Publicatiedatum: 3 januari 2022

Tweedehands Toyota

Een veilige keuze

Special - Wie op zoek is naar een tweedehands auto, zoekt betrouwbaarheid en functionaliteit. Een gebruikte Toyota is dan een voor de hand liggende keuze. Mede daarom zijn Toyota's al generaties lang populaire occasions Maar wat zijn de populairste modellen? En waar moet op worden gelet bij een Toyota tweedehands auto kopen in 2022?

Afgaande op de statistieken zijn de kleine en middelgrote Toyota's het meest populair als occasion. In 2021 wisselden de Aygo, Yaris en Corolla / Auris het meest van eigenaar. Van de grotere modellen zijn de Avensis, LandCruiser en Camry inmiddels technisch achterhaald en simpelweg te kostbaar in het gebruik.

Tweedehands Toyota

Hybride

Wanneer het gaat om middelgrote auto's, dan heeft Toyota juist een unieke troef achter de hand: hybride aandrijving! De Prius was de eerste auto met zowel een benzine- als een elektromotor onder de kap. Men zou kunnen verwachten dat zo'n complexe constructie met twee motoren zorgt voor twee keer zo veel problemen, maar in de praktijk is het omgekeerde het geval. Omdat de motoren elkaar perfect aanvullen is de slijtage beduidend lager.

Naast de Prius hebben ook latere exemplaren van de RAV4, Auris en Corolla hybride-aandrijving. Allemaal bieden ze meer comfort dan een soortgelijke auto met alleen een benzinemotor, terwijl het verbruik significant lager ligt. Bij de allereerste exemplaren (zoals de Prius uit 1997) kan de batterij een probleem vormen, maar dit is zeker niet structureel.

Tweedehands Toyota

Kleintjes

De kleine Aygo is juist dankzij de eenvoud een veilige keuze. Er kan simpelweg weinig kapot aan de auto! Echter, destijds is de Aygo zo ontworpen dat minder plaatwerk nodig was om de kostprijs te reduceren. Dit heeft later geleid tot lekkage bij de achterlichten. Let daarom extra op de bagageruimte en controller ook onder de bekleding op vocht. Een reparatie is eenvoudig, maar moet wel op tijd zijn uitgevoerd om roest op latere leeftijd te voorkomen.

Een echt pareltje van Toyota is de iQ. Deze auto was zijn tijd destijds ver vooruit en is nog steeds uniek. Op het gebied van luxe en veiligheid was de iQ namelijk vergelijkbaar met auto's van niet een, maar zelfs twee segmenten hoger. De iQ wordt aangedreven door dezelfde eenvoudige en betrouwbare motor als de Aygo. Zwakke punten van de iQ zijn de lak en de EGR-klep. Let daarnaast op de onderhoudshistorie, want alleen dealeronderhouden exemplaren hebben een software update ondergaan waarna de motor veel mooier loopt. De iQ gaat niet zelden voor vorstelijke prijzen van de hand, maar hij is het absoluut waard!

Tweedehands Toyota

Tenslotte

Voor alle andere modellen van Toyota geldt dat deze Japanse fabrikant regelmatig kiest voor eigen onderdelen, waar andere merken meer generieke onderdelen gebruiken. Daarom kan een Toyota duurder zijn in onderhoud en reparatie.

Tenslotte geldt hetzelfde als voor iedere andere occasion: de betrouwbaarheid is sterk afhankelijk van het gebruik door de vorige eigenaar. Let daarbij niet alleen op de kilometerstand of het bouwjaar, maar kijk ook naar de algemene staat en naar de onderhoudshistorie van de auto. Een auto die 's nachts binnen heeft gestaan en alleen is gebruikt voor lange ritten is veel betrouwbaarder dan een buitenslaper die alleen stadsverkeer heeft gezien.