22 september 2008
 

Formula Zero team Delft

Waterstofkart rijdt tijdens autoloze zondag

Autozine
22 september 2008 | Afgelopen weekeinde werd in diverse steden, waaronder Amsterdam, de autoloze zondag georganiseerd. Tijdens de autoloze zondag in de hoofdstad gaf het Formula Zero team Delft een demonstratie met hun waterstof kart. Op de Albert Cuyp liet een team van Delftse studenten van het Greenchoice Forze team zien tot welke prestaties de waterstof aangedreven kart in staat is. Bij deze kart vormt zuiver water de enige uitstoot, en daarmee paste deze demonstratie rit in het duurzame karakter van autoloze zondag.
AutoCoach
Info

Vele bezoekers waren op de "Schoner vervoer boulevard" op de Albert Cuyp in Amsterdam getuige van de demo van het team. Dat een duurzaam voertuig ook snel en opwindend kan zijn liet het team merken door met gierende banden het demo-circuit op de Albert Cuyp te ronden. Het publiek kon zeer dicht langs de baan genieten van de snelheid, terwijl de kart daarbij geen lawaai of schadelijke uitstoot produceert. Door op waterstof te rijden vormt zuiver water de enige uitstoot. Tijdens de demorit werd het uitlaatwater opgevangen, waarna mensen uit het publiek de mogelijkheid werd geboden een slokje echt water 'uit de uitlaat' te drinken.

Naast Greenchoice Forze, het Formula Zero team van de TU Delft, was ook het Belgische team van Groep T uit Leuven aanwezig om met hun waterstof kart demonstraties te geven. Het Nederlandse team is leider in het 2008 Formula Zero championship, direct gevolgd door het Belgische team. Formula Zero is de eerste race competitie voor waterstofvoertuigen. Aan deze internationale competitie doen studenten teams mee uit Amerika, Spanje, Engeland, België en Nederland.

De Greenchoice Forze kart heeft een topsnelheid van 100km/u en accelereert in ongeveer 5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Het continu vermogen van 8 kW (11 pk) om twee elektromotoren te voorzien wordt geleverd door een brandstofcel. Een andere innovatie is de mogelijkheid remenergie terug te winnen en op te slaan beschikt de kart over een tijdelijk boost-vermogen van 45 pk. Bijzonder aan de kart is het apart aandrijven van het linker- en rechter achterwiel. Door in de bocht het vermogen van beide wielen te variëren kan de kart sneller door bochten dan gewone karts.

Greenchoice Forze, het Formula Zero team Delft bestaat uit ongeveer 25 studenten van diverse studierichtingen van de Technische Universiteit Delft, en is vernoemd naar hoofdsponsor en groene-energieleverancier Greenchoice. Het studenten team heeft een kart ontwikkeld die met gebruik van brandstofceltechniek op waterstof rijdt. Door duurzaam te racen wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren. Momenteel is het team aanvoerder van de Formula Zero klasse. In de toekomst zal het team nog uitkomen in races in Engeland en Spanje, welke deel uitmaken van het 2008 Formula Zero championship. Naast racen is het team actief met het geven van presentaties en demo's zoals tijdens afgelopen autoloze zondag in Amsterdam.

Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021