Publicatiedatum: 14 maart 2010
BMW 3-Serie (2005 - 2012)
Rij-impressie

BMW 3-Serie (2005 - 2012)

Het moet wel leuk blijven

Rij-impressie - Een product is goed of goedkoop. Niet beide. Eten is lekker of gezond. Niet beide. En een auto is snel of zuinig. Maar volgens BMW kan dat wél beide. De "3-Serie Efficient Dynamics Edition" zou de prestaties en het rijplezier leveren dat kenmerkend is voor een BMW, en tegelijkertijd toch zeer zuinig zijn. Maakt BMW zuinig rijden geweldig?
YourLease

Al na de eerste bocht is een deel van die vraag beantwoord: de "3-Serie Efficient Dynamics Edition" geeft zonder enige twijfel het rijplezier dat zo kenmerkend is voor BMW.

Ondanks alle aanpassingen om deze uitvoering extra zuinig te maken, stuurt de auto beter dan alle andere auto's in dit segment. Zoals bij iedere andere BMW, is ook dit eco-model perfect in balans omdat het gewicht zo evenredig mogelijk over de voor- en achterwielen is verdeeld. De 3-Serie heeft daarom niet alleen een bovengemiddeld goede wegligging, maar laat zich ook lekkerder door een bocht sturen.

BMW 3-Serie (2005 - 2012)

Dat is mede te danken aan het verfijnde onderstel. Dat is voor deze gelegenheid ook nog eens verlaagd; want dat is één van de vele maatregelen om het verbruik te verminderen. Alhoewel de 3-Serie zeker geen keihard afgeveerde sportwagen is, komt comfort op de tweede plaats en staat rijplezier altijd centraal. De banden met lage rolweerstand doen daar geen afbreuk aan.

De belangrijkste reden waarom iedere 3-Serie zo fijn stuurt is "achterwielaandrijving". De kracht van de motor wordt bij de meeste auto's overgebracht op de voorwielen. Net als bij een sportwagen, brengt de 3-Serie (net als iedere andere BMW) de aandrijfkracht over op de achterwielen. Daarom hoeven de voorwielen geen aandrijfkracht te verwerken en is het gevoel in de besturing veel zuiverder. Bovendien kunnen geoefende chauffeurs de auto daarom ook met het gaspedaal "bijsturen", zoals te zien op de foto's.

BMW 3-Serie (2005 - 2012)

Efficient Dynamics

Maar het uitstekende weggedrag is niet de grootste verdienste van deze "Efficient Dynamics Edition". Ook extra zuinige modellen van andere merken sturen even goed als de gewone uitvoeringen van die auto's.

Onder de motorkap van deze 3-Serie ligt een buitengewoon sterke motor voor een eco-auto. De 320d levert 163 pk / 380 Nm en dat is enkele tientallen paardenkrachten en Newtonmeters meer dan gebruikelijk. Bovendien zou deze groene krachtpatser slechts 109 gram CO2 per kilometer uitstoten en dat is zelfs minder dan de zwakker gemotoriseerde concurrenten.

Sterker nog, een dergelijk laag verbruik was tot nu toe alleen voorbehouden aan auto's die een maatje kleiner zijn! Ter illustratie: een "MINI Cooper D" levert 110 pk / 240 Nm en is met 104 gram CO2 per kilometer slechts een fractie zuiniger.

BMW 3-Serie (2005 - 2012)

Toch bereikt BMW dit opmerkelijk lage verbruik met aanpassingen die inmiddels heel gangbaar zijn. Zo zijn alle delen van de motor zo efficiënt mogelijk gemaakt door interne wrijving te verminderen.

Daarnaast zijn onderdelen die voorheen mechanisch waren, nu vervangen door elektrische componenten. Het voordeel van elektrische onderdelen is dat deze gemakkelijker zijn aan en uit te schakelen. Zo kan de stuurbekrachtiging op de snelweg worden uitgezet, terwijl deze bij andere auto's nodeloos continu onder druk worden gehouden. Tijdens remmen of uitrollen wordt de energie die daarbij normaal gesproken verloren zou gaan nu omgezet in elektriciteit. Deze gratis elektriciteit wordt mede gebruikt om de elektrische onderdelen aan te drijven.

