19 november 2008
 

Porsche

Porsche moderniseert Boxster en Cayman

Autozine
19 november 2008 | Op de autotentoonstelling van Los Angeles (21-30 november) introduceert Porsche de vierde generatie van de Boxster en de tweede generatie van de Cayman. Beide modellen krijgen de beschikking over nieuwe boxermotoren die krachtiger en duidelijk zuiniger zijn dan hun voorgangers. Nieuw is ook de beschikbaarheid van het Porsche-Doppelkupplungsgetriebe (PDK).
Info

Er zijn twee nieuwe boxermotoren beschikbaar voor de vernieuwde Boxster en Cayman. De 2,9-liter is in de Boxster goed voor 255 pk/188 kW en in de Cayman levert hij een vermogen van 265 pk/195 kW. Ten opzichte van de modellen die nu worden afgelost, bedraagt de vermogenswinst van de Boxster 10 pk en bij de Cayman 20 pk. Ook de S-modellen krijgen meer vermogen. De 3,4-liter motor van de Boxster S levert nu 310 pk/ 228 kW (vorig model: 295 pk). In de Cayman S laat de 3,4-liter boxermotor 320 pk/235 kW voor zich optekenen (vorig model: 295 pk).

Porsche

Beide modellen vallen op door een gunstig specifiek vermogen. De Boxster komt tot 5,2 kilo per pk en de Cayman S is goed voor 4,2 kilo per pk. In de praktijk betekent dat: betere prestaties bij een gunstig brandstofverbruik. De Porsche Cayman S met PDK en ingeschakelde Launch Control (onderdeel van het optionele Sport Chrono Pakket) sprint in 4,9 seconden van 0-100 km/h. De Porsche Boxster met handgeschakelde zesbak heeft voor deze oefening 5,9 seconden nodig.

Alle nieuwe Boxster- en Cayman-modellen worden standaard geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak, maar zijn ook leverbaar met het Porsche-Doppelkupplungsgetriebe. Deze transmissie komt uit de autosport en vervangt de Tiptronic S-versnellingsbak. Boxster- en Cayman-modellen met deze transmissie sprinten 0,1 seconden sneller van 0-100 km/h dan de versies met handgeschakelde zesbak. Speciaal voor de modellen met PDK is bij het optionele Sports Chrono Pakket een Launch Control inbegrepen waarbij de tijd van 0-100 km/h met 0,2 seconden wordt verlaagd. De Boxster en de Cayman met de nieuwe 2,9-liter motor in combinatie met de PDK-transmissie gebruiken gemiddeld 8,9 l/100 km. Daarmee zijn ze 11% zuiniger dan hun voorgangers met de Tiptronic S-versnellingsbak. Bij de S-modellen bedraagt de winst zelfs 16%; de Boxster S PDK laat evenals de Cayman S PDK gemiddeld 9,2 l/100 noteren.

Porsche

Bij de nieuwe Boxster- en Cayman-modellen is het onderstel opnieuw afgestemd voor extra dynamiek. Ook de stuurinrichting is gewijzigd. Alle modellen krijgen de beschikking over nieuwe wielen. Bij de versies met 2,9-liter motor zijn de lichtmetalen velgen een halve inch breder dan voorheen. Daardoor is nu ook het remsysteem van de S-modellen op deze versies toepasbaar.

Standaard op alle modellen is de nieuwste generatie PSM (Porsche Stability Management). Hierin zijn twee nieuwe functies opgenomen die nauw samenwerken: 'remsysteem alert' en remassistent. Als de bestuurder van een Boxster of Cayman het gaspedaal abrupt loslaat, herkent het PSM een mogelijke noodsituatie. Remsysteem alert bouwt daarop onmiddellijk enige remdruk op. Daardoor raken de remvoeringen de remschijven al enigszins. Zo start de remwerking vroeger en dat verkort de remweg. PSM is vervolgens is staat een noodstop te 'herkennen' aan de tijd die verstrijkt tussen het loslaten van het gaspedaal en het begin van een remactie én door de kracht waarmee het rempedaal wordt ingetrapt. In dat geval zal PSM volautomatisch de maximale remdruk opbouwen – ongeacht de kracht waarmee de bestuurder zelf het rempedaal bedient.

Porsche

Bij zowel Boxster als Cayman zijn front en achterzijde gewijzigd. De koplampen met geïntegreerde knipperlichten zijn geïnspireerd op die van de Porsche Carrera GT. Beide modellen beschikken nu standaard over spits toelopende achterlichten met LED-techniek. Afgezien daarvan verschillen de Boxster en de Cayman nu sterker dan voorheen van elkaar. Van voren vallen de verschillende luchtinlaten op. Beide modellen hebben LED-positieverlichting in de buitenste luchtinlaten. De Boxster heeft rechthoekige mistlampen in de voorbumper, de Cayman ronde. Aan de achterzijde kenmerkt de Boxster zich door een diffuser in de achterbumper, terwijl de Cayman een raster heeft.

Als optie is een lichtpakket met Bi-Xenon-verlichting, dynamische bochtverlichting en LED-dagrijverlichting leverbaar. De dagrijverlichting komt bij beide modellen in de plaats van de mistlampen. Bij de Boxster zijn de vier LED's hiervan horizontaal geplaatst, terwijl de LED's bij de Cayman als de vier ogen van een dobbelsteen zijn gepositioneerd.

Porsche

De nieuwe Boxster en Cayman zijn standaard uitgerust met de nieuwe MP3-compatibele CD-Radio CDR 30 met 5-inch beeldscherm. Optioneel is het nieuwe Porsche Communication Management (PCM) beschikbaar. Met PCM zijn alle audio-, communicatie- en navigatiefuncties eenvoudig en snel te bedienen. Dat gebeurt door middel van het ruim gedimensioneerde (6,5 inch) touchscreen. Eveneens optioneel zijn aansluitmogelijkheden voor bijvoorbeeld iPod en USB-datadragers. Voor extra comfort zijn geventileerde stoelen (in combinatie met stoelverwarming) leverbaar. Ook geheel of gedeeltelijk met leer beklede sportstoelen zijn beschikbaar.

De nieuwe Porsche Boxster en Cayman zijn per direct bestelbaar en staan in februari 2009 bij de Porsche dealerorganisatie in de showroom. De prijzen van de Boxster beginnen bij € 65.500,- die van de Cayman bij €70.400,- Voor de Boxster S geldt een vanafprijs van € 79.000,- en voor de Cayman S van € 86.600,-. In verband met de nog niet definitief vastgestelde fiscale maatregelen vanuit de overheid, zijn genoemde prijzen vooralsnog indicatief.

Porsche
Porsche Cayenne GTS krijgt achtcilinderPorsche Cayenne GTS krijgt achtcilinder
12 juni 2020
Porsche presenteert 911 Heritage EditionPorsche presenteert 911 Heritage Edition
2 juni 2020
Porsche introduceert 911 Targa voor 2020Porsche introduceert 911 Targa voor 2020
18 mei 2020
Nieuwe interieur-opties voor Porsche 911Nieuwe interieur-opties voor Porsche 911
20 april 2020