31 oktober 2001
Opel Zafira (1999 - 2005)

Opel Zafira (1999 - 2005)

De Opel Zafira OPC is een zeer sportieve MPV

Autozine
31 oktober 2001 | Opel introduceert de Zafira OPC en boort daarmee een nieuwe niche markt aan: dat van de sportieve MPV. De Zafira OPC biedt een combinatie van flexibiliteit en dynamiek. Bij deze zevenpersoons ruimtewagen wordt de veelzijdigheid aangevuld met prestaties van een sportwagen. Onder de motorkap van de Zafira OPC is namelijk een 141 kW (192 pk) sterke turbomotor te vinden
AutoCoach

Het ontwikkelingswerk aan de nieuwe sport-MPV is uitgevoerd door het Opel Performance Center, vandaar zijn naam. Uiterlijk onderscheidt de Zafira OPC zich door een extra ver doorgetrokken bumperspoiler met een grotere luchtinlaat, aangepaste styling van de zijskirts en de speciale velgen en banden. Voor- en achterop zijn OPC-badges te zien, terwijl op de raamstijlen een Turbo indicatie te vinden is. Ook in het interieur zijn veranderingen doorgevoerd. Naast de Recaro stoelen bijvoorbeeld speciale dorpelbeschermers met Turbo indicatie. Het stuurwiel is met leer bekleed en de instrumenten onderscheiden zich door witte wijzerplaten.

Opel Zafira (1999 - 2005)

De ware hoofdrol is weggelegd voor de motor, die eerder is toegepast in de Astra Coupe Turbo. De motor levert 141 kW (192 pk). Het zogenaamde integraal turbo concept is hiervoor verantwoordelijk. Uitlaatspruitstuk, turbinehuis, overdrukklep en andere onderdelen zijn als een unit uitgevoerd. Het geheel is licht en compact (het gietstuk weegt 4,3 kilogram en alles bij elkaar weegt de eenheid net iets meer dan 7 kilogram). Dat lage gewicht zorgt er onder andere voor dat deze 2-liter 16V turbomotor de beste pk-gewichtverhouding kent van alle huidige Opel-motoren. De Turbo-motor bereikt zijn maximale koppel bij 1.900 toeren per minuut en houdt die waarde vast tot bijna 5.400 toeren per minuut. De OPC wordt uitgerust met een fors gedimensioneerd remsysteem: voor inwendig geventileerde schijven met een doorsnee van 308 mm en achterschijven in de maat 264 mm. Er worden speciale 7.5 x 17 J lichtmetalen velgen gemonteerd om dat alles te huisvesten. Brede 225/45 R 17 sportbanden brengen de aandrijfkrachten over. Mocht dat niet genoeg zijn, dan grijpt het standaard gemonteerde ESP stabiliteitssysteem in. Ook ABS en elektronische remkrachtverdeling EBD zijn standaard.

Het resultaat is een behoorlijk prestatieniveau voor MPVs. De Zafira OPC snelt in 8,2 seconden van stilstand naar 100 km/u en gaat daarna verder naar zijn top van 220 kilometer per uur. Onder volle acceleratie staat de motorelektronica overigens kortstondig een maximaal toerental van 6.800 toe, in plaats van de normale begrenzing bij 6.400 krukasomwentelingen per minuut. Twee bovenliggende nokkenassen bedienen de kleppen via hydraulisch werkende stoters. Uiteraard is de OPC-krachtbron voorzien van een interkoeler en een oliekoeler. Twee balansassen dringen mechanisch geluid en trillingen terug.

XLLease
Ikea bezoek klanten in Opel op waterstofIkea bezoek klanten in Opel op waterstof
3 juni 2005
Succes voor Opel Hydrogen3 in MonteCarloSucces voor Opel Hydrogen3 in MonteCarlo
4 april 2005
HydroGen3 aan start van Monte CarloHydroGen3 aan start van Monte Carlo
23 maart 2005
Opel Fuelcel Marathon: uithoudingsraceOpel Fuelcel Marathon: uithoudingsrace
26 april 2004
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum