1 februari 2010
 

Honda

Honda neemt waterstofstation voor thuis in gebruik

1 februari 2010 | Honda heeft een nieuw prototype waterstofstation met zonnecellen in gebruik genomen. Het is ontworpen voor de thuisproductie van waterstof. Het waterstofstation past bijvoorbeeld in een garage van normale afmetingen en kan brandstofcelauto's zoals de Honda FCX Clarity van waterstof voorzien.

Omdat Honda niet langer gebruikmaakt van een compressor (het grootste en duurste onderdeel) is het nieuwe waterstofstation het meest compacte exemplaar ter wereld. Toch is hij 25 procent efficiënter dan zijn voorganger.

Honda

Door middel van elektrolyse kan het waterstofstation waterstof (en zuurstof) uit water onttrekken. Vervolgens is het in staat om brandstofcelauto's zoals de Honda FCX Clarity in acht uur van 0,5 kg waterstof te voorzien, in de meeste gevallen voldoende voor één dag woon-werkverkeer. De gebruiker produceert dus 'gewoon' zijn eigen waterstof.

De meest ideale situatie is om de brandstofcelauto tijdens het nachttarief van een zogenaamd 'smart grid' energienetwerk van waterstof te voorzien. Dat is goedkoper voor de gebruiker en beter voor het milieu door minder CO2-emmissie. Wanneer het waterstofstation geen waterstof produceert, geeft het duurzame energie terug aan het netwerk. Dat levert wederom een financieel voordeel voor de gebruiker op. Tevens is het waterstofstation hierdoor energieneutraal.

Honda

Het waterstofstation is geplaatst bij Honda R&D Americas in Los Angeles. Honda heeft het ontwikkeld om aan de eisen van de (toekomstige) bestuurders van een brandstofcelauto te voldoen. Wanneer zij lange afstanden moeten afleggen, kunnen ze hun auto in slechts vijf minuten 'volgooien' bij een van de openbare grote waterstofstations. Met het nieuwe meer compacte waterstofstation zijn ze nu ook in staat om de auto thuis van brandstof te voorzien.

Honda Honda
 
Websitewww.honda.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!