26 januari 2006
 

Mijnoudauto.nl

Website verzamelt herinneringen aan auto's van vroeger

Autozine
26 januari 2006 | Een jaar na de start telt Mijnoudeauto.nl al 500 foto's. Geen keurig opgepoetste oldtimers, geen showfotos, maar foto's die regelrecht uit het familiealbum komen. Aan al die fotos kleven herinneringen, aan vakantiereizen en uitjes met de hele familie, maar bijvoorbeeld ook aan het eeuwige aanduwen van die rotauto die alweer niet starten wil.
AutoCoach
Info

De herinneringen op Mijnoudeauto.nl beslaan de gehele twintigste eeuw. Er zijn weemoedige verhalen te vinden over een uitjes met het hele gezin in een Volkswagenbusje. Moeder en de tantes zaten op keukenstoelen te breien, en als vader hard moest remmen hield de hele familie zich vast aan alles wat ze konden vinden. Maar er wordt ook verteld over een huwelijksreis uit 1914, die met een Adler werd gemaakt. Een andere inzender, aanmerkelijk jonger dan de vorige, denkt nog met weemoed terug aan de Citroen BX die zijn vader begin jaren '80 aanschafte. Het meest herinnert hij zich nog de elektrische portierramen, omdat hij geregeld met zijn vingers daarin klem zat.

Ook de geschiedenis van autobedrijf Albatros uit Amsterdam komt voorbij, aan de hand van tientallen familiefoto's. Het was dit bedrijf dat in de jaren 30 Bugatti in ons land importeerde, en er komen dan ook diverse Bugatti's op de fotos voor. Maar ook Tatra's, White en Albion vrachtwagens en ingeruilde automobielen als een Salmson of een Studebaker Champion. In de rubriek Bekende Nederlanders en hun Auto onder meer de Autobianchi van Godfried Bomans, de Chevrolet Impala van Gert Timmerman, de Hudson waarmee premier Willem Drees werd rondgereden en de BMW Isetta van Dolf Brouwers.

Initiatiefnemer en webmaster is Freek van Leeuwen, als journalist al lange tijd betrokken bij de autobranche. "De auto bestaat nu meer dan honderd jaar dus we mogen aannemen dat iedere Nederlander, stokoud of piepjong, wel enkele herinneringen heeft waar een auto een rol in speelt", zegt hij. "Met deze website wil ik die herinneringen bij elkaar brengen, om zo een beeld te schetsen van de geschiedenis van het automobilisme in Nederland".

KwikFit
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021