17 oktober 2012
Opel Cascada

Opel Cascada

Opel onthult Cascada

Autozine
17 oktober 2012 | De Cascada is de nieuwe cabriolet van Opel, die begin 2013 wordt gelanceerd. Het is een vierzitter met een langwerpig silhouet en een softtop. Deze middenklasse cabriolet zal deel gaan uitmaken van de top van het Opel-gamma dankzij zijn afmetingen (4.697 mm lang en 1.840 mm breed (zonder spiegels)), zijn uitstraling en technologie├źn.

Wanneer het dak neergelaten is voor een openluchtrit, heeft de Cascada een zuiver profiel: achter de snel en bevallig hellende A-zuil verstoort geen enkel dakelement of zichtbare kantelbeveiliging het silhouet. Onder deze zuivere lijn en om het geheel wat indrukwekkender te maken, wordt de subtiele Opel-sikkel onderaan de zijkant van de carrosserie bovenaan nog eens herhaald in een scherpe vouw die naar achteren toe omhoog zwiept tot in de doorlopende achterlichten. De subtiel naar boven toe lopende taillelijn wordt benadrukt door een horizontale chroomstrip die elegant rond de cockpit zwiert en op vloeiende wijze de grens tussen het dak en de carrosserie aangeeft.

Opel Cascada

De stof van het dak is akoestisch en thermisch geïsoleerd met een speciaal polyestervlies tussen de buitenste laag en de binnenbekleding. Een elektrohydraulisch mechanisme, dat met een schakelaar tussen de voorste stoelens geactiveerd wordt, opent het dak in 17 seconden bij een rijsnelheid tot 50 km/u. Bovendien is een afstandsbediening met sleutel voor het openen en sluiten van het dak standaard voor alle Cascada-modellen. Op het moment van de lancering zullen er drie kleuren beschikbaar zijn voor de softtop. Ze kunnen gecombineerd worden met tien verschillende carrosseriekleuren.

De lijnen van het vleugelvormige instrumentenbord vloeien verder in de deuren en omarmen op dynamische wijze de berijder en de voorpassagier. De instrumenten zelf zitten verpakt in zacht aanvoelend materiaal met handgemaakte stiksels. De stoelen met AGR-certificaat zijn afgewerkt met nappaleer en hebben een verwarmings- en ventilatiesysteem: op warme, zonnige dagen komt er frisse lucht door de gaatjes in het geperforeerde leer om het comfort van de voorinzittenden te verhogen. Een elektrisch Easy Entry-systeem vereenvoudigt de toegang tot de achterbank en elektrische gordelaanreikers helpen de voorinzittenden om uiterst eenvoudig en comfortabel hun gordel te bevestigen: deze telescopische armen schuiven naar voren om de gordel dichter bij de inzittenden te brengen.

Opel Cascada

Rond de bestuurder bevinden zich meerdere opbergruimtes: in de deur, in en onder het instrumentenbord en dankzij de standaard elektrische parkeerrem ook tussen de voorste stoelen. Het minimale laadvolume met open dak bedraagt 280 liter, wat 350 liter wordt wanneer de softtop gesloten is. Om het laadvolume te vergroten of uitzonderlijk lange voorwerpen te vervoeren, is de Cascada voorzien van het elektrische FlexFold-systeem waarmee de achterbankleuningen in een verhouding van 50:50 splitsen en neerklappen.

De stijfheid van de carrosserie is een belangrijk criterium in cabriolets, dat een grote impact heeft op hun rijgedrag, stuurprecisie, akoestiek, veiligheid en comfort. De Opel Cascada claimt een superieure balans tussen torsie- en buigingsstijfheid, dankzij elementen als gekruiste stalen stangen onder de carrosserie en de verstevigde dorpelprofielen. In vergelijking met de vorige cabriogeneratie van Opel, de Astra TwinTop, is de carrosserie van de Cascada 43% stijver bij torsie en 10% bij buiging. Dat geeft een stevige basis voor de ophanging en draagt bij aan een aanzienlijke beperking van geluid en trillingen.

