9 juni 2023

Porsche Mission X

Porsche toont Mission X

9 juni 2023 - Concept cars zijn bij Porsche altijd de basis geweest voor de toekomst. Die traditie krijgt nu een vervolg met de Mission X, een herinterpretatie van een hypercar. De tweezitter valt op met deuren die in Le Mans-stijl naar voren openen en door zijn effici├źnte elektrische aandrijflijn. De timing van de onthulling van de Mission X is ook symbolisch: precies 75 jaar geleden werd het merk Porsche geboren. Op 8 juni 1948 was de 356 'Nr. 1' Roadster de eerste sportwagen die de naam Porsche droeg.
Carsub

De Porsche Mission X is circa 4,50 meter lang, nog geen 1,20 meter hoog en 2,00 meter breed. Daarmee is het een relatief compacte hypercar. Zijn wielbasis van 2,73 meter komt overeen met die van de Carrera GT en 918 Spyder. Uit aerodynamische overwegingen heeft de Mission X 20 inch wielen voor en 21 inch exemplaren achter.

Porsche

Klassieke designelementen opnieuw geïnterpreteerd

De Mission X staat voor ultieme prestaties en moderne luxe. Zijn lijnvoering is weliswaar krachtig, maar niet agressief. De kleur 'Rocket Metallic' is speciaal voor deze concept car ontwikkeld. Diverse designelementen zijn uitgevoerd in carbon, waarvan het kenmerkende weefpatroon duidelijk zichtbaar is.

Het design van de Mission X kenmerkt zich ook door bijzondere details. Zo zijn de achterwielen uitgevoerd met transparante aeroblades, die met hun turbinewerking de remkoeling optimaliseren. Boven de twee inzittenden bevindt zich een lichtgewicht glazen koepel met een frame van CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastics). De deuren zijn opgehangen aan de A-stijl en het dak. Ze openen in Le Mans-stijl naar voren en omhoog.

Porsche gebruikte dit principe ook bij de 917 raceauto. De karakteristieke vierpunts lichtsignatuur van Porsche komt terug in koplampen, die zijn geïnspireerd op de verticale lichtunits van historische raceauto's zoals de 906 en 908. De LED-lichtmodules worden gedragen door een structuur waarin alle lichtfuncties samenkomen. Aan de achterzijde lijkt de lichtunit met de uitgeschreven en verlichte naam Porsche te zweven. Als het accupakket wordt geladen, pulseert de 'E' van de merkaanduiding.

De Mission X is de eerste Porsche die het nieuwe, gemoderniseerde Porsche-logo draagt. Dit is terug te vinden op de voorklep, het stuur en de wielnaven.

Focus op de bestuurder

Een asymmetrische vormgeving en stoelen in verschillende kleuren maken direct duidelijk dat de focus in het interieur op de bestuurder ligt. De stoelen hebben een basis van carbon. De zespunts gordels zijn direct aan de monocoque bevestigd. Ook het racestuur met rijmodusschakelaars en schakelflippers is een duidelijke verwijzing naar de autosport. De Mission X heeft verschillende camera's aan boord, die ook kunnen opnemen door de 'Record-knop' in te drukken.

Een bijzondere blikvanger aan de passagierszijde is het bajonetsysteem voor de bevestiging van een stopwatchmodule. Hierin past een door Porsche Design ontworpen stopwatch met een analoog en een digitaal display. De klokken zijn geschikt voor race- en rallygebruik. Ze geven onder meer rondetijden weer.

Vandebron