Publicatiedatum: 20 december 2014
Land Rover Discovery Sport
Autotest

Land Rover Discovery Sport

Nergens bang voor

Autotest - Land Rover is avontuur. Wie aan Land Rover denkt, ziet in gedachten modder, steile hellingen, gravelwegen en sneeuw voor zich. Wie eenmaal een Land Rover heeft gekocht, rijdt in de praktijk vooral op strakke asfaltwegen en zet de auto in voor het gezin. Maar in de wetenschap dat een Land Rover de wereld aan kan, is zelfs die dagelijkse rit net even spannender. Daarom trok Autozine naar IJsland om de nieuwe Discovery Sport op al z'n kwaliteiten te beoordelen.

Aan de basis van het Land Rover programma staat sinds jaar en dag de Freelander. De tweede generatie van dit model krijgt geen directe opvolger. In plaats daarvan worden klanten nu bediend met de nieuwe Discovery Sport.

Land Rover Discovery Sport

Het nieuwe model van Land Rover volgt de ontwikkelingen die haast bij alle auto's zijn te zien: lager van gewicht, zuiniger in verbruik en mede daarom een gunstigere prijsstelling.

Ruimte

De nieuwe Discovery Sport toont als een forse jongen. Dat blijkt ook uit een lengte van 4.60 meter. De auto staat op een bodemgroep die is afgeleid van de Range Rover Evoque. Veel aandacht ging bij de ontwikkeling uit naar de achteras. Dankzij een nieuwe constructie neemt deze veel minder ruimte in, waardoor de Discovery Sport (afhankelijk van het uitrustingsniveau) een derde zitrij kan krijgen.

De tweede zitrij kent als prettige bijkomstigheid dat deze verschuifbaar is. Twee tot drie volwassenen achterin, dat blijkt geen enkel probleem, zowel hoofd- als beenruimte zijn dik in orde.

De verschuifbare bank levert meer flexibiliteit op voor het bagagevolume. Dat kan in verschillende stappen worden uitgebreid. Minimaal biedt de auto als vijfzitter een volume van 479 liter. Met de bank naar voren geschoven groeit dit tot 689 liter. Wie dan tot het dak stapelt, komt aan bijna duizend liter; nog steeds zonder zitplaatsen op te offeren.

Land Rover Discovery Sport

Vanuit de bagageruimte kan de rugleuning van de bank op afstand worden neergeklapt. In dat geval neemt de ruimte toe tot 1.698 liter. De Land Rover Discovery Sport kan daarmee probleemloos concurreren met een heel arsenaal ruime stationwagons. Jammer alleen dat de neergeklapte rugleuning geen vlakke vloer vormt.

De verschillende zitrijen staan in een zogenaamde "theateropstelling". Dat betekent dat hoe verder men naar achteren plaatsneemt, hoe hoger de stoelzitting staat. Het doel is dat het zicht daardoor verbetert. Voor de kinderen op de derde zitrij blijkt dat minder van toepassing, omdat de hoofdsteunen op rij twee bijna het dak raken en alsnog het vrije zicht beperken.

Land Rover Discovery Sport
Land Rover Discovery Sport

Uitstraling

De ontwerpers hebben veel werk gemaakt van de vormgeving. Met name de brede C-stijl en het zwevende dak leverden volgens Land Rover de nodige hoofdbrekens op, maar wat Autozine betreft was het de moeite waard! De koplampen en achterlichten hebben een bijzondere "driedimensionale" indeling en geven de auto extra karakter.

Bij een Land Rover horen hoogwaardige materialen. De Discovery Sport vormt op die regel geen uitzondering. Het dashboard ziet er goed uit en heeft een voor Land Rover vertrouwde uitstraling. Alleen zitten er op het compacte display tussen toerenteller en snelheidsmeter wel erg veel symbooltjes.

„Wie kan kiezen uit zomaar een SUV of een echte Land Rover, komt zeker in de verleiding om voor die laatste te kiezen.“
Land Rover Discovery Sport

De vormgeving en indeling van het digitale scherm bovenaan de middenconsole is volledig nieuw. Zo is het mogelijk om te "swipen", zoals menigeen gewend is van een tablet of smartphone. Omdat heel veel functies van de auto met dit scherm kunnen worden geregeld, valt het aantal knoppen op de middenconsole mee.

On road

De Discovery Sport is voorzien van dezelfde motoren als de andere Land Rover modellen. Voor deze testrit viel de keuze op de 2.2 liter diesel met 190 pk. Er is ook een variant met 150 pk, die bovendien leverbaar is met voorwielaandrijving en een handgeschakelde zesbak.

Land Rover Discovery Sport

De 190 pk diesel met vierwielaandrijving blijkt tot in de kleinste details een echte Land Rover. De vierwielaandrijver die Autozine reed was gekoppeld aan een 9-traps (!) automaat. Op de gebaande paden komt deze versie comfortabel over, zonder nadelen zoals overhellen in bochten.

Off road

De gemiddelde SUV ziet er stoer uit, maar heeft al moeite met een nat grasveld of een hoge stoeprand. Hét kenmerk van iedere Land Rover is dat deze daadwerkelijk terreinwaardig is. En hét kenmerk van een moderne Land Rover is dat iedereen er mee het terrein in kan.

Land Rover Discovery Sport
Land Rover Discovery Sport

Dat is te danken aan het "Terrain Response"-systeem, waarmee afstemmingen voor uiteenlopende ondergronden kunnen worden gekozen. De gekozen instelling van "Terrain Response" heeft invloed op de reacties op het gaspedaal, de besturing en de schakelmomenten. "Hill Descent Control" beperkt op zijn beurt de daalsnelheid op hellingen.

Tijdens de kennismaking op IJsland bleef de auto constant in "snow, mud and gravel"-modus. En met succes, want de testauto baande zich probleemloos door de sneeuw. Tijdens diverse proeven werd het maximale uit de auto gehaald en ook dit "instapmodel" wist te overtuigen als een volbloed Land Rover.

Conclusie

Wie kan kiezen uit zomaar een SUV of een echte Land Rover, komt zeker in de verleiding om voor die laatste te kiezen. De Discovery Sport is het nieuwe instapmodel van Land Rover en beantwoordt nog beter dan zijn voorganger (de Freelander) aan de wensen van een brede groep kopers.

Dankzij de moderne techniek en vele uitvoeringen, is de Discovery Sport ook zakelijk te verantwoorden. Zoals mag worden verwacht van Land Rover, is de auto in staat tot veel meer dan wat de gemiddelde klant zal vragen. Wie nooit van plan is de verharde weg te verlaten, kan daarom ook kiezen voor de voorwielaangedreven variant. Dan profiteert de koper niet alleen van een gunstige prijs, maar ook een behoorlijk gunstig brandstofverbruik.

Wie regelmatig een aanhanger aankoppelt of daadwerkelijk het asfalt verlaat, heeft aan de Discovery Sport een echte alleskunner. Dankzij het slimme "Terrain Respone"-systeem kan iedereen met de Discovery Sport terreinrijden en zijn uiteindelijk de auto én bestuurder nergens bang voor!

plus
  • Ruim
  • Sterk in het terrein
  • Comfortabel en stabiel op de openbare weg
min
  • Forse prijzen
  • Laadvloer niet vlak
  • Weinig zicht vanaf derde zitrij