17 september 2020
Opel Combo-e
Nieuws

Opel Combo

Opel Combo is Bestelauto van het Jaar 2021

17 september 2020 - De Opel Combo heeft een onderscheiding in de wacht gesleept. Nadat het model in 2019 werd uitgeroepen tot International Van of the Year 2019 is de Combo nu door het Nederlandse vakblad Automobiel Management uitgeroepen tot 'Bestelauto van het Jaar 2021'. Het is voor het eerst sinds twaalf jaar dat een compacte bedrijfswagen deze prijs krijgt toegekend.

Bij de voorgaande twaalf verkiezingen van de Bestelauto van het Jaar kwam een winnaar uit het middelgrote of grote bedrijfswagensegment uit de bus. De jury is echter zodanig onder de indruk van de compacte Opel Combo, dat die de meeste punten kreeg toebedeeld en de grotere Peugeot Boxer en Mercedes-Benz Sprinter achter zich liet.

Opel Combo

De jury is vooral te spreken over het feit dat Opel bij de ontwikkeling van de Combo, die ontwikkeld is in samenwerking met zustermerken Peugeot en Citroën, zijn eigen, herkenbare bedieningselementen heeft toegepast. "Dat straalt zelfvertrouwen uit. Het is een stil bewijs dat Opel niet alleen zichzelf, maar ook de eigen clientèle serieus neemt. Bijzonder is ook dat de Combo een op papier marginaal gunstiger maatvoering heeft, wat bij aanschaf juist het verschil kan maken", aldus het juryrapport, dat ook complimenten uitdeelt aan Opel voor de manier waarop het is omgesprongen met de flinke veranderingen die de overname door Groupe PSA met zich hebben meegebracht.

De Combo presteerde vooral over de gehele breedte, als allrounder dus, zeer goed, getuige ook de woorden van juryvoorzitter Peter Brouwer: "Onder de streep blijkt dat de Opel Combo in geen van de beoordelingscriteria een toppositie heeft bereikt. Het is daarmee een model dat door een combinatie van allemaal goede gemiddelden op de bovenste trede van het ereschavot is terechtgekomen. Waarvoor hulde."

Voor de verkiezing van de Bestelauto van het Jaar, die sinds 1990 wordt gehouden, worden alle in Nederland leverbare gesloten bestelwagens met een GVW tot 3.500 kg onder de loep genomen. De vakjury, bestaande uit specialisten van leasemaatschappijen, fleetowners, carrosseriebedrijven en bestelautojournalisten, beoordeelt de modellen op uiteenlopende criteria, zoals leaseprijs, brandstofkosten, comfort, uitstraling, functionaliteit en de kwaliteit van importeur en dealers.

Opel levert de Combo met keuze uit talrijke varianten, waaronder twee lengtevarianten met een laadvolume tot 3,9 m3, een laadlengte tot 2,13 meter en een laadvermogen tot 1 ton. Bovendien is de laadruimte tussen de wielkasten breed genoeg voor het vervoeren van een Europallet. Tevens behoren de benzine- en dieselmotoren tot de meest efficiënte in deze bedrijfswagenklasse, wat bijdraagt aan een gunstige TCO (total cost of ownership). In 2021 wordt het aanbod van de Opel Combo uitgebreid met een volledig elektrisch aangedreven variant, die bij uitstek geschikt is voor emissievrije levering van goederen in stadscentra.