18 december 2008
 

Shell Eco-Marathon

Shell maakt teams Eco-Marathon 2009 bekend

Autozine
18 december 2008 | Je hoeft echt geen jarenlange ingenieurscarrière achter de rug te hebben om een voertuig te ontwerpen dat recordbrekende afstanden rijdt op één liter brandstof. Het bewijs wordt geleverd in de Europese Shell Eco-marathon, waar inventieve jongeren met oog voor techniek onmogelijke dingen waarmaken. De studenten van de TU Delft geloven erin: ze bouwen een voertuig dat in 2009 3.000 kilometer op omgerekend één liter benzine kan rijden.

Zoveel mogelijk kilometers rijden op één liter brandstof. Dat is de opdracht van de Shell Eco-marathon, een Europese wedstrijd die van 7 tot 9 mei 2009 wordt verreden in het Duitse Lausitz. In een deelnemersveld van 200 Europese teams zullen studenten en scholieren van zeven Nederlandse universiteiten, hogescholen en middelbare scholen maandenlang werken aan een extreem zuinig voertuig.

De duurzaamheidswedstrijd kent twee categorieën. 'Prototypes' zijn futuristische designs met de nadruk op lichte materialen en aerodynamica. 'UrbanConcepts' zijn 'stadsauto's' die afgeleid zijn van de meer conventionele voertuigen die dagelijks worden gebruikt. De voertuigen rijden op benzine, diesel, lpg, biobrandstof, GTL (Gas To Liquids), waterstof of zonne-energie.

De Europese Shell Eco-marathon, volgend jaar al aan de 25 editie toe, wint nog steeds aan populariteit: het aantal Nederlandse teams groeit jaarlijks. In 2009 verschijnen zeven Nederlandse studenten- en scholierenteams aan de start.

XLLease

Categorie Prototypes:

  • Eco-Runner Team Delft van de TU Delft was vorig jaar onder de Nederlandse teams de zuinigste in de waterstofklasse met een verbruik van 1 op 2282. De studenten hopen dit jaar 1 op 3000 te halen.
  • Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam doet voor de derde keer mee in de klasse Prototypes. Uit simulaties blijkt dat het voertuig op waterstof een verbruik van 1 op 1600 kan halen. Het team streeft naar een resultaat van 1 op 2000.
  • Green Guardians van het Haagse Hofstad Lyceum rijdt de race voor de derde keer en wil hun voorgaande resultaten overtreffen. Vorig jaar kwam deze ploeg uit op 316 kilometer per liter. Het team heeft als doel het hele project klimaatneutraal af te ronden. Met voertuig dat op benzine rijdt hoopt het team bovendien hoge ogen te gooien in de categorie Design, Communications en Safety.
  • Triple-X van het Damstede Amsterdam bestaat grotendeels uit meisjes. Die nemen het voertuig van vorig jaar grondig onder handen. Het team stapt onder andere over van benzine op waterstof en hoopt zo de prestatie van vorig jaar (1 op 201) uit de boeken te rijden.
  • Roses-4-Eco van het Gertrudis College uit Roosendaal doet voor het eerst mee. Het team werkt aan een druppelvormig voertuig dat rijdt op de bijzondere brandstof GTL. Het doel is simpel: zo ver mogelijk komen op één liter.

Categorie UrbanConcepts:

  • The Hydro Cruisers van De Haagse Hogeschool/Academie voor Engineering wil het eigen record (1 op 848) verbeteren. Het doel is 1000 kilometer te rijden op één liter waterstof. Dit team was al twee keer overall winnaar in deze klasse.
  • The Leekburners van het Leekse Lindenborg College doen mee met een parallel hybride systeem, een combinatie van een elektromotor en een verbrandingsmotor. De scholieren hebben veel geleerd van het team van vorig jaar. Met hun door de natuur geïnspireerde ontwerp hopen ze met 1 liter benzine 100 kilometer te rijden.

Het record uit 2005 bij de 'Prototypes' staat op naam van de studenten van de Polytechnische School van Zürich: 3.836 kilometer op één liter brandstof. Bij de 'UrbanConcepts' is het record met 848 kilometer per liter in Nederlandse handen: The Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool/Academie voor Engineering reden het record tijdens de Shell Eco-marathon van vorig jaar, op waterstof.

AutoCoach

Voor een optimale voorbereiding hebben de teams op 7 april 2009 de hele dag het Olympisch Stadion in Amsterdam tot hun beschikking. Ze maken tijdens de testdag proefritten, sleutelen aan de voertuigen en rijden net zo lang testronden tot hun voertuig zo zuinig mogelijk is afgesteld.

KwikFit
Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022
29 november 2021
 

Info