6 mei 2010
 

Euregiorunners

Studenten bouwen solarauto voor Shell Eco-marathon

Autozine
6 mei 2010 | Een team studenten van Hogeschool Zuyd doet op 6 en 7 mei mee aan de Shell Eco-marathon op het racecircuit van Lausitz, bij Berlijn. Ze rijden met een zelf ontwikkelde auto die aangedreven wordt door een elektromotor op zonne-energie.
AutoCoach
Info

Het afgelopen half jaar heeft een team van 21 studenten Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek van Hogeschool Zuyd aan de solarauto gewerkt. Vanaf het ontwerp van het chassis tot de keuze voor zonnepanelen en de integratie van deze energiebron in de auto, hebben ze alles zelf gedaan, ondersteund door een aantal sponsoren. Het studententeam, dat meedoet onder de naam Euregiorunners, heeft het zichzelf extra moeilijk gemaakt door te kiezen voor deelname in de categorie urban concepts. De auto moet lijken op auto's zoals je die nu in het straatbeeld ziet. Zo eist de wedstrijdleiding dat de zijwanden van de auto tegen een bepaalde impact bestand zijn, de auto minimaal 1,30 m hoog is en er een koffer mee kan in de kofferbak.

Voor de race worden alle auto's gekeurd: remmen, veiligheidsgordels, de aanwezigheid van een brandblusser, etcetera. "Ga er maar aan staan, zo'n auto bouwen. De studenten kunnen de theorie meteen in de praktijk toepassen", zegt Rob van Loevezijn, docent bij de opleiding Werktuigbouwkunde van Hogeschool Zuyd. Hij heeft het initiatief genomen om het studententeam aan te melden bij de Shell Eco-marathon. Aan deze wedstrijd nemen studententeams uit heel Europa deel.

De keuze voor zonne-energie heeft alles te maken met de accenten die de opleidingen leggen en de nabijheid van Solland Solar op Avantis, de producent van zonnecellen die het team sponsort. De zelf gebouwde auto moet op het racecircuit dik 22 kilometer afleggen met een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur, puur op zonne-energie. De Euregiorunners van Hogeschool Zuyd verwachten niet het wedstrijdrecord dit jaar te verbeteren. "We willen vooral ervaring opdoen. Volgend jaar gaan we verbeterslagen maken".

Deze week maken de studenten rond het Hogeschool Zuyd gebouw op Nieuw Eyckholt enkele testritten met de solarauto. Die wordt, net als tijdens de race, bestuurd door studentes van de opleiding Biometrie. Rob van Loevezijn: "In onze opleiding zitten alleen jongens. Gewicht speelt een rol, daarom hebben we deze meisjes gevraagd". Volgend jaar doet deze opleiding ook mee aan het project.

IkWilVanMijnAutoAf
5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021