25 augustus 2008
 

Greenchoice Forze

TU Delft wint eerste waterstof race ter wereld

Autozine
25 augustus 2008 | Op zaterdag 23 augustus werd aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam de eerste race verreden in het Formula Zero kampioenschap. Aan het allereerste kampioenschap voor waterstof aangedreven voertuigen doen studententeams uit Amerika, Spanje, Engeland, Belgiƫ en Nederland mee. Bijzonder is dat bij deze competitie geen schadelijke uitstoot vrijkomt. De races van afgelopen weekend werden gedomineerd door het Greenchoice Forze team dat uitkomt namens de TU Delft.
Info

De Delftse studenten wonnen de hoofdrace, en haalden daarmee de hoogste plek op het Formula Zero-erepodium: plaats 'nul'. Ook in de sprintraces wist het team goed te scoren door als tweede te eindigen na Spanje. Met deze resultaten mag het Delftse team zich winnaar van het evenement noemen, en leider van de competitie. Bovendien won het team de people's choice award voor beste design, en noteerde het team op het tijdelijke circuit het baanrecord met een rondetijd van 36,369 seconden.

Bijzonder aan deze overwinning is het feit dat het de eerste race op waterstof in de geschiedenis is. Met deze overwinning heeft de TU Delft een technologische primeur in handen. De voertuigen in de competitie rijden op waterstof. Met behulp van brandstofcellen wordt waterstof met zuurstof omgezet in elektrische stroom. Zuiver water vormt hierbij de enige uitstoot. Waterstof kan worden opgewekt met behulp van duurzame bronnen en geeft zo de mogelijkheid om te racen zonder schadelijke emissie.

Aan deze zogenaamde zero-emission technologie is de naam van het kampioenschap ontleend: Formula Zero. Het Greenchoice Forze team van de TU Delft (vernoemd naar hoofdsponsor en leverancier van groene stroom Greenchoice) wil door deelname aan deze competitie brandstofceltechnologie promoten en ontwikkelen. Aan de competitie doen teams mee van universiteiten uit Detroit, Californie, Leuven, Londen, Zaragoza en Delft.

De Greenchoice Forze kart heeft een topsnelheid van 100km/u en accelereert in ongeveer 5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Het continu vermogen van 8kW (11pk) om twee elektromotoren te voorzien wordt geleverd door een brandstofcel. Hierbij komt er alleen water uit de uitlaat. Dit water is nog zuiverder dan water uit de kraan. Een andere innovatie is de mogelijkheid remenergie terug te winnen en op te slaan beschikt de kart over een tijdelijk boost-vermogen van 45 pk.

Een andere innovatie in de kart is het apart aandrijven van het linker- en rechter achterwiel. Door in de bocht het vermogen van beide wielen te variëren kan de kart sneller door bochten dan gewone karts. De kart beschikt over geavanceerde elektronica om alle systemen aan te sturen, en de veiligheid te garanderen. Tevens is er gebruikgemaakt van hoogwaardige, lichtgewicht materialen zoals koolstofvezelversterkte harsen en Dyneema® polyetheen vezel van DSM om een lichte en sterke veilige kart te bouwen.

Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021
Toyota introduceert Corolla CrossToyota introduceert Corolla Cross
2 december 2021
Lexus onthult ROV ConceptLexus onthult ROV Concept
2 december 2021
Kia maakt prijs Sportage 2022 bekendKia maakt prijs Sportage 2022 bekend
2 december 2021