16 november 2012
 

Porsche

40 jaar Porsche design in Porsche Museum

Autozine
16 november 2012 | Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen opende onlangs zijn nieuwste tentoonstelling: '40 jaar Porsche Design'. Tot en met 17 februari 2013 kunnen bezoekers kennismaken met de ontstaansgeschiedenis van Porsche Design en de bijzonderste topstukken van het designlabel. Voorbeelden van het werk van het in 1972 door Ferdinand Alexander Porsche opgerichte Porsche Design zijn: 's-werelds eerste volledig in zwart uitgevoerde uurwerk, de 'Exklusivbrille' en de Porsche 911.
Profile
Info

Ferdinand Alexander Porsche ontwierp talloze klassieke herenaccessoires zoals horloges, brillen en schrijfwaren, die onder de naam Porsche Design internationale bekendheid verwierven. Daarbij gaf hij met zijn team vorm aan het label 'Design bij F.A. Porsche': een assortiment industriële producten, huishoudelijke apparaten en gebruiksgoederen voor internationaal gerenommeerde opdrachtgevers. Hiervoor ontving hij als designer diverse onderscheidingen.

Porsche

Een pronkstuk in de collectie van '40 jaar Porsche Design' is de 'Chronograph I'. Met dit eerste volledig in zwart uitgevoerde uurwerk ter wereld (tevens het eerste product van Porsche Design) ontketende Porsche Design bij de introductie ervan in 1972 een revolutie. De automatische chronograaf was volledig in matzwart uitgevoerd en bovendien puur functioneel vormgegeven.

Een andere klassieker die op de tentoonstelling '40 jaar Porsche Design' te zien is, is de 'Exklusivbrille' P'8478. Deze zonnebril is inmiddels al door meer dan zeven miljoen designliefhebbers aangeschaft. Verder worden ook de jongste toevoegingen van het Porsche Design-assortiment getoond.

Een andere eyecatcher van de tentoonstelling '40 jaar Porsche Design' is de concertvleugel die Porsche Design in 2003 voor de pianofabrikant Bösendorfer ontwierp. Deze vleugel staat symbool voor alle creaties van Porsche Design, die zich onderscheiden door hun functionele vorm, zorgvuldige materiaalkeuze en hoogwaardige afwerking.

Porsche

Ook de verstelbare fauteuil 'Antropovarius' die Porsche Design in 1982 ontwierp in samenwerking met het instituut voor ergonomie van de universiteit van München, is te zien in het Porsche Museum. Net als de experimentele motorfiets AMK uit 1980, die een alternatief moest zijn voor zowel de auto als de traditionele motorfiets.

Behalve dat bezoekers van '40 jaar Porsche Design' een indruk krijgen van een aantal bijzondere designstromingen, ervaren ze ook hoe de werkdag van een designer van Porsche Design er uitziet. Verder kunnen ze elke stap in het ontwikkelingsproces van een designproduct volgen en ontdekken waar de designers van Porsche Design hun inspiratie vandaan halen. Een voorbeeld is de pijp waaraan Ferdinand Alexander Porsche zijn inspiratie ontleende voor de koelribben van een luchtgekoelde eencilinder motorfietsmotor.

Ook blikt het Porsche Museum terug op de persoon Ferdinand Alexander Porsche en zijn levenswerk – waartoe ook sportauto's als de Porsche 911 en de Porsche 904 Carrera GTS behoren. Verder krijgen bezoekers onder meer antwoord op de vraag waarom hij in 1974 Porsche Design van Stuttgart naar Zell am See in Oostenrijk verhuisde. Tot op de dag van vandaag is dit trouwens nog steeds de vestigingsplaats van Porsche Design.

Porsche
KwikFit

Het Porsche Museum grijpt de tentoonstelling '40 jaar Porsche Design' aan om het aantal rondleidingen uit te breiden. Elke woensdag en zondag om 15.00 uur kan de bezoeker voor vier euro per persoon de tentoonstelling ervaren aan de hand van een rondleiding van een uur.

Vanwege het veertigjarige bestaan van Porsche Design is een jubileumboek met de titel 'Porsche Design' uitgebracht. Dit Duits- of Engelstalige boek is voor 98 euro verkrijgbaar in de shop van het Porsche Museum en in de boekhandel. Maar liefst 570 pagina's en 534 foto's bieden de lezer een gedetailleerd beeld van de historie van Porsche Design, een van de invloedrijkste designhuizen van de laatste veertig jaar.

Het Porsche Museum is geopend op dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00 uur.

Porsche
Porsche Cayenne GTS krijgt achtcilinderPorsche Cayenne GTS krijgt achtcilinder
12 juni 2020
Porsche presenteert 911 Heritage EditionPorsche presenteert 911 Heritage Edition
2 juni 2020
Porsche introduceert 911 Targa voor 2020Porsche introduceert 911 Targa voor 2020
18 mei 2020
Nieuwe interieur-opties voor Porsche 911Nieuwe interieur-opties voor Porsche 911
20 april 2020