27 september 2012
Opel Adam

Opel Adam

Opel Adam vanaf maart 2013

Autozine
27 september 2012 | De Opel Adam zal voor het eerst te zien zijn op de 'Mondial de l'Automobile' (van 29 september t/m 14 oktober 2012), waar zijn vele personalisatiemogelijkheden onthuld zullen worden. Op de stand (Hall 5.2, stand 501) zal Opel een ruime keuze aan verschillende Adam-modellen tentoonstellen ter illustratie van de enorme keuze aan afwerkingen en gepersonaliseerde opties. Zo kan de bezoeker met eigen ogen de talloze innovatieve personalisatieoplossingen zien die de vormgevers en ingenieurs van Opel voor hem en haar in petto hebben.

Met de gloednieuwe Adam betreedt Opel voor het eerst het groeiende, modegevoelige A-segment. De driedeurs is met zijn 3,70 meter lengte (en 1,72 meter breedte (zonder buitenspiegels) bedoeld voor de stad, maar uiteraard ook voor daarbuiten. In de passagiersruimte belooft de Opel Adam plaats aan vier personen in een luxe sfeer en met een ruimtegevoel dat ongebruikelijk is in auto's uit dit segment.

Opel Adam

De Opel Adam wordt aanvankelijk aangeboden met drie benzinemotoren (1,2-liter motor met 51kW/70 pk; 1,4-liter motor met 64 kW/87 pk en 1,4-liter motor met 74/100 pk) in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak, waarmee hij topsnelheden tot 185 km/u haalt. Alle aandrijvingen zijn verkrijgbaar met een ecoFLEX technologiepakket met de brandstofbesparende Start/Stop-technologie. Het brandstofverbruik bedraagt 5,0 l/100 km voor de basismotorisering, met een CO2-uitstoot van 118 g/km.

Later zal een kleine benzinemotor van een totaal nieuwe generatie zijn intrede doen in de Opel Adam, een direct ingespoten motor met turbocompressor voor verder verbeterde efficiëntie en prestaties. Deze motor zal gecombineerd worden met een volledig nieuwe, handgeschakelde zesversnellingsbak.

Opel Adam

De vooras werd voorzien van MacPherson-veerpoten. De achteras heeft een samengestelde krukas met torsiebalk. De wielafmetingen gaan van 15 tot 18 inch. De versies met 17 inch of 18 inch wielen zijn standaard uitgerust met een sportchassis en hebben een sneller reagerende besturing. Het sportchassis wordt ook aangeboden met 16 inch wielen.

De elektrische stuurbekrachtiging EPS (Electronic Power Steering) van de Adam omvat een specifieke modus voor de stadsomgeving, die via een schakelaar de bekrachtiging bij lagere snelheden verhoogt. Een uitvoerige ESP van de laatste generatie is standaard verkrijgbaar in alle Adam's en wordt geleverd met vele handige nevenfuncties, zoals de vertrekhulp voor hellingen HSA (Hill Start Assist).

Opel Adam
KwikFit

Het opvallende 'zwevende' dak van de Adam, dat visueel onafhankelijk is van de carrosserie, maakt de weg naar een uitvoering in twee kleurschakeringen vrij. De brede voorgrille van de Adam is afgewerkt met de nieuwe vleugelvormige chroomlijst met Opel-embleem in reliëf, zoals in het vernieuwde Astra-gamma. Op de zijflanken bevinden zich kenmerkende designelementen van Opel, zoals de sikkelvorm onderaan de deur en de kenmerkende, kordate schokgolf rond de deurgrepen, bekend van de Astra GTC. De koplampen zijn uitgerust met vleugelvormige daglichten, eveneens typisch voor Opel. Voor het eerst in het A-segment zijn zowel de koplampen als de achterlichten verkrijgbaar met geavanceerde energiezuinige LED-technologie.

De conventionele afwerkingshiërarchie wordt bij de Adam vervangen door drie werelden of 'moods'. Zij vormen de basis voor elk personalisatieniveau: Adam JAM is krachtig en funky voor de modebewuste klant; Adam GLAM is elegant en stijlvol voor mensen met een verfijnde smaak en Adam SLAM is eerder mannelijk, sportief en een tikkeltje brutaal. Vervolgens kan de klant binnen elke 'wereld' kiezen uit drie optiepakketten; zo kan naargelang ieders smaak verder gesleuteld worden aan de Adam JAM, Adam GLAM en Adam SLAM met het stoere 'Black' Pack, 'White' Pack, , het flamboyante 'Twisted'-pakket of het krachtige 'Extreme'-pakket.

