Publicatiedatum: 2 februari 2023
Opel Astra GSE
Rij-impressie

Opel Astra GSE

Wedergeboorte

Rij-impressie - Opel gaf een groep jonge technici een bijzondere opdracht: geef vorm aan de Opel van de toekomst en maak daarbij gebruik van een iconisch model uit het verleden. Het resultaat is de "Manta Elektromod". De idee├źn uit die conceptcar vinden nu hun weg naar het eerste productiemodel. Maak kennis met de Opel Astra GSE.

Dat de Manta Elektromod nooit in productie zou gaan stond vanaf het eerste begin vast. Dit klassieke model met moderne techniek had als enig doel om inspiratie op te doen voor de toekomst. In de tussentijd is bijna ongemerkt al heel wat van de Elektromod teruggekomen in productiemodellen.

Opel Astra GSE

Zo is de "Vizor" die de koplampen, het logo en eventuele sensoren op een donkere achtergrond omvat inmiddels terug te vinden op bijna alle nieuwe Opels. Op de Manta kreeg de voorloper van deze "vizor" als vanzelf vorm omdat voor de stevigheid een rand rond de koplampen, grille en motorkap ontstond. Men maakte van de nood een deugd en voegde er een donkere achtergrond aan toe om de Manta een imposantere uitstraling te geven.

Daarnaast hadden klassieke modellen zoals de Manta veel klokken voor de bestuurder, terwijl het dashboard aan de kant van de bijrijder zo goed als leeg was. Een airbag was immers nog niet uitgevonden en dus was alles gericht op de bestuurder. Ook die nood van weleer is omgezet in een moderne deugd in de vorm van het "Pure Panel". Moderne Opels hebben een minimalistisch dashboard waarbij alle klokken zijn gevat in één behuizing voor een opgeruimd en overzichtelijk geheel.

Opel Astra GSE
Opel Astra GSE

GSE

Nu zet Opel de volgende stap met de introductie van "GSE"-modellen. Opel had dat label nog "liggen" en door het opnieuw te gebruiken bespaart het zich wereldwijd onderzoek naar de acceptatie en het registreren van de bijbehorende rechten. Echter, voorheen stond GSE voor "Grand Sport Einspritzung" (injectie) en later "Grand Sport Executive". Voor het nieuwe tijdperk is de betekenis bijgesteld naar Grand Sport Electric.

Het eerste GSE-model is de Astra. Voor de aankleding van de Astra GSE is wederom inspiratie gezocht bij de Manta Retromod. Zo zijn de bijzondere velgen met een mix van kunststof en metaal overgenomen. Ze zien er niet alleen bijzonder uit, de gesloten vorm zorgt ook voor een lagere luchtweerstand. De zwarte motorkap van de Manta Retromod komt terug in het zwarte dak en de zwarte spiegels van de Astra GSE. Ook zijn de zwarte raamlijsten overgenomen. De buitenranden van de onderbumper hebben een scherpere uitstraling gekregen.

Binnenin zijn dezelfde sportstoelen te vinden als in de Manta Retromod, inclusief accenten in wit/geel. De Astra GSE is altijd voorzien van AGR-stoelen (ontwikkeld in samenwerking met het Duitse instituut voor gezonde ruggen), terwijl dit op de reguliere Astra een optie is. Let op dat de hoofdsteunen zijn geïntegreerd en daarom niet verstelbaar. Voor de testrijder waren ze daarom net iets te laag en dus oncomfortabel.

Opel Astra GSE

Op het dashboard en de deurpanelen zijn sierstrips van "high tech" materiaal terug te vinden. Dit lijkt op kevlar, maar is slechts een kunststof met een interessant ogend patroon.

De uitrusting van de Astra GSE is rijker dan die van de GS, maar minder luxueus dan van de Ultimate-uitvoering. De nadruk ligt op rijbeleving en minder op luxe. Standaard zijn een navigatiesysteem, het Pure Panel Pro en Drive Assist 1.0 (actieve veiligheidsvoorzieningen). Koplampen met LED matrix (selectief zaken uitlichten in het donker) zijn alleen als optie beschikbaar.

