26 februari 2005
 

Volvo

Unieke verzameling conceptcars bij Volvo

Autozine
26 februari 2005 | Volvo toont op de autotentoonstelling van Geneve een unieke verzameling concept cars op één stand. Het gebeurt zelden dat een automerk prototypes uit het verleden uit het museum haalt en toont aan de pers en het publiek. Het gaat om niet minder dan vier studiemodellen, die laten zien waar Volvo al decennialang voor staat: veiligheid en zorg voor het milieu. De meest recente concept cars tonen bovendien aan dat Volvo aan die kernwaarden ook een derde component heeft toegevoegd: Scandinavisch design.
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!
 

De vier auto's zijn een tastbaar bewijs voor het feit dat Volvo serieus omgaat met het fenomeen concept car. Het zijn geen spectaculaire eendagsvliegen, louter bestemd om publiciteit te genereren. Uit elke concept car is uiteindelijk een echte Volvo voortgekomen. Zo is in de VESC uit 1972 duidelijk een aantal kenmerken van de in 1974 onthulde Volvo 244 te herkennen.

Volvo

Nog opvallender is de gelijkenis van de futuristische ECC uit 1992 met de pas vele jaren later geintroduceerde Volvo S80. Het Zweedse merk wil deze traditie voortzetten en heeft onlangs bekendgemaakt dat het design van de in 2006 te introduceren nieuwe compacte Volvo C30 gebaseerd zal zijn op de SCC en 3CC.

Volvo laat de studiemodellen in Geneve zien om aan te tonen dat het merk zich al decennialang bezighoudt met twee belangrijke thema's: veiligheid en zorg voor het milieu. Zo had de ECC uit 1992 al een bijzondere hybride aandrijving. De 3CC is een revolutionair concept voor een zuinige, maar dynamische auto, die Volvo nu verder gaat ontwikkelen.

Volvo

De in Geneve getoonde VESC stond aan de wieg van de Volvo 244, een icoon op het gebied van passieve veiligheid. De SCC uit 2001 laat zien dat Volvo naast passieve veiligheid zich nu richt op actieve veiligheid. Het in dit model getoonde revolutionaire Blind Spot Information System (BLIS) is inmiddels leverbaar op een groot aantal bestaande Volvo-modellen.