2 juli 2015
 

Volvo

Volvo toont Excellence Child Seat Concept

Autozine
2 juli 2015 | Volvo Cars denkt aan de kleintjes en komt met een luxe interieurconcept waarbij kinderen  veiliger en comfortabeler te vervoeren zijn in een Volvo. Dankzij de afwezigheid van de passagiersstoel biedt het interieur aanzienlijk meer opbergruimte en een meer verantwoorde plaatsing van het kinderzitje.
Profile
 

Het Excellence Child Seat Concept is bedacht door het designteam van Volvo. Hiermee kan de ouder met de module waar voorheen de passagiersstoel zat, de kinderstoel linksom draaien en vervolgens de stoel eenvoudig vastzetten in een naar achteren gekeerde positie. Het concept volgt op de onthulling van de XC90 Excellence en het Lounge Console Concept in Shanghai, waarbij juist extra ruimte werd gemaakt voor luxueus reizen.

Volvo

"We wilden het leven van ouders en kinderen makkelijker en vooral veiliger maken", vertelt Tisha Johnson, Chief Designer Interiors bij het Volvo Cars Concept en Monitoring Centre. "Met ons concept haal je kinderen makkelijker en ergonomisch verantwoord snel in en uit het kinderzitje. Bovendien gaat het om een veilige, achterwaarts gerichte zitplaats, waarbij het kind oogcontact houdt met de bestuurder óf de passagier achterin. En uiteraard is er genoeg opbergruimte voor luiers, flesjes en babydoekjes.' Naast de stoel is een ruimte voor kleine items en onder de stoel nog eentje voor grotere benodigdheden, zoals dekens. Onder het dashboard is genoeg ruimte voor de luiertas".

Het idee van dit concept volgde na een gesprek met Volvo-rijder Li Shufu toen hij zijn XC90 Excellence Lounge Console Concept ontving. Hij vroeg zich af hoe de ruimte die vrijkwam na het weghalen van de passagiersstoel op nóg een andere manier gebruikt kon worden. Het designteam ging de uitdaging aan en bedacht tijdens het proces een vernieuwend concept om kinderen te vervoeren.

Het Excellence Child Seat Concept, met een verstelbare stoel zodat kinderen kunnen slapen, is gebaseerd op Volvo's zogenoemde clear safety position: kleine kinderen moeten altijd achterwaarts gericht reizen. Dit is vooral vanwege het gebrek aan spierkracht in het nekje van kleine kinderen en een onevenredige hoofdomvang en gewicht  ten opzichte van het lichaam.