweg gelijk gebleven, maar de gemiddelde laadsnelheid is veel hoger geworden waardoor per saldo sneller kan worden geladen bij een snellader. Alhoewel dezelfde elektromotor wordt gebruikt als in de vorige Kona, is het verbruik dankzij de verbeterde stroomlijn toch gedaald. Tijdens de test kon 415 km op een volle accu worden afgelegd (testbruik: 15.3 kWh / 100 km).

Hyundai kiest ervoor om alle voordelen die elektrisch rijden biedt maximaal te benutten. Wie daar niet van gediend is kan de Kona Electric rijden als een gewone auto met automaat. Wie wel van de extra mogelijkheden gebruik wil maken heeft de keuze uit een gewone, economische en sportstand waarmee de prestaties uiteenlopen van "heel gewoon" tot "onwaarschijnljk snel voor een gezinsauto". In dat laatste geval heeft de elektromotor zoveel vermogen in huis, dat de grip van de voorwielen de beperkende factor vormt. In drie stappen kan worden gekozen hoe sterk de snelheid afneemt bij het loslaten van het stroompedaal en hoeveel energie wordt teruggewonnen. In de meest extreme stand is dit effect zo groot dat met één pedaal kan worden gereden.

Hyundai Kona

Weggedrag

Tijdens deze testrit is het weggedrag als het grootste winstpunt ervaren ten opzichte van de vorige Kona. Hyundai heeft in de afgelopen jaren duidelijk geleerd om het hoge gewicht van de accu's te maskeren, want de Kona Electric is even dynamisch als de recent geteste Kona Hybrid. Niet alleen voor een elektrische auto is het weggedrag prima, de wegligging doet zelfs niet veel onder voor die van een conventionele lage hatchback.

Dat alles is te danken aan de komende N-Line versie. Die moet het sportieve weggedrag van de "N"-sportwagens van Hyundai benaderen. En om dat te kunnen realiseren is die top-uitvoering als uitgangpunt genomen en dus lag de lat hoger.

Hyundai Kona

Conclusie

Het is inmiddels traditie bij Hyundai: het vraagt aan nieuwe klanten wat ze zoeken in een auto en aan bestaande klanten hoe het beter kan. Het resultaat is steeds weer een auto op maat en de Kona Electric is daarvan een schoolvoorbeeld. De Kona is een compacte gezinsauto die desondanks ruim en functioneel is. De uitrusting is modern en compleet, zonder de Kona tot een speeltje voor computerfreaks te maken. Hyundai implementeert als één van de eerste fabrikanten alle veiligheidseisen die de Europese Unie vanaf 2024 stelt, maar interpreteert deze erg strikt.

Om aan uiteenlopende wensen te voldoen is de Kona er als benzine-, hybride- en elektrische auto. De Kona Electric maakt optimaal gebruik van alle voordelen die elektrisch rijden biedt. De Kona is snel, stil, comfortabel, voordelig in gebruik en laat zich met één pedaal rijden. Omdat dit de tweede generatie van de Kona Electric is, zijn problemen zoals een beperkt bereik of een matige dynamiek vanwege zware accu's nog effectiever opgelost.

Die balans tussen functionaliteit en techniek, comfort en dynamiek, prijs en prestatie maken de Hyundai Kona tot de auto die de klant graag heeft.

plus
  • Uitstekend weggedrag
  • Stil, sterk en comfortabel
  • Moderne, bruikbare techniek
min
  • Bombastisch geluid Bose-audiosysteem
  • Veiligheidsvoorzieningen te scherp afgesteld