Echt nieuw voor deze "Efficient Dynamics Edition" is een speciaal vliegwiel, waardoor de motor zich nog beter leent voor het werken bij lage toeren.

BMW 3-Serie (2005 - 2012)

In de dagelijkse praktijk is weinig merkbaar van alle brandstofbesparende techniek. De 320d rijdt als iedere andere 3-Serie. Al bij een laag toerental kan een volgende versnelling worden gekozen om het verbruik zo laag mogelijk te houden. Juist omdat al bij een zeer laag toerental kan worden geschakeld, voorziet BMW in een schakelindicator die aangeeft wat het meest economische moment is om een volgende versnelling te kiezen.

Net zo makkelijk kan de motor worden doorgetrokken in de versnellingen en levert ook dit eco-model prima prestaties.

BMW 3-Serie (2005 - 2012)
BMW 3-Serie (2005 - 2012)

Het beloofde lage verbruik is in de praktijk goed haalbaar. Ondanks de ongunstige weersomstandigheden waarin de testrit is verreden (en de winterbanden!), verscheen gemakkelijk een verbruik van 4,5 liter per 100 km op de boordcomputer. Echter: dan moet zo kalm worden gereden dat de 3-Serie nauwelijks interessanter is dan andere auto's.

Hier zit een forse adder onder het gras: de 3-Serie komt pas echt tot leven wanneer harder wordt gereden en dan is de auto uiteindelijk even zuinig (testverbruik: 5,6 liter per 100 km) als eco-modellen van andere merken. Juist door het sportieve karakter, is de verleiding onweerstaanbaar om toch hard te rijden met deze 320d.

Modeljaar 2010

De BMW 3-Serie is niet alleen opnieuw getest vanwege de nieuwe, milieuvriendelijke uitvoering. Voor modeljaar 2010 heeft het model een kleine facelift ondergaan. Het front werd iets scherper getekend, waardoor de auto er lager en scherper uitziet. Ook andere details zijn aangepast om een modernere en meer zelfverzekerde uitstraling te geven.

BMW 3-Serie (2005 - 2012)

"iDrive", BMW's gecombineerde audio-, navigatie- en communicatiesysteem is ook gemoderniseerd. Zo wordt de Apple iPod nu beter ondersteund en is geen speciale BMW-kabel meer vereist om deze aan te sluiten. Dit blijkt echter alleen te werken als op de iPod de allernieuwste versie van de software is geïnstalleerd.

Heel bijzonder is dat de iPod met spraakgestuurde commando's is te bedienen. Zo is het mogelijk om de naam van een artiest of album uit te spreken, waarop dit wordt afgespeeld. Dit werkt echter matig. Alleen eenvoudige artiesten-namen worden herkend en dan nog bestaat de kans dat spontaan toch een ander nummer wordt afgespeeld.

iDrive biedt voortaan ook Internet-toegang. Dit werkt juist wel probleemloos. BMW heeft een standaard "Firefox" webbrowser ingebouwd en de enige beperking is het relatief kleine beeldscherm. Ook de besturing met de druk/draaiknop van iDrive werkt prima.

BMW 3-Serie (2005 - 2012)
BMW 3-Serie (2005 - 2012)

Conclusie

Weet de "3-Serie Efficient Dynamics Edition" een laag verbruik te combineren met het voor BMW zo kenmerkende rijplezier? Ja, maar niet tegelijkertijd. Wanneer kalm wordt gereden, is de 320d nóg zuiniger dan de meeste eco-modellen van andere merken. Alleen wanneer harder wordt gereden, biedt de auto ook het beloofde rijplezier. Dan is de 320d echter niet zuiniger dan andere eco-auto's. Het verschil is dat de BMW 3-Serie dan wel meer rijplezier biedt, want het moet wel leuk blijven.

plus
  • Vlot en zuinig
  • Sublieme rijeigenschappen
  • Moderne, bruikbare techniek
min
  • Weinig beenruimte achterin
  • IPod-interface onbetrouwbaar
Carsub
Remschijf.nl