11 februari 2011
 

Nissan

Nissan bouwt accufabriek in Portugal

Autozine
11 februari 2011 | Nissan is in het Portugese Cacia gestart met de bouw van een hightech fabriek die lithium-ion-accu's zal produceren. De fabriek ondersteunt Nissans productiefaciliteiten in Engeland en Frankrijk bij de grootschalige introductie van elektrisch aangedreven auto's. Nissan bouwt de 156 miljoen euro kostende accufabriek op een terrein met een oppervlakte van 30.450 vierkante meter. Dit terrein maakt deel uit van de Renault-productiefaciliteit in Cacia waar Renault transmissies produceert. De 200 medewerkers van de nieuwe accufabriek zullen vanaf december 2012 50.000 accu's per jaar produceren.
Info

"Met de nieuwe fabriek in Cacia zijn er straks drie fabrieken in Europa die accu's voor de elektrisch aangedreven auto's van de Alliantie Renault-Nissan produceren. Het eerste model waarin de accu's uit de nieuwe fabriek worden toegepast, is de elektrisch aangedreven Nissan LEAF. Samen dragen de drie fabrieken bij aan de introductie van de elektrisch aangedreven auto in Europa op een schaal die nog nooit is vertoond. De Alliantie Renault-Nissan brengt de wereld hiermee een belangrijke stap dichter bij een toekomst zonder schadelijke emissies", zegt Nissans Chief Operating Officer Toshiyuki Shiga tijdens de openingsceremonie op de bouwlocatie.

Nissan

In april 2010 is Nissan al gestart met de bouw van een accufabriek in Sunderland, Engeland. De productie daar start begin 2012, met een capaciteit van 60.000 accu's per jaar. De Renault-fabriek in Flins, Frankrijk, start in 2013 eveneens met de productie van accu's. De jaarlijkse capaciteit van deze fabriek ligt op 100.000 eenheden.

Nissan heeft gekozen voor het fabrieksterrein van Renault in Cacia, 244 kilometer ten noorden van Lissabon, omdat deze locatie goed bereikbaar is voor wegtransport, evenals per trein, boot en vliegtuig. Het project mag zich verheugen in de steun van de Portugese regering die de visie van de Alliantie op het gebied van Zero Emission-mobiliteit deelt.

In 2008 was Portugal het eerste land in Europa dat zich actief bij de samenwerking aansloot om dit doel te bereiken. De Portugese regering is bezig een uitgebreid netwerk van oplaadstations aan te leggen. Deze zomer verwacht Portugal het 1.350ste oplaadstation in gebruik te nemen. Daaronder zijn ook 50 snellaadstations. Voor de Europese introductie van de LEAF heeft Nissan negen exemplaren afgeleverd aan MOBI.E, een Portugees consortium van bedrijven om elektrische mobiliteit te stimuleren. Het tiende exemplaar was bestemd voor de Portugese overheid.

Dutchlease
Nissan onthult TownstarNissan onthult Townstar
28 september 2021
Nissan verkoopt 250.000e EV in EuropaNissan verkoopt 250.000e EV in Europa
6 september 2021
Nissan versnelt elektrificatieNissan versnelt elektrificatie
27 augustus 2021
Nissan onthult EV36ZeroNissan onthult EV36Zero
1 juli 2021