Publicatiedatum: 28 januari 2009
Volvo C30 DRIVe
Rij-impressie

Volvo C30 DRIVe

De Volvo die mag

Rij-impressie - "Ik mag geen Volvo meer rijden". Want alhoewel Volvo een prima naam heeft als het gaat om veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid, scoort de Zweedse fabrikant minder goed als het gaat om groene labels. Volvo richt zich vooral op de thuismarkt met milieuvriendelijke oplossingen, maar vergat tot voor kort de Nederlandse regelgeving. Maar nu is er een Volvo die ook aan alle Nederlandse regels voldoet met een schoon A-label en lage bijtelling. Kortom: ik mag weer Volvo rijden met de C30 DRIVe!

Schoon produceren en schoon rijden zijn twee verschillende dingen. Al jaren is Volvo maatschappelijk verantwoord bezig. Het plant voor iedere verkochte auto een boom en heeft naar eigen zeggen de schoonste autofabrieken ter wereld. In Zweden is het merk toonaangevend met bio-ethanol.

Maar in Nederland zijn het de milieulabels die tellen. Veel bedrijven leasen alleen auto's met een groen label. De meeste werkgevers kiezen een schone auto omdat die sinds 2009 een lagere bijtelling heeft. En daarom introduceert Volvo nu de "DRIVe" modellen. Van ieder model is de "DRIVe"-uitvoering de zuinigste en meest milieuvriendelijke versie. foto_key=11421

Volvo C30 DRIVe

Rijden

Voor deze rijtest staat de C30 DRIVe op het programma. Onder de motorkap ligt de inmiddels vertrouwde 1.6 liter viercilinder dieselmotor, maar deze is dankzij chip-tuning efficiënter gemaakt. De versnellingsbakverhoudingen zijn aangepast, waarbij vooral de vijfde versnelling langer is gemaakt. Daarom maakt de motor op de snelweg minder toeren en is de auto zuiniger (en stiller!). De lagere versnellingen zijn juist korter, waardoor de sprint van 0 naar 100 km/u zelfs een fractie sneller wordt uitgevoerd dan bij de gewone 1.6D!

Volvo C30 DRIVe
Volvo C30 DRIVe

Om te helpen bij het zuinig rijden is de C30 voorzien van een schakelindicator. Met een pijl naar boven of naar beneden geeft de computer aan wat het meest economische moment is om te schakelen. Zoals iedere C30 heeft ook deze DRIVe een boordcomputer die het actuele en gemiddelde verbruik toont.

Wanneer de instructies van de schakelhulp strikt worden opgevolgd is het door Volvo beloofde gemiddelde verbruik van 4,4 liter per 100 km goed haalbaar. Wie de rijstijl aanpast en alle trucs uit het zuinig-rijden-boek haalt, kan uitkomen op een gemiddelde van 3,9 liter per 100 km. Dat is helaas iets minder zuinig dan soortgelijke groene auto's van andere merken, die ook nog eens beter presteren. Maar de C30 stelt daar meer comfort en rust tegenover.

Weggedrag

Daarnaast onderscheidt de C30 zich door een opmerkelijk dynamisch weggedrag en dat is bij deze DRIVe versie alleen maar verbeterd. De groene C30 stuurt minstens zo goed als de gewone versie, maar helt nog minder over in de bocht en reageert een fractie scherper.

Volvo C30 DRIVe

Dankzij Michelin Energy Saver banden is de rolweerstand verlaagd. Volvo heeft de C30 niet lichter gemaakt (de DRIVe is zelfs 10 kg zwaarder!), maar daarom is de geluidsisolatie uitstekend. Terwijl bij andere eco-auto's duidelijk hoorbaar is dat deze op harde banden staan, is de C30 DRIVe even stil als de alledaagse uitvoering.

Uiterlijk

Ook het uiterlijk is aangepast om het verbruik te verlagen. De C30 is verlaagd en de luchtweerstand is verminderd dankzij een gesloten grille, windgeleiders bij de voorwielen en een nieuwe voorspoiler. De vlakke bodemplaat, aangepaste achterspoiler en achterbumper verlagen de turbulentie achter de auto en daarmee de luchtweerstand. Het nadeel is dat deze bumper geen ruimte laat voor een trekhaak.

Volvo C30 DRIVe

Het zijn echter details die alleen een echte Volvo-kenner opvallen. Aan de buitenkant is de zuinigste C30 vooral herkenbaar aan de (vele) "DRIVe" logo's.

Nog steeds is de C30 de "jongste" en meest modieuze Volvo van dit moment. Terwijl de andere modellen vaak worden geassocieerd met brave huisvaders en/of stoffige zakenmensen, is de C30 een hippe verschijning. Het groene imago van de DRIVe-uitvoering maakt dat beeld alleen maar sterker! foto_key=11415

Volvo C30 DRIVe
Volvo C30 DRIVe

Conclusie

Is de Volvo C30 1.6 DRIVe de Volvo die mag? Jazeker, op twee manieren zelfs. Allereerst is de C30 de jongste, hipste en meest modieuze Volvo van dit moment. Wie zich normaal gesproken niet aangetrokken voelt tot het imago van Volvo, zal waarschijnlijk een uitzondering maken voor de C30.

Daarnaast mag de C30 van de werkgever, het leasebedrijf en de milieubeweging. Dankzij diverse aanpassingen is de C30 1.6 diesel sneller, dynamischer en toch zuiniger geworden. Het comfort en natuurlijk de veiligheid staan op hetzelfde hoge niveau als voorheen. Het door Volvo beloofde verbruik van 4,4 liter diesel per 100 km is in de praktijk goed te realiseren. Daarmee is de C30 DRIVe goed voor een A-label en 20% bijtelling.

Wacht echter tot juni 2009 met aanschaffen, want dan krijgt de C30 een stop/start-systeem waarmee het verbruik nog eens 10% lager komt te liggen in stadsverkeer.

plus
  • Zeer zuinig
  • Subliem audiosysteem
  • Bijzondere vormgeving, vooral binnenin
min
  • Leder te glad