Opel Cascada

De Cascada heeft een imposantere voetafdruk dan de compacte Astra TwinTop uit 2006. De wielbasis is 71 mm langer en de spoorbreedte bedraagt vooraan 56 mm en achteraan 70 mm meer. Dat bevordert het rijgedrag en de stabiliteit. De vooras van de Cascada is standaard uitgerust met de beste chassistechnologie van Opel en de HiPerStrut-structuur, die aanvankelijk ontwikkeld werd voor de Insignia OPC. Het HiPerStrut-systeem (High Performance Strut) scheidt de schokdemperfunctie van de stuurfunctie en levert de hoogste tractie- en bochtprecisie. Koppelreacties in het stuur worden daarmee zoveel mogelijk vermeden en er is onder alle omstandigheden meer grip voorhanden. De Opel Cascada heeft een elektrisch aangedreven tandheugelstuur met snelheidsgevoelige assistentie.

Voor een directer stuurgevoel en meer precisie is de elektromotor op de heugel gemonteerd, in plaats van op de basis van de stuurkolom. FlexRide, het geïntegreerde, volledig adaptieve chassiscontrolesysteem van Opel, is ook beschikbaar voor de Cascada.

Opel Cascada

Er zal een uitgebreide keuze aan aandrijvingen beschikbaar zijn voor de Cascada cabriolet. De 1.4 turbobenzinemotor is de eerste in de reeks. Hij wordt gecombineerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak en is verkrijgbaar met een vermogen van 103 kW/140 pk met een koppel van 220 Nm dankzij de overboostfunctie. Voor wie diesel verkiest, is er de 2.0 CDTI met 121 kW/165 pk, met ofwel een handgeschakelde ofwel een automatische zesversnellingsbak. Deze motor levert tot 380 Nm in overboost.

Nieuw is de 1.6 SIDI Turbo ECOTOEC benzinemotor. Deze middelgrote, direct ingespoten motor maakt deel uit van een volledig nieuwe generatie die begin 2013 zijn debuut zal maken. Hij levert 125 kW/170 pk, tussen 1.650 en 3.200 t/min en 280 Nm dankzij de overboostfunctie. Deze motor zal verkrijgbaar zijn met een handgeschakelde of automatische zesversnellingsbak. De nieuwe, automatische zesversnellingsbak met lage wrijvingscoëfficiënt heeft in de Cascada een Active Select-functie om handmatig te kunnen schakelen indien gewenst, voor een sportievere rijervaring.

Opel Cascada

De nieuwkomer is uitgerust met het adaptieve verlichtingssysteem AFL+ met 11 automatische lichtfuncties; de tweede generatie van de Opel Eye frontcamera met zijn nieuwe, uitgebreide functies (verbeterde verkeersbordherkenning en Lane Departure Warning, nieuwe Following Distance Indicator en Forward Collision Alert); een achteruitkijkcamera en een parkeerhulp om het parkeren te vereenvoudigen; een dodehoekwaarschuwing op basis van ultrasone technologie; ergonomische stoelen vooraan; een verwarmd stuur en Hill Start Assist.

De extreem stijve passagierskooi is hoofdzakelijk van high strength staal gemaakt om vervorming zoveel mogelijk tegen te gaan en de grootst mogelijke bescherming te bieden in geval van een aanrijding. De deuren zijn voorzien van diagonaal gemonteerde balken van ultrahogesterktestaal en hebben een verstevigde taillelijn. De A-zuilen die de voorruit dragen zijn gemaakt van geperst, gehard staal.

Opel Cascada

Kantelt de auto, dan komen er automatisch pyrotechnisch geactiveerde, ultrasterke stangen met veerspanning tevoorschijn achter de achterbank. Deze stangen schieten ook naar boven bij andere ernstige botsingen (wanneer de airbags activeren) om het voertuig te beschermen tegen eventuele secundaire stoten en kantelen. De stoelen vooraan zijn beide uitgerust met hoofdsteunen die in twee richtingen werken en dubbele gordelspanners. Ook de twee achterste stoelen hebben gordelspanners.

Op zoek naar een Opel Cascada?
bynco heeft er 4 vanaf € 16.595,-

Opel Cascada

Opel Cascada als SupremeOpel Cascada als Supreme
27 maart 2017
Opel Cascada nu als SupremeOpel Cascada nu als Supreme
15 september 2016
Buick introduceert CascadaBuick introduceert Cascada
13 januari 2015
Nieuwe uitvoeringen voor Opel CascadaNieuwe uitvoeringen voor Opel Cascada
23 december 2013
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum