20 november 2013
Porsche Macan

Porsche Macan

Porsche introduceert Macan

Autozine
20 november 2013 | Porsche heeft op de Los Angeles Auto Show (22 november t/m 1 december 2013) een wereldprimeur: de Porsche Macan, een uiterst sportieve, compacte SUV met vierwielaandrijving en keuze uit drie zescilindermotoren. Met de Macan betreedt Porsche nieuw terrein: het segment van de compacte Sports Utility Vehicle.
 

Diverse stijlelementen zijn ontleend aan andere modellen van het merk en aangepast voor de Macan. De schuine motorkap en de aflopende daklijn benadrukken de sportieve en krachtige dynamiek van de Macan. De vorm van de zijruiten verwijst naar die van de Porsche 911, net als de vorm van de taillelijn en de spatborden. Door de nummerplaat laag op de achterklep te plaatsen, oogt de achterzijde extra breed. De Porsche Macan is 4.681 mm lang (Turbo: 4.699 mm), 2.098 mm breed (inclusief buitenspiegels) en 1.624 mm hoog. De carrosserie is volledig uit aluminium vervaardigd.

Porsche Macan

Het dashboard en de laaggeplaatste voorstoelen zorgen voor de sportieve sfeer, net als het multifunctionele sportstuur met schakelpeddels, dat geïnspireerd is op het stuur van de Porsche 918 Spyder. Zoals gewoonlijk in een Porsche, is het contactslot aan de linkerzijde van de stuurkolom geplaatst. 

Het instrumentarium is typisch Porsche: drie conventionele ronde klokken, met de toerenteller in het midden. In de rechterklok bevindt zich het 4,8-inch beeldscherm van de boordcomputer, dat behalve de gebruikelijke gegevens ook de instructies van het navigatiesysteem weergeeft. Opties zijn onder meer een Burmester High-End Surround Sound-system en veiligheidssystemen als Lane Departure Warning, Lane Change Assist, Adaptive Cruise Control en Porsche Active Safe.

De Porsche Macan is er in drie uitvoeringen: de Macan S, de Macan S Diesel en de Macan Turbo. Elke Macan is voorzien van actieve vierwielaandrijving en Porsche's PDK-transmissie met dubbele koppeling en zeven versnellingen. Deze transmissie helpt het brandstofverbruik te beperken door de zogenoemde 'coast'-functie: de transmissie ontkoppelt als de bestuurder het gas loslaat en snelheid mindert. Als de gewenste snelheid is bereikt en de bestuurder weer gas geeft, kiest de PDK-transmissie automatisch de juiste versnelling en grijpt de koppeling weer aan.

De actieve vierwielaandrijving is onderdeel van het Porsche Traction Management-systeem (PTM), dat ook elektronisch gestuurde koppeling, ABD (Automatic Brake Differential) en ASR (Anti-Slip Regulation) omvat.

Porsche Macan

De Macan S wordt aangedreven door een 3,0-liter V6 biturbomotor met een vermogen van 250 kW (340 pk). De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/uur vergt 5,4 seconden en het gemiddelde verbruik bedraagt 8,7 tot 9 liter per 100 km. De CO2-emissie ligt tussen de 204 en 212 g/km en de topsnelheid is 254 km/uur.

De prijs van de Porsche Macan S bedraagt € 77.900,- inclusief BTW/BPM.

De Macan S Diesel is voorzien van een 3,0-liter V6 turbodieselmotor (190 kW/258 pk). De dieselmotor stuwt de auto in 6,3 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/uur en het gemiddelde verbruik bedraagt 6,1 tot 6,3 liter per 100 km. Dat betekent een CO2-emissie van159 tot 164 g/km. Topsnelheid: 230 km/uur. De Macan S Diesel is te koop voor € 75.400,- inclusief BTW/BPM.

De Macan Turbo is voorzien van een 3,6-liter V6 biturbomotor die 294 kW (400 pk) vermogen levert. Deze motor wordt voor het eerst in een Porsche toegepast. Deze versie is in staat tot een acceleratie van 0 naar 100 km/uur in 4,8 seconden. Het gemiddelde verbruik ligt op 8,9 tot 9,2 liter per 100 km. Dat houdt een CO2-emissie in van 208 tot 216 g/km. De topsnelheid is 266 km/uur. De prijs is € 100.700,- inclusief BTW/BPM.

Porsche Macan

De naam Macan komt van het Indonesische woord voor tijger; een verwijzing naar zijn kracht en snelheid en zijn prestaties in het onverharde terrein. De Porsche Macan wordt in de Porsche-fabriek in Leipzig gebouwd. Porsche heeft 500 miljoen euro geïnvesteerd in een volledig nieuwe productielijn voor de Macan. 

De Macan-modellen staan vanaf begin april 2014 in de showroom van de officiële Porsche dealerorganisatie.