10 september 2010
Toyota Prius (2009 - 2015)

Toyota Prius (2009 - 2015)

Toyota Prius is minst milieubelastend

Autozine
10 september 2010 | De Toyota Prius is de minst milieubelastende auto van dit moment volgens een door de Consumentenbond gepubliceerde Ecotest. De Prius scoorde in totaal 92 van de maximaal 100 te behalen Ecotestpunten, voldoende voor een bekroning met de maximale score van vijf sterren én een eerste plek op de lijst met schone, zuinige auto's
 

De Consumentenbond werkt samen met de Duitse ADAC, dat de test in Duitsland al acht jaar uitvoert. Doel van de test is om een beter inzicht te krijgen in het daadwerkelijke brandstofverbruik (en daarmee de CO2-uitstoot) van auto's, terwijl ook de uitstoot van andere schadelijke stoffen zoals stikstofoxide (NOx) en koolwaterstoffen (HC) opnieuw wordt beoordeeld. Voor beide onderdelen worden maximaal 50 punten toegekend, wat de maximale totaalscore op 100 punten brengt.

Toyota Prius (2009 - 2015)

Afhankelijk van het behaalde aantal punten worden de auto's beoordeeld met één tot maximaal vijf sterren. Belangrijk is dat de CO2-uitstoot tijdens de Ecotest wordt gemeten tijdens een door de ADAC ontwikkelde rijcyclus, die realistischer is dan de cyclus die wordt gebruikt voor de Europese typegoedkeuring. De gemeten testwaarden benaderen daarmee veel nauwkeuriger het werkelijke verbruik van de auto.

Voor de beide testonderdelen liet de Full Hybrid Prius een score noteren van respectievelijk 50 (verbruik en CO2-uitstoot) en 42 punten (overige schadelijke stoffen). Met de aldus behaalde totaalscore van 92. Uit de Ecotest blijkt bovendien dat de Prius zich onderscheidt met een brandstofverbruik van 4,6 l/100 km. Hoewel dit hoger ligt dan de in de brochure vermelde waarde conform de Europese typegoedkeuring, is de Full Hybrid Toyota Prius hiermee nog altijd aanzienlijk zuiniger dan zijn concurrenten.