27 mei 2009
Suzuki Alto
Nieuws

Suzuki Alto

Suzuki Alto behaalt 3 sterren in EuroNCAP-test

27 mei 2009 - De Suzuki Alto heeft 3 sterren behaald in de vernieuwde, strenger geworden EuroNCAP-test. Sinds begin 2009 hanteert EuroNCAP (de organisatie die de veiligheid van nieuwe auto's onderzoekt) een nieuw beoordelingssysteem. Naast de categorie├źn bescherming van volwassen inzittenden, jeugdige inzittenden en voetgangers is daar nu de categorie 'Safety Assist' aan toegevoegd. Behalve de recent ge├»ntroduceerde Rear Impact (Whiplash) test wordt o.a. ook de beschikbaarheid van ESP in de weging meegenomen.

De Alto (met aanschafprijzen tussen de € 7.999,= en € 12.299,=) is de allereerste auto in het A-segment met een aanschafwaarde onder de € 12.500,- die volgens de nieuwe methode is getest. Een vergelijking met eerder (dus volgens de oude methode) geteste concurrenten in het A-segment is derhalve niet zuiver.

Suzuki Alto

"Toch waren we verrast en teleurgesteld over het resultaat", zegt Marten Loedeman, general manager van Suzuki Automobielen. "Bovendien willen we graag enige nuance aanbrengen. Het geteste exemplaar betrof een voor de EU gemiddelde standaarduitvoering; dat wil zeggen een uitvoering zonder ESP en zonder gordijnairbags. Dat heeft de score nadelig beïnvloed. In Nederland hebben we gekozen voor versies die rijker zijn uitgerust met veiligheidsvoorzieningen. Als we de verkopen van de Alto in Nederland bekijken, dan blijkt bijvoorbeeld dat nu al 40% is uitgevoerd met ESP (standaard op de Exclusive-uitvoering en leverbaar op de andere uitvoeringen) en zelfs 96% met 6 airbags (incl. 2 gordijnhoofdairbags)".

"Vanzelfsprekend zijn we nadrukkelijk in overleg met onze fabrikant om de testresultaten te analyseren en te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Vooruitlopend daarop hebben we de line-up in Nederland inmiddels aangepast; vanaf 1 juni a.s. staat ESP ook als optie op de instapuitvoering Base in de prijslijst. Wij stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat het veiligheidsniveau van de Alto optimaal is", vervolgt Loedeman.

Suzuki Alto
Wittebrug
KwikFit