27 februari 2013
 

Volvo

Volvo ontwikkelt permanent adaptief grootlicht

Autozine
27 februari 2013 | De vernieuwde S60, V60 en XC60 zijn vanaf dit voorjaar uit te rusten met een innovatie die rijden in het donker veiliger en comfortabeler moet maken. Het vernieuwde Active High Beam Control, oftewel permanent adaptief grootlicht, maakt het mogelijk om grootlicht permanent te gebruiken, dankzij een ingenieus mechanisme welke verblinding bij tegenliggers voorkomt.
UnitedConsumers
 

Het voornaamste voordeel van permanent adaptief grootlicht is dat wegen buiten verlichte gebieden hierdoor verlicht worden. Het verbetert de kans van de bestuurder om objecten langs de rand van de weg te detecteren, zoals stilstaande auto's, onbeschermde weggebruikers en dieren.

Volvo

In het geval van een naderende tegenligger of inhalen van een andere weggebruiker, helpt het systeem verblinding te voorkomen door via een ingenieus mechanisme te bepalen welk deel van de lichtstraal verduisterd moet worden.

Permanent adaptief grootlicht maakt gebruik van de reeds bestaande camera voor de achteruitkijkspiegel die wordt gebruikt voor collision warning met full autobrake systeem. Het detecteringsysteem lokaliseert de voorligger en bepaald welk deel binnen de groot lichtbundel verduisterd moet worden. De technologie is zo accuraat dat het frame rondom de voorligger met een precisie van 1.5° wordt verduisterd.

Volvo

De besturings unit weerlegt de informatie richting een projector module die in de koplamp is geïntegreerd. Een kleine cilinder met daarin metalen deeltjes van verschillende formaten verduistert het frame met absolute precisie. Permanent adaptief groolicht (werkt tevens bij voorliggende motorfietsen) is uitgerust in combinatie met Dual Xenon koplampen. De technologie is al actief bij snelheden vanaf 15 km/h. Het is beschikbaar op de Volvo S60, V60 en XC60 vanaf het voorjaar 2013.