6 augustus 2008
 

Volvo

Unieke Volvo Hot Rod in Nederland

Autozine
6 augustus 2008 | Er is maar één exemplaar van gebouwd en nu is er de kans om die 'in levende lijve' te zien. De hele maand augustus staat Volvo's 'Hot Rod Jakob' in het Inspiration Center van Volvo De Beemd in Best. Deze handgemaakte Hot Rod is gebaseerd op de allereerste Volvo automobiel die in 1927 op de markt kwam, de ÖV4. Al snel kreeg deze oer-Volvo de bijnaam 'Jakob'.
UnitedConsumers
 

De Zweed Leif Tufvesson bouwde al eerder unieke auto's op basis van Volvo-techniek. Nu kreeg hij de opdracht om een vierwieler te bouwen die is geïnspireerd op de oude Jakob.

Volvo

De Hot Rod Jakob lijkt enorm op de oude Jakob, maar is niet vergelijkbaar. In de moderne variant zijn de nieuwste technieken gebruikt, waarbij veel aluminium en carbon is verwerkt. De tweezits Hot Rod is aanmerkelijk breder en lager dan het open vierzittertje uit 1927. De meest herkenbare elementen: de typische grille, koplampen en voorruit zijn overgenomen. Als krachtbron fungeert een T5 motor die 265 pk levert en desgewenst ook op bio-ethanol kan rijden. De transmissie is van een Volvo 960. Het klassieke sportstuur komt uit een Volvo P1800 uit 1962.

Het kostte Leif Tufvesson vijf maanden om, bijgestaan door een collega, de Hot Rod te bouwen. De Hot Rod is de gehele maand augustus te bewonderen bij het Inspiration Center van Volvo de Beemd, Eindhovenseweg Zuid 57 in Best.