22 juni 2004
 

Volvo

Volvo toont Tandem prototype

Autozine
22 juni 2004 | Naast het grote designcentrum van Volvo Cars in Zweden beschikt Volvo sinds 1986 over een tweede studio, het Monitoring & Concept Center (VMCC) in Californie. Een denktank waar men zich, anders dan in Zweden, naast het ontwerpen van nieuwe Volvos bezighoudt met het bedenken en uitwerken van de meest vreemdsoortige autoconcepten en producten. Uit die studio komt nu de Tandem.
UnitedConsumers
 

"Vreemdsoortig, ja, althans zo staan we er nu tegenover", aldus Strategic Design Chief Doug Frasher. "Want sinds de oprichting van het VMCC houden wij ons hier voor alles bezig met het zoeken naar concepten waar nog nooit iemand eerder aan dacht. We experimenteren met nieuwe materialen en technieken. En we houden niet alleen rekening met de factor design of stijl, zoals je in veel studio's van onze collega's ziet, maar houden rekening met alle aspecten, zoals toekomstige trends, het milieu, de sociale omstandigheden en demografie. De twintig mensen van het VMCC werken dus niet zozeer productgericht, maar vooral marktgericht met the big picture in gedachten. En daarbij is alles toegestaan, behalve traditioneel denken. Waarom dat nodig is? Omdat we er rotsvast in geloven dat dit Volvo Cars een grote voorsprong geeft als het er om gaat om ook in de verre toekomst met fantastische ideeen, technieken en innovaties te kunnen komen. De autokoper wil namelijk steeds weer in positieve zin verrast worden. Als je er als fabrikant niet voor zorgt dat je dat kunt en blijft kunnen, dan loop je de kans de klant aan je concurrent te verliezen", stelt Doug Frasher.

Volvo

Wat vooruit denken betreft heeft de Californische denktank inmiddels een staat van dienst opgebouwd. In tal van Volvo's, met de XC90, de S80 en het prototype SCC voorop, zijn elementen verwerkt waarmee VMCC ooit experimenteerde. Net zoals dat nu gebeurt voor de modellen die Volvo over tien, twintig of zelfs dertig jaar zal introduceren.

Bij hoge uitzondering toont Doug Frasher een van de studies waaraan het Volvo Monitoring & Concept Center momenteel werkt: de Tandem. "Stel je voor: het is 2010 en je gaat 's morgens naar je werk. Je stapt dan niet in een auto, maar in een rank, tweepersoons personal mobility vehicle dat nauwelijks energie verbruikt en door z'n slanke formaat zelden in een file terecht zal komen. Wil je iemand meenemen dan kan dat, alleen zit die achter je, in plaats van naast je. Oke, het is misschien wat vergezocht, maar we zijn er wel mee bezig. En mocht de markt er klaar voor zijn, dan kan Volvo zo'n voertuig leveren. Daar doen we het voor, hier in Californie. Want het is helemaal niet ondenkbaar dat we in de toekomst niet meer in een multifunctionele auto rijden, maar dat we over diverse voertuigen voor evenzovele taken beschikken. En dan is onze Tandem, die de helft van de ruimte van een personenwagen inneemt, het voertuig voor druk woon-werkverkeer"