24 februari 2016
Hyundai IONIQ
Nieuws

Hyundai IONIQ

Hyundai presenteert drie versies van IONIQ

24 februari 2016 - Hyundai onthult op de Autosalon van Genève alle versies van de IONIQ, bestaande uit de IONIQ Hybrid, IONIQ Plug-in Hybride en IONIQ Electric. De levering van de IONIQ in Nederland start komende zomer. In de showroom verschijnen eerst de hybride- en volledig elektrisch aangedreven versie. Deze laatste komt in aanmerking voor 4 procent bijtelling. De IONIQ met plug-in hybride aandrijving volgt later dit jaar.

Op zoek naar een Hyundai IONIQ Hybrid Comfort?
bynco heeft er 31 vanaf € 18.645,-

Hyundai IONIQ Hybrid Comfort

De Hyundai IONIQ Hybrid en IONIQ Plug-in beschikken beide over de nieuwe 1,6-liter Kappa GDi-benzinemotor. De krachtbron werkt volgens het principe van de Atkinson-verbrandingscyclus. Door inlaatkleppen langer geopend te houden dan gebruikelijk, nemen zogenaamde pompverliezen (lees: weerstand) af. Dat is gunstig voor het verbruik en de CO2-uitstoot.

Hyundai IONIQ

Ook uitlaatgasrecirculatie (EGR) doet op dit front een duit in het zakje, namelijk 3% winst voor verbruik. Het systeem koelt de uitlaatgassen en leidt die nog eens een keer door de cilinders waardoor onverbrande gassen alsnog verbranden. En bijkomend pluspunt: de motor presteert beter. De krachtbron maakt gebruik van kortstondige hoge compressie en een lange ontstekingfase om de efficiëntie te vergroten.

De nieuwe 1,6-liter Kappa GDi-benzinemotor is specifiek ontworpen voor de hybride-aandrijflijn en goed voor een maximumvermogen van 77,2 kW (105 pk). In de Hyundai IONIQ Hybrid bedraagt het systeemvermogen van de benzine- elektromotor 103.6 kW (141 pk) en 265 Nm trekkracht. De elektromotor is goed voor 31,9 kW (43,5 pk), waarbij het maximale koppel van 170 Nm direct vanuit stilstand beschikbaar is. De elektromotor haalt zijn kracht uit een 1,56 kWh lithium-ion-polymeer batterij gepositioneerd onder de achterbank, waardoor voldoende bagageruimte overblijft. De topsnelheid bedraagt 185 km/u en de gecombineerde CO2-emissie komt uit op slechts 79 g/km.

De Hyundai IONIQ Plug-in Hybride kan dankzij een 8,9 kWh lithium-ion-polymeer batterij meer dan 50 km elektrisch rijden. De elektromotor levert 45 kW (61 pk). Het gecombineerde vermogen van de elektromotor en 1,6-liter Kappa GDi-benzinemotor bedraagt 103,6 kW (141 pk). Hyundai doelt op een CO2-emissie van 32 g/km.

Hyundai IONIQ

De benzinemotor in zowel de IONIQ Hybrid als de IONIQ Plug-in Hybride is gekoppeld aan een zestraps DCT automatische transmissie met dubbele koppeling.

De volledig elektrische versie IONIQ Electric beschikt over een 28 kWh lithium-ion-polymeer batterij waarmee het model in theorie meer dan 250 km kan rijden. De batterijen wegen 20-30% minder dan vergelijkbare Nikkel Metaal Hybride batterijen. Tevens neemt het accupakket 40% minder volume in beslag, wat de laadruimte ten goede komt. De 88 kW (120 pk) sterke elektromotor levert vanaf stilstand direct de maximale trekkracht van 295 Nm. Dankzij een eentraps transmissie accelereert de Hyundai IONIQ Electric naar een topsnelheid van 165 km/u.

Alle Hyundai IONIQ-modellen worden geleverd met Android Auto en Apple Carplay. Verder profiteert de bestuurder van TomTom Live Services en behoort het draadloos opladen van de smartphone ook tot de mogelijkheden. Op een 7-inch TFT-scherm toont het systeem alle belangrijke gegevens. Het navigatiesysteem is gekoppeld aan het Eco-driving assistant systeem waarbij het wegtype en de hoogteverschillen worden geanalyseerd om onnodig brandstof verbruik terug te dringen. Aan veiligheidssystemen geen gebrek. De Hyundai IONIQ heeft Autonomous Emergency Braking, Lane Keep Assist System, Blind Spot Detection, Rear Cross Traffic Alert en Smart Cruise Control.

Hyundai IONIQ

De Hyundai IONIQ Hybrid en Hyundai IONIQ Plug-in hebben subtiele blauwe accenten in het in- en exterieur. Het elektrische karakter van de Hyundai IONIQ Electric wordt benadrukt door exclusieve koperen accenten, geïnspireerd op de kleur van koperen draden dat wereldwijd als drager voor elektriciteit wordt gebruikt.

XLLease