24 oktober 2013
 

Volvo

Volvo ontwikkelt systeem voor draadloos opladen

Autozine
24 oktober 2013 | Volvo meldt grote vooruitgang in het ontwikkelen van een systeem dat draadloos opladen van elektrische auto's mogelijk maakt. Het zogenaamde "inductief" laden maakt gebruik van een elektromagnetisch veld voor het overbrengen van energie tussen twee objecten, in plaats van een kabel. Een inductiespoel creëert een afwisselend elektromagnetisch veld bij een laadstation. Een tweede inductiespoel in het rijdende object pikt stroom van het elektromagnetische veld op en zet het om in elektrische energie welke de batterij oplaadt.
UnitedConsumers
 

"Inductief laden heeft geweldige potentie. Draadloze techniek is een gemakkelijke en effectieve manier om energie te over te brengen. De studie laat ook zien dat het veilig is", zegt Lennart Stegland, Vice Presedent, Electric Propulsion Systems bij Volvo Car Group. Hij voegt toe "er is vooralsnog geen vergelijkbare standaard voor inductief laden. We zullen ons onderzoek doorzetten en de uitvoerbaarheid van de technologie evalueren in onze hybride en elektrische projecten".
 
"Om inductief te laden, positioneert de gebruiker de auto simpelweg over het laadstation waardoor het laden automatisch start. We zijn van mening dat dit een belangrijke factor is in de acceptatie van klanten richting elektrisch rijden", zegt Lennart Stegland.
 
Het complete onderzoeksproject, gericht op inductief laden van auto's en bussen, is geïnitieerd door Flanders' Drive, een kenniscentrum voor de automotive industrie in de Vlaamse regio in België. Een consortium aan bedrijven nam deel aan het onderzoek, waaronder Volvo Car Group, Bombardier Transportion en carrosseriebouwer Van Hool. Het project is deels gefundeerd door de Vlaamse overheid.

Volvo

Volvo Cars stelde een auto ter beschikking voor het inductieve laadproject: een Volvo C30 Electric met een elektrisch vermogen van 89 kW (120 pk). "De testen laten zien dat onze C30 Electric volledig kan worden geladen zonder laadkabel in ongeveer 2,5 uur. Tegelijk hebben we geparticipeerd in een onderzoek naar langzaam en normaal laden met Inverto. Wie ook heeft meegedaan in het onderzoek", zegt Lennart Stegland.