4 april 2005
Opel Zafira (1999 - 2005)

Opel Zafira (1999 - 2005)

Succes voor Opel Hydrogen3 in Monte Carlo

Autozine
4 april 2005 | De Opel HydroGen3 werd eerste in de brandstofcelklasse in de Rallye Monte Carlo voor brandstofcelen hybrideauto's. In het algemeen klassement Hydrogen3 derde, na twee hybride auto's. In het totaal namen dertien auto's deel aan deze rally, waarvan er vijf werden aangedreven door een brandstofcel.

De HydroGen3 brandstofcelauto heeft de "Rallye Monte Carlo Fuel Cell and Hybrid" met succes uitgereden en bracht daarmee een uithoudingsrace tot een goed einde. Dit prototype, dat gebaseerd is op Opel Zafira, wordt aangedreven door waterstof en startte op zaterdag 2 april om tien over negen in het Zwitserse Lugano. 417 kilometer, zeven uur en zesendertig minuten later haalde de HydroGen3 de eindstreep in Monte Carlo. De veeleisende race bestond uit twee etappes en leidde de coureurs via Zwitserland, Italie en Frankrijk naar het prinsdom. Achter het stuur zat Heinz-Harald Frentzen, vice-wereldkampioen Formule 1 in 1997, drievoudig winnaar van een Formule 1 Grand Prix en huidig fabriekscoureur bij Opel in het Duitse toerwagenkampioenschap (DTM).

Opel Zafira (1999 - 2005)

De HydroGen3 werd door een rijdend tankstation van Linde bijgetankt met vloeibaar waterstof van min 253 Celsius. Tanken vond onder meer plaats bij Turijn vlak voor de Col de Tende. "De route door de Alpen was uitermate veeleisend", vertelde Heinz-Harald Frentzen na het evenement. "Wat mij vooral opviel, was het hoge koppel dat de HydroGen3 al bij lage toerentallen levert. Dat kwam goed van pas op de bochtige bergpassen, zoals de klim tot 1.870 meter op de Col de Tende", aldus de 37-jarige racevedette.

De HydroGen3 wordt aangedreven door een 60 kW/82 pk sterke, driefasige, asynchrone motor. De nodige elektrische energie wordt geproduceerd door een Fuel Cell stack van 200 individuele brandstofcellen, die in serie met elkaar verbonden zijn. Met zijn bijna geruisloze aandrijving accelereert deze voorwielaangedreven auto in ongeveer 16 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt hij een topsnelheid van 160 km/u.

Dutchlease
Ikea bezoek klanten in Opel op waterstofIkea bezoek klanten in Opel op waterstof
3 juni 2005
HydroGen3 aan start van Monte CarloHydroGen3 aan start van Monte Carlo
23 maart 2005
Opel Fuelcel Marathon: uithoudingsraceOpel Fuelcel Marathon: uithoudingsrace
26 april 2004
Opel Zafira leverbaar als Design EditionOpel Zafira leverbaar als Design Edition
5 juni 2003
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum