8 april 2008
 

Volvo

Volvo en Tamoil forceren doorbraak E85

Autozine
8 april 2008 | Volvo en Tamoil blijven inzetten op bio-ethanol, ondanks het uitblijven van stimuleringsmaatregelen door de overheid. Oliemaatschappij Tamoil opent nog dit jaar 19 nieuwe bio-ethanol (E85) vulstations, waarmee het totaal op 23 tankstations komt. Volvo schrapt de meerprijs voor de voor E85 geschikte FlexiFuel modellen. Als klap op de vuurpijl verlaagt Tamoil met onmiddellijke ingang de prijs van E85 naar het niveau van Euro 95 benzine; een prijsverlaging van circa 30 eurocent per liter!
UnitedConsumers
 

Beide bedrijven willen met deze maatregelen een doorbraak forceren in de ontwikkeling van de markt voor bio-ethanol. Immers, de Nederlandse overheid stimuleert de invoering van deze milieuvriendelijke brandstof niet. Het offensief wordt gestart in Nijmegen, waar nog deze maand in samenwerking met Volvo-dealer Scholten een nieuw E85 tankstation wordt geopend. Na het Tamoil tankstation nabij het Volvo-hoofdkantoor in Beesd is dit het tweede tankstation van Tamoil waar bio-ethanol kan worden getankt. Nog dit jaar zullen er 20 Tamoil-tankstations voorzien zijn van een E85 afleverunit. Het totale E85-netwerk in Nederland groeit hiermee naar 23 tankstations.

Volvo

E85 is een mengsel van 85 procent bio-ethanol en 15 procent benzine. Bio-ethanol wordt gewonnen uit verschillende soorten biomassa en is daarmee een vernieuwbare brandstof. Het E85 product van Tamoil wordt gewonnen uit onder meer houtsnippers en andere biomassa. De brandstof wordt dus niet uit granen geproduceerd en belast daardoor de voedselketen niet - een veelgebruikt argument tegen bio-ethanol.

Huib de Vries, woordvoerder van Volvo Cars Nederland: "Essentieel is dat we hiermee een markt en een infrastructuur creëren voor bio-ethanol van de tweede generatie, een biobrandstof die breed wordt toegejuicht, ook door de milieubeweging. Op lokaal niveau zien we nu al goede samenwerking tussen overheden, Volvo-dealers en het bedrijfsleven. De wil is er, en juist daarom is het jammer dat het kabinet op nationaal niveau niets doet om de invoering van E85 te stimuleren, zoals dat bijvoorbeeld in Zweden en Frankrijk wèl gebeurt. Wij bieden de auto's nu aan zonder meerprijs, Tamoil doet hetzelfde met de brandstof. Het zou goed zijn als de overheid nu eens de accijns aanpast aan de lagere energiewaarde van bio-ethanol". De energiewaarde van E85 ligt tot 20 procent lager dan gewone benzine, waardoor de auto's meer verbruiken zodra er E85 wordt getankt.

Vrijwel alle Volvo-modellen zijn leverbaar in FlexiFuel uitvoering. De motoren van FlexiFuel-auto's zijn gebaseerd op de gewone benzine-uitvoeringen. Het concept is zeer gebruiksvriendelijk; de E85 en/of de benzine kan gewoon in dezelfde tank worden getankt. Zonder ingreep van de bestuurder controleert het motormanagement van de auto het mengsel waarmee de tank is gevuld en past daar volautomatisch de injectie en de ontsteking op aan. De kostprijs van een FlexiFuel Volvo ligt hoger dan die van een normale variant. Volvo Cars Nederland berekent de meerprijs vanaf nu echter niet langer door aan de consument.