Rijden

De Opel Manta Retromod is gebaseerd op een model uit 1974 dat na restauratie is voorzien van elektrische aandrijving. Die aandrijflijn zorgt voor betere prestaties en meer comfort dan voorheen. Echter, destijds waren stuur- en rembekrachtiging niet nodig omdat auto's relatief licht waren, maar het gewicht van het accupakket heeft de Retromod geen goed gedaan. De Retromod is vooral een showauto en daar blijft het bij.

Gelukkig is het platform van de huidige Astra al voorbereid op elektrische aandrijving. Toch is eerste Astra GSE is geen volledig elektrische auto, maar slechts een plug-inhybride. Omdat het platform waarop de Astra staat geen ruimte biedt aan vierwielaandrijving, kon niet worden gekozen voor de sterkste aandrijflijn die de fabrikant in huis heeft (300 pk). In plaats daarvan is de Astra voorzien van de 225 pk sterke plug-inhybride, ten opzichte van 180 pk voor de standaard plug-inhybride.

Opel Astra GSE

Daar bovenop zorgt een zogenaamd "Sound Enhancement"-systeem met kunstmatige rijgeluiden voor extra sensatie, maar in de praktijk is het effect hiervan gering. De prestaties van de extra sterke aandrijflijn zijn juist wel overtuigend. De Astra GSE heeft niet meer reserve of souplesse bij kalm rijden, maar is juist veel levendiger en daadkrachtiger wanneer om meer wordt gevraagd. Vooral vanaf hoge snelheid accelereert de GSE makkelijker dan de standaard Astra plug-inhybrid.

„GSE staat voor sportieve modellen, zeker niet voor volbloed sportwagens“

Net als bij een standaard Astra plug-inhybrid wordt het verbruik bepaald door de mix van elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor. Hoe meer elektrisch, hoe lager het gemiddelde verbruik. Opel belooft dat de Astra GSE 64 km volledig elektrisch kan afleggen en dat kon tijdens de test goed worden gerealiseerd. In de elektrische modus is de Astra stiller en soepeler dan in de benzinemodus en dat nodigt uit tot vaak en frequent opladen. Dat laatste duurt met de juiste lader 2 uur.

Weggedrag

De GSE staat op unieke schokdempers en heeft een 10 mm lager onderstel. Bovendien bedienen die schokbrekers zich van een unieke techniek. De zogenaamde "progressive selective dampers" passen hun karakter aan aan korte of juist langere oneffenheden. De Astra GSE voelt daarmee vanaf de eerste meter steviger en dynamischer dan een standaard uitvoering. Tegelijkertijd is duidelijk dat de GSE zeker geen GTI is: dit blijft een auto met een sportieve ondertoon, geen sportieve auto.

Ook de besturing is aangepast voor een directere reactie en een dynamischer karakter. Vanwege de betere gevoel met de auto is ook beter merkbaar dat de plug-inhybride zwaar is. Het is merkbaar dat de voorwielen moeite moeten doen om de zware last van koers te doen veranderen. Op dit detail na zorgt GSE voor een meer intense beleving en daarmee is het sportieve label van weleer helemaal terug!

Opel Astra GSE

Conclusie

Opel wil de elektrische modellen niet alleen verstandig, maar ook begeerlijk maken. Daarom blaast de fabrikant nieuw leven in het "GSE"-label. Dat deed het in feite al in het voorjaar van 2021 toen het de "Manta Retromod" conceptcar onthulde. Nu wordt die fantasie werkelijkheid en vinden steeds meer aspecten van dat studiemodel hun weg naar productiemodellen.

De introductie van GSE-modellen is daarvan de laatste stap. GSE staat voor sportieve modellen, zeker niet voor volbloed sportwagens. Het draait meer om de beleving dan om de absolute cijfers. Uit praktische overwegingen is de eerste Astra GSE een plug-inhybride, later wordt dat een volledig elektrisch model.

plus
  • Ook bijzonder bij kalm rijden
  • Exclusive en toch beschaafde uitstraling
  • Plug-in hybride combineert prestaties en laag verbruik
min
  • Hoofdsteunen iets te laag
  • Vooralsnog alleen als hybride
  • Aandrijfkrachten voelbaar in besturing