Publicatiedatum: 16 januari 2008
Autosalon Brussel 2008
Autoshow

Autosalon Brussel 2008

Een goede traditie

Autoshow - Het is inmiddels een goede traditie: het nieuwe autojaar begint met de Autosalon van Brussel. Ook een traditie is het gerucht dat de Brusselse Salon geen nieuwswaarde zou hebben. En zoals ieder jaar zijn toch de nodige verrassingen te vinden in de paleizen van de Brusselse Expo. Dit jaar worden de bezoekers verrast door de Citro├źn C5, BMW 1-Serie Cabrio, Audi A3 Cabrio en Mercedes-Benz C-Klasse Combi AMG.

De goed geïnformeerde lezers weten dat het strikt genomen niet waar is dat Brussel de eerste autoshow van het jaar is. Een paar dagen eerder opende de Amerikaanse "Detroit Motorshow" de deuren. Maar veel Europese automerken zijn niet present op de Amerikaanse markt.

Een daarvan is Citroën en daarom beleeft de nieuwe C5 (zie panoramafoto) zijn wereldpremière in Brussel. De auto wordt leverbaar met Citroën's eigenzinnige hydropneumatische vering en een meer conventioneel onderstel.

Autosalon Brussel 2008

Audi pakt uit met drie nieuwtjes. De nieuwe sportieve Audi TT, de TTS, staat op een eigen podium (oranje auto op de foto). Ook het "Metroproject Quattro" studiemodel voor de komende Audi A1 heeft een prominente plek op de stand (rode auto). Minstens zo belangrijk is de A3 Cabrio, die echter onopvallend tussen de andere auto's is geparkeerd.

Autosalon Brussel 2008

Concurrent BMW brengt de 1-Serie mee als cabriolet. De X6 toont dat prima prestaties hand in hand kunnen gaan met lage uitstoot dankzij "Efficient Dynamics" en hybride techniek. De X6 is getekend door een Belgische vormgever.

Snelle jongens

De stand van Mercedes-Benz is lastig te vinden, maar loont de zoektocht met een wereldprimeur. Hier is de razendsnelle C-Klasse AMG voor het eerst als stationcar te bewonderen. De SLK kreeg een facelift en ziet er nu scherper uit.

Autosalon Brussel 2008

Zustermerk Smart heeft geen nieuws, maar wel een leuk interactief display. Bezoekers kunnen foto's zichtbaar maken door op een groot beeldscherm te dansen!

Autosalon Brussel 2008

Terug naar de snelle jongens: de nieuwe Subaru Impreza is voor het eerst te zien als WRX STi. De auto is optisch aangepast en levert nu 300 pk.

Autosalon Brussel 2008

Volkswagen gaat in België racen in de hippe maar milieuvriendelijke "Fun Cup". Het betreft hier auto's die zijn voorzien van een uiterst efficiënte BlueMotion dieselmotor met roetfilter.

Kleintjes

Hyundai brengt de i10 mee. Deze opvolger van de Atos zal eind februari aan een eerste test worden onderworpen.

Autosalon Brussel 2008

Ook Suzuki heeft een nieuw kleintje: de Splash. Na vele studiemodellen en prototypes is de Splash nu voor het eerst in de definitieve productieversie te bewonderen.

Autosalon Brussel 2008

De auto is ontwikkeld in samenwerking met Opel, die deze mini-MPV "Agila" heeft gedoopt en hier toont in vrolijke kleuren. Beide auto's zullen in de loop van februari door Autozine worden getest.

Voor Lancia is de vernieuwde Phedra het grootste nieuws. En het moet gezegd worden: het is een fraaie verschijning geworden!

Autosalon Brussel 2008

Studiemodellen

In een mystieke, donkere ruimte op de Lancia-stand wordt het prototype van de nieuwe Detla HPE getoond. Dit veelbelovende studiemodel heeft alles in zich om voor een wederopstanding van het Italiaanse merk te zorgen.

Autosalon Brussel 2008

Kia brengt de geelgroene KND-4 mee. Dit futuristische studiemodel geeft een beeld van Kia SUV's in de verre toekomst.

Renault toont een prototype van de eerste SUV van het merk. De Koleos is inmiddels in een vergevorderd stadium en zal nog dit jaar in productie worden genomen.

Autosalon Brussel 2008

Tenslotte

Ook merken die geen nieuws hebben te melden, weten op creatieve manier de aandacht op zich te vestigen. De Belgische Barbara Vanden Bussche is recent tot miss Benelux verkozen en luistert de stand van Chevrolet op. Alle reden om de HHR alsnog op de foto te zetten!

Autosalon Brussel 2008

Skoda verrast met een vliegende versie van de Roomster. Dit model in schaal 1 op 1 vliegt ieder heel uur zijn rondjes boven de stand van het Tsjechische merk.

Autosalon Brussel 2008

Conclusie

Geheel volgens traditie! Aanvankelijk leek de Autosalon van Brussel weinig nieuws te bieden, maar op het laatste moment brachten diverse autofabrikanten toch nog primeurs of interessante studiemodellen naar België.

Het grootste nieuws is de wereldprimeur van de Citroën C5. Mercedes-Benz toont de C-Klasse AMG Combi voor het eerst aan de wereld. BMW verrast met de 1-Serie cabrio. Audi pakt uit met de A3 Cabrio, TTS en het studiemodel van de A1. Subaru toont voor het eerst de Impreza WRX STi.