24 maart 2011
 

Shell Eco-marathon

Studenten tonen zelfgemaakte voertuigen op AutoRAI

Autozine
24 maart 2011 | Twaalf Nederlandse studenten- en scholierenteams strijden om prijzen tijdens de Shell Eco-marathon Testdag op dinsdag 19 april. Ter voorbereiding op de finale van de Europese zuinigheidswedstrijd eind mei in Duitsland, krijgen de teams tijdens de AutoRAI de kans om een proefrit te maken in hun zelfgemaakte auto's. Het circuit van Bleekemolen in de hal 4-5 van de RAI is op die dag het decor van de Testdag. Hier wordt door de teams niet alleen gereden in en geklust aan de futuristische auto's van de toekomst, maar ook gestreden om een design- en een duurzaamheidsprijs.
AutoCoach

Voor de vijfde keer wordt dit jaar de Testdag georganiseerd, zodat de studenten en scholieren hun zelfgemaakte auto's na maanden noeste arbeid kunnen testen op zuinigheid. Zo zuinig mogelijk rijden op 1 liter brandstof is het doel. Tijdens deze editie maken de teams voor het eerst kans op prijzen. De Designprijs is ingesteld om te laten zien dat de studenten de auto's niet alleen superzuinig maken, maar ook nog eens hard hebben gewerkt om het voertuig een indrukwekkend uiterlijk te geven.

Het mooiste voertuig wordt door de bezoekers van de AutoRAI uitgekozen. Een panel van experts reikt daarnaast De Duurzaamheidprijs uit aan het team met de meest innovatieve visie op duurzaamheid. De activiteiten van de teams rondom duurzaamheid reiken namelijk verder dan het bouwen van een auto.

Aan de twee winnende teams wordt een geldbedrag uitgekeerd. Teammanager Tom Roelofsen van het Amsterdamse team van de Hogeschool van Amsterdam heeft al een bestemming voor het geldbedrag gevonden: "We doen voor het eerst mee dit jaar en werken aan een meerjarenplan. Dit willen we doen door onze opvolgers een goede technologische en financiële fundering te geven op basis waarvan zij de duurzame technieken van de H2A nog verder kunnen optimaliseren de komende jaren".

De Testdag is een spannend moment voor de teams. In hal 4-5 van de RAI, alwaar het circuit zich bevindt, rijden de auto's hun eerste kilometers onder het toeziend oog van de vele bezoekers van de AutoRAI. Alle twaalf de teams hebben in de paddock hun eigen pitbox, waarin ze live aan hun voertuigen klussen. Autoliefhebbers kunnen de auto's van binnen en van buiten bekijken en ter plaatse een stem uitbrengen voor het beste design. Het belangrijkste moment van de dag voor de teams is wanneer het verbruik van hun auto's door de Fuel Marshalls wordt gemeten in het speciaal ontworpen meetstation. De meting geeft een indicatie van de te behalen prestaties tijdens de grote Europese finale in Duitsland.

De Shell Eco-marathon verwelkomt ieder jaar talentvolle jongeren van universiteiten, middelbare scholen en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. Met de Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. Dat mag op waterstof, biobrandstof, zonne-energie, GTL (gas-to-liquid), elektriciteit, benzine, diesel en FAME (fatty acid methyl ester).

IkWilVanMijnAutoAf

De Europese editie van de Shell Eco-marathon wordt dit jaar voor de 27e keer gehouden. Aan de competitie op het circuit van EuroSpeedway Lausitz in Duitsland doen uit 26 landen 222 teams mee. Nederland heeft van 26 tot 28 mei met elf teams een recordaantal deelnemers aan de start. De verkenningstochten van de Nederlandse teams naar de ultieme zuinigheid zijn vanaf 1 februari te volgen via het Nederlandse blog op: FanVanEcomarathon.nl

Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022
29 november 2021
 

Info