Audi A3 Sportback
Audi kondigt nieuwe RS3 aan
De RS Torque Splitter in de nieuwe Audi RS 3 maakt een actieve, volledig variabele koppelverdeling tussen de achterwielen mogelijk. In tegenstelling tot de voorheen toegepaste lamellenkoppeling op de achteras, maakt de torque splitter gebruik van twee elektronisch geregelde lamellenkoppelingen, één voor elk aangedreven achterwiel. Bij een sportieve rijstijl verhoogt de torque splitter het aandrijfkoppel naar het buitenste achterwiel met de hoogste wielbelasting, wat de neiging tot onderstuur sterk vermindert. Bij het rijden op afgesloten wegen maakt de torque splitter gecontroleerde drifts mogelijk door al het motorvermogen op slechts één van de achterwielen over te brengen, tot een maximum van 1.750 Newtonmeter aan koppel. De exacte verdeling van het aandrijfkoppel hangt altijd af van de gekozen rijstand in Audi drive select en van de rijsituatie.

Elk van de twee lamellenkoppelingen beschikt over zijn eigen regelunit, die gebruikmaakt van de wielsnelheidssensoren van de elektronische stabilisatieregeling. Andere invloedsfactoren zijn de langs- en dwarsversnelling, stuurhoek, stand van het gaspedaal, gekozen versnelling en gierhoek, oftewel de rotatiebeweging rond de verticale as.
De vijfcilinder in de Audi RS 3 is krachtiger dan voorheen en levert een hoger koppel. In plaats van voorheen 480 Newtonmeter is nu een maximumkoppel van 500 Nm beschikbaar over een toerentalbereik tussen 2.250-5.600 tpm. Een nieuwe motormanagementunit verhoogt ook de snelheid en intensiteit waarmee alle aandrijfcomponenten met elkaar communiceren. Daardoor zou de RS3 sneller reageren, vooral bij lage toerentallen. Het maximumvermogen van 294 kW/400 pk is nu beschikbaar in het bereik van 5.600 tot 7.000 tpm en dus vroeger en langer dan bij het vorige model. Daardoor sprint de compacte sportwagen van nul naar 100 km/u in 3,8 seconden, 0,3 seconde sneller dan voorheen. De sedan en Sportback hebben een topsnelheid van 250 km/u, hoewel 280 km/u optioneel ook mogelijk is. In combinatie met het RS Dynamic-pakket en keramische remschijven wordt de top verhoogd tot 290 km/u. Een 7-traps DSG-transmissie met dubbele koppeling brengt de kracht van de vijfcilindermotor over op de vier wielen.
Het rijdynamieksysteem Audi drive select biedt in de nieuwe RS3 zeven rijstanden: Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency en de standen RS Individual, RS Performance en RS Torque Rear. Naast de torque splitter heeft Audi drive select ook invloed op de motor- en transmissiekarakteristiek, de stuurondersteuning, de adaptieve dempers en de uitlaatkleppen. In de Dynamic-modus worden alle systemen geconfigureerd voor een sportief rijgedrag. De bestuurder voelt dit aan de directere stuurrespons, een bijzonder wendbare handling en een duidelijk hoorbaar motorgeluid. De ultieme rijdynamiek kan worden ervaren in de Dynamic-stand, RS Performance-modus en de RS 3-specifieke RS Torque Rear-stand.
Audi drive select wijzigt de karakteristieken van de torque splitter en daarmee het rijgedrag van de auto, afhankelijk van de geselecteerde modus. Vijf voorgeprogrammeerde profielen voor de torque splitter zijn 'vast' in het systeem opgeslagen:
- In de Comfort/Efficiency-modus wordt het motorvermogen over alle vier de wielen verdeeld, waarbij de vooras voorrang krijgt.
- In de Auto-modus is de verdeling van het koppel evenwichtig, wat betekent dat de RS 3 noch onderstuurt, noch overstuurt.
- In de Dynamic-modus wordt zoveel mogelijk aandrijfkoppel naar de achteras gestuurd voor maximale wendbaarheid en meer dynamiek.
- In de RS Torque Rear-modus kunnen bestuurders gecontroleerd driften op afgesloten wegen. Als een groot deel van het vermogen naar de achteras wordt gestuurd, leidt dat tot overstuur, waarbij maximaal 100 procent van het naar achteren gerichte aandrijfkoppel terechtkomt bij het wiel aan de buitenkant van de bocht.
- Deze specifieke afstelling wordt ook gebruikt door de RS Performance Mode, die ontworpen is voor rijden op een circuit. Deze modus is speciaal afgestemd op de Pirelli P Zero 'Trofeo R' performance semislick banden, die voor het eerst als optie af fabriek verkrijgbaar zijn. In deze rijstand zorgt de torque splitter voor een extra dynamisch, sportief rijgedrag langs de lengteas met zo weinig mogelijk onderstuur en overstuur. Dit resulteert volgens Audi in een snelle acceleratie uit de bochten en dus betere rondetijden.
De elektronische stabilisatiecontrole (ESC) in de Audi RS3 is speciaal afgestemd op de torque splitter, ophanging, banden en nieuwe RS-rijstanden. Het systeem werkt volgens de makers sneller en preciezer dan in het vorige model. ESC kan worden ingesteld in een Sport-modus (standaard setting in RS Performance). Voor bijzonder sportief rijden, bijvoorbeeld op afgesloten trajecten, kan het ESC ook volledig worden uitgeschakeld.
Het standaard RS sportonderstel is voorzien van nieuw ontwikkelde schokdempers en een kleppensysteem die beide specifiek zijn voor de RS3. HHet RS sportonderstel plus met adaptieve demperregeling is als optie verkrijgbaar. Deze past elke schokdemper continu en individueel aan de wegomstandigheden, de rijsituatie en de in Audi drive select gekozen modus aan. De drie karakteristieke settings Comfortabel, Gebalanceerd en Sportief claimen duidelijk waarneembare spreiding van de schokdemperkarakteristiek. In de RS Individual-modus kunnen de schokdempers op basis van individuele behoeften en de wegomstandigheden worden geconfigureerd. In RS Performance-modus is er een specifieke comfortinstelling voor de schokdempers, bedoeld voor circuits met een oneffen wegdek, zoals de Nordschleife.