Opel Adam

Voor de buitenkant kan de klant kiezen uit een assortiment van 12 carrosseriekleuren met namen vol culturele knipogen. Namen als 'I'll be Black', 'Papa don't Peach', 'Purple Fiction', 'James Blonde', 'Saturday White fever' en 'Buzz Lightgreen' zullen filmfans bekend in de oren klinken. Het dak van de Adam kan dezelfde kleur krijgen als de carrosserie. Maar voor een contrastvoller effect is bijna elke carrosseriekleur combineerbaar met drie dakkleuren: de glanzende 'I'll be Black', de licht crèmekleurige 'White my Fire' en de donkere, rijke 'Men in Brown'.

Daarnaast bestaan er drie verschillende bestickeringspakketten (Adam JAM Splat, Adam GLAM Fly en Adam SLAM Stripes) voor op de buitenspiegels en andere delen van de auto, zoals de zijkanten en de achterkant. Bij elke carrosseriekleur hoort bovendien een overeenkomende en passende autosleutel.

Opel Adam

In de passagiersruimte zijn er ook heel wat personalisatiemogelijkheden, met eerst en vooral de decoratieve panelen op het dashboard en de deuren, die in zo'n dozijn verschillende lakkleuren, zes foliekleuren en twee verlichte folies besteld kunnen worden. De panelen kunnen afzonderlijk bijbesteld worden, zodat de auto zich voortdurend kan aanpassen aan de smaak van de eigenaar; of die van een nieuwe eigenaar. Twee van deze decors kunnen verlicht worden met leds voor een zacht, gloeiend effect.

In de passagiersruimte kan ook het dak aangepast worden aan elke smaak, met een breed zonnedak om de Adam met natuurlijk daglicht te vullen, of een dakbekleding met meer dan 60 LEDs die het dak omtoveren tot een stralende sterrenhemel. Verder kunnen er drie verschillende bedrukte dakbekledingen besteld worden, met wolken-, fly-print en zwart/witte raceblokken.

Opel Adam

Bovenop de grote variëteit aan decoratieve elementen en kleuren, bestaat er ook een diversiteit aan optiepakketten met extra technologie of uiterlijke details voor de Adam.

Wie een nog sportievere Adam wenst, kan kiezen voor het OPC Line Pack met agressievere bumpers en spoilers. Wie de zichtbaarheid wil verbeteren kan het Sight and Light-pakket bestellen, met veiligheidsopties zoals een ruitenwissersysteem met regensensor.

Opel Adam

Het Opel IntelliLink infotainmentsysteem geeft de inhoud van de smartphone weer op het full-colour touchscreen van zeven inch, met hoge resolutie. De connectiviteit komt tot stand via USB of Bluetooth voor apparaten zoals mp3-spelers, iPod, iPad enz.

Persoonlijke playlists, fotoalbums, telefoonboeken en andere opgeslagen media en gegevens zijn ook altijd binnen handbereik. Video's of gepersonaliseerde diavoorstellingen kunnen direct worden bekeken, zodra de Adam stilstaat. Bepaalde apps die geschikt zijn voor smartphones met de besturingssystemen Android of Apple iOS, kunnen gedownload worden op het internet. Zo zal er een navigatie app beschikbaar komen met kaarten voor Oost- en West-Europa. Deze navigatie app staat altijd op de telefoon, dus wanneer de Adam-bestuurder de auto geparkeerd heeft, kan hij of zij te voet of met de fiets verdergaan en het navigatiesysteem blijven gebruiken.

Opel Adam

De Adam heeft nog een unieke optie om mobiliteit in de stad gemakkelijker dan ooit te maken: de volledig geïntegreerde FlexFix-fietsendrager. De FlexFix-fietsendrager zit geïntegreerd in de achterbumper en is dus op elk moment beschikbaar. Hij is erg gebruiksvriendelijk, zonder enig gereedschap of bijkomende apparatuur. Als hij niet gebruikt wordt, verdwijnt hij vrijwel onzichtbaar als een schuiflade in de achterbumper. Het vergrendelbare systeem kan op de Opel Adam een fiets tot 30 kilogram dragen,. Een optioneel verlengstuk dat op de drager geklemd wordt, zorgt ervoor dat een tweede fiets van maximaal 20 kilogram vervoerd kan worden.

De prijzen van de Opel Adam zullen voor Nederland bekend gemaakt worden in oktober en zal vervolgens vanaf eind oktober besteld kunnen worden via de Opel-dealer. Begin maart 2013 zullen de eerste Opels Adam bij de Nederlandse dealers arriveren.

Op zoek naar een Opel Adam?
bynco heeft er 17 vanaf € 8.445,-

Opel Adam

Winnaar online campagne #ADAMYOURSELFWinnaar online campagne #ADAMYOURSELF
6 april 2016
Telefoon draadloos opladen in Opel ADAMTelefoon draadloos opladen in Opel ADAM
30 maart 2016
Opel Adam nu ook als UnlimitedOpel Adam nu ook als Unlimited
18 januari 2016
Opel zoekt ontwerpers voor AdamOpel zoekt ontwerpers voor Adam
11 december 2015
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum