3 maart 2015
 

Nissan Sway

Nissan onthult Sway Concept

Autozine
3 maart 2015 | Nissan onthult de Sway. Dit studiemodel is voor het eerst getoond op de Autosalon van Genève. Het ontwerp is afgestemd op de Europese smaak. De Sway moet het conservatieve compacte hatchback-segment wakker schudden en vormt een voorbode op de nieuwe Micra.
AutoCoach

Het exterieur bestaat uit vier kenmerkende elementen: de V-motion grille, het "zwevende" dak, de boomerang-verlichting en de omhooggetrokken C-stijl. Deze ontwerptaal is eerder toegepast op de Nissan Lannia Concept in 2014, maar nu voor het eerst op een compacte hatchback. Alle toekomstige Nissan-ontwerpen zullen deze ontwerptaal volgen.

Nissan

De grille zit laag gemonteerd tussen de boomerang-koplampen in. Normaal gesproken wordt de boomerang-vorm gecreëerd door het gebruik van LED-verlichting. Dit maal zijn het de koplampen zelf die de kenmerkende vorm aannemen. De LED-verlichting binnen de koplampen geven een illusie van twee ogen.

De boomerang-achterlichten snijden dwars door het achterscherm. Twee trapeziumvormige uitlaten verschijnen naast de kentekenplaat, in plaats van onder de bumper. De achterdeuren gaan over in de uitgeklopte wielkasten. De scharnieren zijn aan de achterzijde van de deur gemonteerd en de B-stijl ontbreekt.

Een belangrijk onderdeel van Nissans nieuwe ontwerptaal is het zwevende dak, dat extra wordt benadrukt door een panoramisch glazen dak. Het dak wordt omvast door een C-vormig element dat vanaf de A-stijlen naar de achterklep loopt. De constructie valt extra op door zijn oranje kleur, wat contrasteert met de blauw-grijze kleur van de carrosserie. De X-constructie in het midden van het dak zorgt voor extra stevigheid.

Het samenspel van interieur- en exterieurkleuren is uniek. De exterieurkleur "bluish dawn grey" lijkt grijs, maar in het licht verschijnt er een vleugje blauw. De oranje kleur voegt contrast toe. Een donkerdere kleur blauw en ivoorkleur voeren de boventoon in het interieur. Ook binnen is de contrasterende oranje kleur aanwezig. Het vleugelvorige dashboard is geïnspireerd door het dashboard uit het IDx concept uit 2013. Functionaliteit stond bovenaan de prioriteitenlijst; er zijn geen nutteloze elementen toegevoegd ter decoratie.

Slechts twee instrumenten bevinden zich in het gezichtsveld van de bestuurder. Alle andere functies zijn te bedienen met de trapeziumvormige tablet in het midden van het dashboard, door zowel bestuurder als passagier.

De lichtgewicht stoelen tonen hun aluminium structuur en zijn bekleed in een suède-achtige stof. De bekleding is voorzien van een parelmoereffect. De speciale stiksels zijn geïnspireerd op luxe handtassen. Het oranje/blauwe thema keert ook terug bij de stoelen.

Nissan onthult TownstarNissan onthult Townstar
28 september 2021
Nissan verkoopt 250.000e EV in EuropaNissan verkoopt 250.000e EV in Europa
6 september 2021
Nissan versnelt elektrificatieNissan versnelt elektrificatie
27 augustus 2021
Nissan onthult EV36ZeroNissan onthult EV36Zero
1 juli 2021
 

Info